Connect with us

Banjaluka

“Umjetnost koja nikome ne treba” prikupila hiljade KM za javnu kuhinju

Događaj pod nazivom „Umjetnost koja nikome ne treba“ održan je u srijedu uveče u banjalučkom Domu omladine.

Nove vlasnike dobilo je više od 100 umjetničkih djela i predmeta, a njihovom prodajom je obezbijeđena vrijedna donacija za javnu kuhinju koju vodi Udruženje građana Mozaik prijateljstva.

Većina radova, njih 70, stavljena je na javnu licitaciju, dok je dio prodavan u kutku imenovanom „Daj šta daš, uzmi šta želiš“.

Iako su u pitanju radovi sa nesavršenostima, nastali bez svrhe ili oni čija je svrha s vremenom ispunjena, interesovanja za njih nije nedostajalo.

„Želimo da se zahvalimo svim posjetiocima koji su odvojili vrijeme, a i vrlo pristojnu količinu novca da podrže ovu priču“, poručuje muzičarka Andra Kiddo, koja je vodila aukciju, ali i sama donirala jedno djelo u svrhu prikupljanja sredstava.

„Ono što nas je posebno obradovalo jeste to što su rasprodati svi radovi za koje se licitiralo. Bez obzira na to da li su ih donirali etablirani ili mladi umjetnici, za svaki rad je stizala početna ponuda čim on dođe na red. Time smo dobili potvrdu da su i posjetioci prepoznali suštinu događaja – da to bude jedno drugačije, suštinski zabavno, a na kraju svima korisno veče.“

Organizator Nenad Bosnić je od početka priprema bio impresioniran odazivom umjetnika i kolektiva, kojih se okupilo više od 30, ali ističe kako bi sav taj trud bio uzaludan da ga sugrađani nisu prepoznali i nagradili na najbolji način – donacijama za javnu kuhinju.

„Posjetioci su odvojili 4.202 KM za umjetnost“, a kada smo na to dodali iznose koje su izdvojili Tropic i mojMarket, kao jedina velika kompanija koja se odazvala našem pozivu, te novi brend Jart, došli smo do ukupne brojke od 5.002 KM. A došli smo i do zaključka da nam je umjetnost ipak potrebna, jer čak i kad je ‘felerična’, ona i dalje budi nešto u čovjeku. Ovaj put je to bila jedna od najljepših osobina, solidarnost”, rekao je Bosnić.

Tehničku podršku događaju pružilo je DIS – pozorište mladih, dok su organizaciju pomogli i Dom omladine, Gradsko pozorište Jazavac, Foto Nera, Foto Ivica, MakoPrint te restoran „Marco Polo“. S obzirom na uspješnost „Umjetnosti koja nikome ne treba“, projekat možda dobije i nastavak.

„Interesovanje na strani umjetnika definitivno postoji, jer smo se i sada brzo našli u situaciji da odbijamo radove zato što su došli suviše kasno ili ih već imamo previše. Reakcije javnosti su od starta isključivo pozitivne, a i prikupljena sredstva su, po našoj ocjeni, za svako poštovanje. Prirodno je, stoga, da se rodila ideja o nekom nastavku koji bi bio i sadržinski i georgrafski širi, ali o tome tek treba da ozbiljnije razmišljamo“, zaključuje Bosnić.

(Mondo)

Banjaluka

NAKON TRI MJESECA RIJEŠEN PROBLEM: Uskoro konkurs za stipendije, ali i besplatne građevinske dozvole

Nakon gotovo tri mjeseca, počelo je objavljivanje odluka u Službenom glasniku Grada Banje Luke.

Među brojnim važnim odlukama konačno je objavljena i odluka o stipendiranju učenika i studenata, kao i odluka o besplatnim građevinskim dozvolama, koje će stupiti na snagu 28. septembra.

-Našim posvećenim i spretnim radom uspjeli smo da objavimo u Službeni glasnik odluke koje se tiču besplatnih građevinskih dozvola i stipendija za naše srednjoškolce i studente i na taj način odblokiramo rad Grada – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković, istakavši da će se, uprkos permanentnim blokadama, ipak uspjeti nadoknaditi svi zaostaci.

Gradonačelnik je pozvao rukovodstvo Skupštine grada Banje Luke da što prije zakaže sjednicu Kolegijuma, kako bi odredili termin redovne sjednice i počeli da rade u interesu grada.

Inače, stupanjem na snagu odluke o stipendiranju učenika i studenata stvoriće se uslovi za raspisivanje konkursa, ali i sprovođenje drugih procedura u vezi sa dodjelom stipendija.

Takođe, nakon što odluka o besplatnim građevinskim dozvolama stupi na snagu započeće i sve procedure uređenja postupka i načina realizacije navedene odluke.

Podsjećamo, zbog neobjavljivanja odluka u Službenom glasniku na čekanju je bila primjena brojnih važnih odluka.

Nastavi čitati

Banjaluka

DAN BEZ AUTOMOBILA: Obustava sabraćaja u centru Banjaluke

Saobraćaj u centru Banjaluke danas od podne biće obustavljen za sva motorna vozila zbog obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti, a povodom Svjetskog dana bez automobila.

U gradskom Odjeljenju za saobraćaj i puteve Srni je rečeno da će saobraćaj biti obustavljen od 12.00 do 21.00 čas u Ulici kralja Petra Prvog Karađorđevića na dijelu od Trga srpskih vladara od Banskog dvora do raskrsnice sa Ulicom Marije Bursać.

Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja regulisanje i preusmjeravanje saobraćaja vršiće se na propisan način.

Evropska sedmica mobilnosti, završava se danas obilježavanjem Dana bez automobila.

Tim povodom u Banjaluci će biti održana tradicionalna 22. Banjalučka biciklijada pod nazivom “Dva su točka dovoljna” u organizaciji Banjalučke kritične mase i Centra za životnu sredinu, uz podršku Grada i EU Info centra.

Start trke je zakazan za 18.00 časova na Trgu Krajine.

Ruta je duga oko šest kilometara, a predviđeno vrijeme vožnje je oko 60 minuta. Nakon završetka vožnje, slijedi izvlačenje nagrada.

Nastavi čitati

Banjaluka

BOJAN KRESOJEVIĆ, sastao se danas sa udruženjima ZA ZAŠTITU PORODICE I RODITELJIMA: Potrebne izmjene Porodičnog zakona

Gradski menadžer, Bojan Kresojević sastao se danas sa udruženjima za zaštitu porodice i roditeljima, sa kojima je razgovarao na temu izmjene Porodičnog zakona.

Nakon sastanka, gradski menadžer je poručio kako je riječ o izuzetno važnoj temi, jer će već naredni mjesec biti pokrenuta peticija za prikupljanje potpisa za izmjenu Porodičnog zakona.

-Peticija će biti održana od 8. do 14. oktobra u Banjoj Luci, ali i u drugim većim gradovima Republike Srpske. Moram da naglasim da ovo nije politička tema, ovo je životna tema. Ovo je borba za porodicu i bolji Porodični zakon. Upravo zbog toga, zajedno sa više udruženja koja se bore za prava djece i zaštitu porodice, kao i roditeljima, organizujemo ovu peticiju kako bi brojne nepravilnosti i brojne sporne članove ovog zakona izmijenili. Na ovaj način ćemo govoriti, između ostalog, o problemu upravljanja raspolaganjem dječije štednje, jer u ovom trenuktu Porodični zakon podrazumijeva da roditelji nisu u mogućnosti da raspolažu dječijom štednjom bez isključive saglasnosti Centra za socijalni rad – kazao je gradski menadžer.

Dodao je kako ovdje osnovni problem predstavlja činjenica što se na taj način izuzima nadležnost od roditelja i prenosi na Centar za socijalni rad, a što dalje podazumijeva direktno slabljenje porodice kao osnovne zdrave ćelije društva.

-Nije sporno da se za porodice, za koje se ustanovi određena disfunkcionalnost, preduzmu određene mjere zaštite, ali na ovaj način mi imamo situaciju koja podrazumijeva da se u startu svaki roditelj tretira kao opasnost za svoje dijete. Došli smo u situaciju da država štiti djecu od roditelja, ali ne i od drugih opasnosti kojima je to dijete izloženo. Smatram da to nije dobar put, te je roditeljima neophodno vratiti izvorna prava, koja su zagarantovana Ustavom, a to je da podižu svoju djecu i poštuju prava. Naime, u skladu sa Zakonom o referendumu i građaskoj inciijativci neophodno je da se prijavi peticija i sprovede u roku od sedam dana i u skladu sa poslovnikom Narodne skupštine RS takva građanska inicijativa, koja ima preko 3 hiljae potpisa predstavlja mogužnost da građani budu ovlašteni predlagači za izmjenu zakona – kazao je on.

Istakao je kako ovo nije jedini sporan član u Porodičnom zakonu.

-Još jedan sporan član jeste privremeno oduzimanje djece roditeljima, bez odluke suda. Širina nadležnosti koja je data Centru za socijalni rad budi prostor za zloupotrebe. Želimo da se obezbijedi najbolja moguća zaštita za našu djecu – dodao je on.

Član Udruženja porodica sa četvoro i više djece, Adriana Basara poručila je kako su se predstavnici ovog Udruženja rado odazvali ovoj inicijativi, jer i sami imaju veliku odgovornost.

-Mi zastupamo oko 900 porodica u gradu Banjoj Luci i okolini. Ne želimo samo da ulazimo u domen ljudskih porava koja su data Evropskom konvencijom, da se to mijenja, mi želimo sva prava ali da ne ide na uštrb roditelja. Iskoristila bih ovu priliku da pozovem sve građane da prisustvuju velikoj porodičnoj šetnji, koju ćemo organizovati 8. oktobra u 5 do 12, kako bi zadržali prava porodica u Repubčlici Srpskoj – dodala je Basara.

Potpredsjednik Udruženja roditelja za prava djece Republike Srpske, Zoran Vuković dodao je kako že ovo Udruženje podržati ovu, ali i svaku drugu inicijativu koja ide u korist djece i roditelja.

-Podržali smo ovu prije svega jer želimo da pozovemo sve roditelje, udruženja i političke opcije koji smatraju da ovi zakoni, koji su tako reći doneseni preko noći, treba bolje da se urede, da se pravno drugačije naprave, da se definišu zakonski okviru, oni moraju biti u saglasnosti suda. Šetnju koja će se desiti 8. oktobra, ali i sve ostale aktivnosti koje idu u korist djeci, prodicama i roditeljima, mi ćemo podržati i aktivno učestovati u tome – kazao je on.

Nastavi čitati

Aktuleno