Connect with us

Svijet

Uganda u problemu: Strane investicije ugrožene zbog odnosa prema LGBTQ osobama

Novi prijedlog zakona o suzbijanju homoseksualnih aktivnosti koji je nedavno usvojio parlament Ugande, koji predviđa strože kazne za kršenje zabrane homoseksualnosti, dovodi kompanije i radnike u istočnoafričkoj zemlji u rizik od ucjene, što se može odraziti na strane investicije, prenosi Bloomberg.

Prijedlog zakona koji treba da potpiše predsjednik Joveri Museveni, LGBTQ kritičar, primoraće kompanije da prijave homoseksualce vlastima.

“To je neprihvatljivo i ostavlja firme podložnim ucjenama ako ih optuže za kršenje bilo kojeg zakona”, navodi se u pismu koje je predsjedniku Museveniju uputio “Open for Business”, savez globalnih kompanija, među kojima su “JPMorgan Chase & Co.”, “Meta Platforms Inc.” i Deutsche Bank AG.

Kako se navodi, Uganda od partnera “TotalEnergies SE and Cnooc Ltd.” traži sredstva za razvoj naftnih polja i izgradnju gasovoda vrijednog četiri milijarde dolara. Naciji bez izlaza na more biće potrebni i investitori i za prugu i nuklearnu elektranu.

“Prijedlog zakona, koji uključuje smrtne i doživotne zatvorske kazne u određenim slučajevima, može navesti inostrane firme da pauziraju svoja ulaganja”, prenosi američka agencija AP.

Prijedlog zakona će otežati globalnim kompanijama da posluju na njima svojstven način i u skladu sa najboljom poslovnom praksom.

“To će skoro sigurno uticati na donošenje odluka kada je u pitanju ulaganje u Ugandu”, rekao je predsjednik saveza “Open for Business” Džon Miler.

Projekti su ključni za privredu Ugande, za koju Međunarodni monetarni fond predviđa da će ove godine zabilježiti rast od 5,9 odsto, dok naftna polja i naftovod mogu da generišu oko 70 milijardi dolara prihoda.

Istraživanje koje je sproveo “Open for Business”, pokazalo je da je diskriminacija LGBTQ zajednice koštala privredu susjedne Kenije 4,2 milijarde dolara. Indiju je takođe koštala 1,7 odsto njene ekonomije od 3,2 triliona dolara, prema istraživanju.

“Poštovanje je kardinalna osnovna vrijednost za ‘TotalEnergies’, a nediskriminacija bilo koje vrste je temeljni princip ljudskih prava”, navodi francuska energetska kompanija u odgovoru epoštom.

Standard Bank Group Ltd., najveći afrički zajmodavac, rekao je da je ovo pitanje važno i da planira da na promišljen način da ga razmotri u narednom periodu.

Muhozi Kainerugaba, Musevenijev sin, napisao je na Twitteru da Uganda može bez stranih investitora.

Ugandski parlament je 2013. godine usvojio zakon koji predviđa doživotnu kaznu zatvora zbog homoseksualnosti. Zakon je podržao Museveni uprkos međunarodnoj osudi, uključujući tadašnjeg prjedsednika SAD Baraka Obamu.

Museveni je potpisao taj akt 24. februara 2014, a Ustavni sud je u avgustu te godine poništio zakon, navodeći nedostatke u zakonodavnom procesu. Poslanici su se obavezali da će ponovo usvojiti zakon nakon sudskog naloga.

Devet godina kasnije, parlament Ugande je 21. marta ove godine usvojio prijedlog zakona o borbi protiv homoseksualizma.

“Museveni mora hitno da stavi veto na ovaj užasan zakon”, poručila je Tigere Čaguta, direktorka “Amnesty Internationala” za istočnu i južnu Afriku, nakon usvajanja spornog prijedloga, napominjući da će taj “duboko represivni zakon institucionalizovati diskriminaciju, mržnju i predrasude prema LGBTQ osobama”.

Svijet

Zaplijenjeno 58 kg kokaina u paketima sa nacističkom zastavom, na vrhu pisalo Hitler

Peruanska policija zaplijenila je 58 kilograma kokaina, upakovanog u pakete na kojima je bila nacistička zastava.

Kokain je bio raspoređen u pedesetak paketa, na čijem vrhu je pisalo Hitler, prenosi AP.

Agencija dodaje da je kokain bio spreman za slanje u Belgiju iz luke na sjeveru zemlje.

Iz policije su naveli da je kokain bio sakriven u transportnom kontejneru koji je prevozio špargle na brodu pod zastavom Liberije koji je ranije bio usidren u ekvadorskoj luci, prenosi BBC.

Vlasti u Peruu procjenjuju da ta zemlja proizvodi oko 90 tona droge godišnje i da većina odlazi u Evropu morskim putem, ali i malim avionima koji prevoze kokain u Boliviju, na putu do atlantskih luka.

Peru je drugi najveći proizvođač lista koke na svijetu i drugi po veličini proizvođač kokaina.

 

Nastavi čitati

Svijet

Vladin službenik ispumpao jezero kako bi pronašao svoj telefon

– Vladin zvaničnik u Indiji suspendovan je nakon što je naredio da se ispumpa voda iz vještačkog jezera kako bi pronašao svoj telefon.

Kako prenosi BBC, bilo je potrebno tri dana da se ispumpaju milioni litara vode kako bi se pronašao telefon koji je inspektor za hranu Radžeš Višvas ispustio dok je pravio selfi na brani jezera.

Kada je pronađen, telefon je bio previše natopljen vodom da bi mogao da radi.

Višvas je u nedjelju ispustio svoj Samsung telefon vrijedan oko 1.200 dolara (100.000 rupija), u jezero Kerkata, u centralnoj indijskoj državi Čatisgar.

On je je tvrdio da telefon sadrži osjetljive vladine podatke i da se mora pronaći.

Nakon što lokalni ronioci nisu uspjeli da nađu telefon, Višvas je o svom trošku dopremio dizel-pumpu, rekavši da je dobio usmenu dozvolu od nadređenih da ispusti “nešto vode u obližnji kanal”.

On je tvrdio da mu je rečeno da bi to “u stvari koristilo farmerima kojima nedostaje vode”.

Čitava akcija je prekinuta kada je drugi zvaničnik, iz odjeljenja za vodoprivredu, poslije prijave stigao na lice mjesta.

“Višvas je suspendovan do istrage. Voda je neopһodan resurs i ne može se trošiti na ovaj način”, rekla je Prijanka Šukla, zvaničnik okruga Kanker.

Nastavi čitati

Svijet

Najbogatiji čovjek za jedan dan izgubio 11 milijardi dolara: Evo šta se dogodilo

Najbogatiji čovjek svijeta, vlasnik francuskog proizvođača luksuzne robe LVMH, Bernar Arno, izgubio je za dan 10,39 milijardi evra.

Ovu sumu izgubio je u utorak nakon značajnog pada cijena akcija.

Osnivač LVMH-a – čija ponuda uključuje luksuzne proizvode poput Luis Viton torbica, Moet & Čandon šampanjca i Kristian Dior haljina – doživio je rast bogatstva veći dio od početka godine, dok su cijene dionica evropskih luksuznih kompanija porasle.

Dionice LVMH-a pale su sada, međutim, 5 odsto u Parizu – najviše u više od godinu dana – usred šireg pada koji je izbrisao oko 30 milijardi dolara iz evropskog luksuznog sektora.

Čak i uz ove gubitke, francuski milijarder i dalje ima neto vrijednost od 191,6 milijardi dolara, prema Blumberg Bilioners Indeksu. Do sada je ove godine dodao 29,5 milijardi dolara.

Jaz između bogatstva Arnoa i drugoplasiranog Ilona Maska iz kompanije Tesla smanjio se na 11,4 milijarde dolara.

Do pada od utorka došlo je nakon dugog rasta cijene dionica LVMH-a, koja je i dalje veća 23 odsto u odnosu na prije godinu dana, prenosi b92

Nastavi čitati

Aktuleno