Connect with us

Politika

Ujedinjena Srpska formirala timove za nacionalnu, ekonomsku i demografsku platformu

Ujedinjena Srpska raspisala unutarstranačke izbore i napravila tim za nacionalnu, ekonomsku i demografsku platformu.

Smatramo da je privreda ključna stvar za opstanak ljudi i isplatu plata i da je demografija najveći problem svih društava u Jugoistočnoj Evropi pa i u Republici Srpskoj i ove tri stvari biće sveto trojstvo rada Ujedinjene Srpske u Srpskoj. Jaka nacionalna strategija, nacionalno jedinstvo, ekonomski razvoj i rad na demografskim pitanjima”, rekao je Stevandić nakon sjednice Glavnog odbora Ujedinjene Srpske u Banjaluci.

Stevandić je rekao da je današnja sjednica posljednja u ovome sazivu i da su raspisani unutarstranački izbori koji će biti održani u maju, kada će se birati predsjednik, zamjenici i članovi Glavnog odbora stranke.

“Možemo da budemo zadovoljni stanjem u stranci, aktivizmom i stabilnošću stranke na svim mjestima u postizbornom periodu. Očekuje se brza realizacija međustranačkog i međukoalicionog sporazuma kako bi se krenulo u projekte lokalnog, ekonomskog i republičkog razvoja i kako bi stranka dala svoj puni doprinost stabilizaciji stanja u Republici Srpskoj i nosila politiku nacionalnog i demokratskog razvoja”, rekao je Stevandić novinarima.
On je dodao da će Ujedinjena Srpska u narednih tri mjeseca organizovati šest stalnih konferencija – o lokalnoj samoupravi i lokalnom ekonomskom razvoju, o privredi, o zdravstvu, socijalnoj politici i demografiji, o pravosuđu, bezbjednosti i odbrani, o nauci, obrazovanju i kulturi, te konferenciju o evropskim integracijama i spoljnoj politici.

“Ovih šest konferencija će u narednih tri mjeseca izraditi strategiju koja će biti usvojena u Narodnoj skupštini i to smo danas usvojili. Riječ je o strategiji nacionalne, ekonomske i demografske platforme za razvoj Republike Srpske”, naglasio je Stevandić.

On je istakao da je u posljednjih godinu dana usvojeno najviše demografskih normi i akata u zadnjih 20 godina u Republici Srpskoj, koje se, između ostalog, odnose na višečlane porodice i stimulaciju rađanja.

Stevandić smatra da je potrebno to dodatno sistematizovati i pratiti, naglasivši da će Ujedninjena Srpska dati svoj veliki doprinos

Politika

POTVRDILA ONO ŠTO SE VEĆ NEKO VRIJEME ŠUŠKALO Jelena Trivić ide u formiranje Narodnog fronta (VIDEO)

Jelena Trivić, potpredsjednica PDP-a, potvrdila je formiranje Narodnog fronta na svom Facebook nalogu.

“Idemo zajedno u formiranje Narodnog fronta, za bolju, uređeniju, pristojniju Republiku Srpsku. To je naša obaveza prema onima koji su stvarali Otadžbinu, ali i prema budućnosti naše djece!”, navela je Trivićeva u objavi.

Nastavi čitati

Politika

Stanivuković o Milanovićevoj posjeti: NEKOREKTAN, NEPRIMJEREN I PROVOKATIVAN politički potez, zašto rukovodstvo Srpske ćuti?

Današnja posjeta predsjednika Hrvatske, Zorana Milanovića Derventi i najavljeno odlikovanje pripadnika 103. brigade HVO Derventa je po riječima gradonačelnika Banjaluke, Draška Stanivukovića je nekorektan, neprimjeren i provokativan politički potez kojim se umanjuju i vrijeđaju srpske žrtve uoči 31. godišnjice stradanja u Sijekovcu.

– Odlikovati one koji su činili monstruozne zločine nad Srbima u Posavini je krajnje sramno i ponižavajuće naročito imajući u vidu da porodice stradalih Srba još čekaju na sudsku pravdu za svoje najmilije.  Nikad nisam bio neko ko dolijeva ulje na vatru i trudim se da u svemu što se dešava tražim promil razumijevanja za nešto, ali u ovom potezu to prosto nije moguće jer Milanovićev čin ne doprinosi ni suživotu ni pomirenju na ovim prostorima – rekao je Stanivuković.

Ističe da ga naročito čudi ćutanje rukovodstva Republike Srpske i, kako kaže, ne želi da vjeruje da će i u ovom slučaju staviti hrvatski interes iznad srpskog.

– Pozivam zvaničnike Republike Srpske da osude ovaj Milanovićev neljudski čin u vrijeme kad se Srbi s tugom i bolom sjećaju nevinih civilnih žrtava u Sijekovicu.
Srbi moraju postaviti stvari principom reciprociteta, dok god rukovodstvo Srbije i Srbi ne mogu da obilježe stradanje svojih žrtava u Hrvatskoj ne može se dozvoliti ni Hrvatima da bilo šta obilježavaju na teritoriji Republike Srpske. To znači minimum poštovanja prema onome što smo proživjeli – naglašava Stanivuković.

– Podsjećam da su oni koje Milanović odlikuje na najsvirepiji način 1992. godine ubili 46 srpskih civila – žena, djece i staraca. Najmlađa žrtva imala je svega 17, a najstarija 77 godina – ističe on.

Nastavi čitati

Politika

Crnadak o MILANOVIĆEVOJ POSJETI DERVENTI: Dodik mu je to dopustio pa otišao daleko odavde, NOŽ U LEĐA VLASTITOM NARODU

– Lijepo je što je Dodik danas u posjeti Hilandaru, ali njegovu sramotu ne može saprati čak ni Sveta gora – rekao je potpredsjednik i šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, nakon što je vlast Republike Srpske dozvolila da predsjednik Hrvatske Zoran Milanović odlikuje brigadu HVO u Derventi, gradu koji je veoma stradao u Odbrambeno- otadžbinskom ratu upravo od jedinica HVO.

Crnadak kaže da je sramota i strašno da Zoran Milanović, poznat po izjavi “Srbi su šaka jada” u Derventi, u srcu Republike Srpske, uz obezbjeđenje MUP Republike Srpske, odlikuje HVO, odaje počast onima koji su činili zločine nad Srbima.

– Dodik mu je to odobrio i bukvalno se sklonio daleko odavde, misleći da će ga to sačuvati od odgovornosti. Sramota, izdaja, nož u leđa vlastitom narodu! – poručio je Crnadak.

Nastavi čitati

Aktuleno