Connect with us

Banjaluka

Tužilaštvu KS dostavljen indeks Sebije Izetbegović

Tužilaštvu Kantona Sarajevo dostavljen je jutros “indeks” Sebije Izetbegović, generalne direktorice KCUS-a.

Indeks Tužilaštvu, po naredbi Opštinskog suda u Sarajevu dostavili su inspektori MUP-a KS i on će biti uskoro deponovan u Sud.

Azra Bavčić, portparol KTKS, potvrdila je da je realizovana naredba Opštinskog suda u Sarajavu.

 

(Avaz)

Banjaluka

GRAD BANJALUKA JE UVIJEK NA STRANI DJECE I RODITELJA: Subvencije su pomoć roditeljima, ne dodatni profit POJEDINIM VRTIĆIMA (VIDEO)

Subvencije idu i do 350 KM.

Narodni poslanik Mirna Savić-Banjac, komentarisala je subvencije koje Grad Banjaluka daje roditeljima kako bi subvencionisali boravak u privatnim vtrićima.

– Grad Banjaluka je uvijek na strani djece i roditelja, zato su subvencije povećane i idemo ka tome da cijene u privatnim i državnim vrtićima budu potpuno izjednačene – rekla je Savić-Banjac.

Ona dodaje da već od sljedećeg mjeseca subvencije biti povećane na 100 KM, a od ovgusta na 150 KM za prvo dijete. Za drugo dijete subvencije iznose 200 KM.

Nastavi čitati

Banjaluka

BESPLATNE POLITIKE OD BANJALUKE PREPISALI MNOGI GRADOVI U BIH: Šta jedna prosječna banjalučka porodica dobija od Grada Banjaluka?

Banjaluka, kao jedan od najpoželjnijih gradova za život u Republici Srpskoj, kontinuirano radi na poboljšanju kvaliteta života svojih građana.

Grad je uveo niz pogodnosti koje značajno olakšavaju svakodnevni život porodicama i pojedincima. Istražili smo šta sve jedna prosječna četvoročlana porodica može očekivati od svog grada.

Građevinske dozvole i legalizacija bez troškova

Uzmimo za primjer porodicu koja trenutno gradi kuću. Zahvaljujući gradskoj politici, dobili su besplatnu građevinsku dozvolu, čime su uštedjeli značajnu svotu novca. Osim toga, legalizacija bespravno izgrađenih objekata je takođe besplatna, što dodatno olakšava život vlasnicima nekretnina.

Besplatni priključci za vodovod i kanalizaciju

Pored besplatnih građevinskih dozvola, ova porodica može računati i na besplatne priključke za vodovod i kanalizaciju. Od aprila 2023. godine, svi novi priključci za vodovod su besplatni, što štedi domaćinstvima između 700 i 800 KM, a ova mjera je veliki korak ka smanjenju troškova izgradnje i uređenja novih domova.

Novčana pomoć za novorođenčad

Grad Banjaluka također brine i o najmlađima. Svako novorođeno dijete dobija jednokratnu novčanu pomoć od 500 KM, što pomaže roditeljima da lakše pokriju početne troškove dolaska novog člana porodice.

Subvencije za privatne vrtiće i besplatni udžbenici

Ako porodica ima dvoje djece, jedno vrtićkog uzrasta, a drugo osnovnoškolca, Grad nudi značajne pogodnosti. Besplatni udžbenici za osnovce olakšavaju roditeljima troškove obrazovanja i omogućavaju djeci jednak pristup školskim materijalima. Za dijete koje pohađa privatni vrtić, Grad je povećao subvencije za boravak na 100 KM mjesečno, dok za dvoje djece subvencija iznosi 300 KM, što značajno smanjuje finansijski pritisak na porodicu.

Besplatna proslava mature

Za starije dijete koje završava srednju školu, Grad nudi besplatnu proslavu mature. Ova inicijativa omogućava mladima da uživaju u jednom od najvažnijih dana u svom životu bez dodatnog finansijskog opterećenja za njihove roditelje.

Besplatan prevoz za penzionere

Ako u porodici živi i penzioner, on ima pravo na doživotnu karticu za besplatan javni prevoz. Ova mjera značajno poboljšava mobilnost starijih sugrađana i omogućava im lakši pristup svim dijelovima grada.

Pomoć za oboljele od dijabetesa tipa 1

Grad pruža financijsku pomoć za liječenje omladine i trudnica oboljelih od dijabetesa tipa 1. Ova inicijativa pomaže porodicama koje se suočavaju s ovim zdravstvenim izazovom da smanje svoje troškove liječenja.

Besplatan parking za dobrovoljne davaoce krvi

Dobrovoljni davaoci krvi koji su krv donirali za muškarci preko 25 puta, a za žene preko 15 puta, dobijaju besplatnu godišnju kartu za parkiranje. Ovo je znak zahvalnosti Grada za njihov plemeniti doprinos zajednici.

Banjaluka svojim građanima nudi širok spektar pogodnosti koje značajno poboljšavaju kvalitet života, a vjeruje se da nijednu porodicu u Gradu neka od ovih pogodnosti nije zaobišla. Kroz besplatne usluge i podršku, Grad pokazuje da brine o svim aspektima života svojih stanovnika, čime Banjaluka postaje još poželjnije mjesto za život.

Blink

Nastavi čitati

Banjaluka

“KO JE OVDJE IDIOT”: Dok na UKC nedostaje i ono MINIMALNO, tandem Đajić – Šobot vrijeme provodi svuda osim TAMO GDJE BI TREBALO

Dva doktora UKC-a Vlado Đajić i Nikola Šobot postali su nerazdvojni.

Iako mu je Šobot oteo kandidataru za gradonačelnika, Đajić je teškog srca oprostio Šobotu zarad mira u kući i poveo ga u nezaboravan provod. Dobroupućeni u njihove “bliske odnose” kažu da su danonoćno zajedno.

Tandem Đajić – Šobot koji vrijeme provodi svuda osim tamo gdje bi trebalo s pacijentima u UKC, počeo je osim koncerta, bančenja i opijanja u Multimedijalnoj sali SNSD-a da organizuje i predstave. Da nije tragično bilo bi možda i komično.

Predstava u stranačkim prostorijama, simboličnog naziva “Ko je ovdje idiot” najbolje oslikava stanje u banjalučkom SNSD-u. U konkurenciji za ovu titulu takmičili su se Đajić i Šobot. Pretpostavite ko je odnio nagradu.

I dok UKC-u nedostaju osnovna sredstva za rad, najteži bolesnici ne primaju terapiju zbog nedostatka citostatika, Đajić i Šobot organizuju svakodnevno koncerte na kojima se tuku pijani maloljetnici i interveniše Hitna pomoć.

Iako javnost u Republici Srpskoj na društenim mrežama osuđuje nedolično ponašanje Đajića i Šobota Vlada Republike Srpske ne preduzima ništa da zaštiti najveću zdravstvenu ustanovu koja godinama ne uplaćuje doprinose za radnike jer novac troši na koncerte, zborove i kotlićijade.

Nastavi čitati

Aktuelno