Connect with us

Uncategorized

Univerziteti iz Srpske pozvali CIK da saopšti rezultate izbora

Akademska zajednica univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu pozvala je Centralnu izbornu komisiju BiH da odmah i bez odlaganja saopšti rezultate, obustavi dalju politizaciju procesa i odustane od svakodnevnih novih naredbi za kontrolu rezultata.

Ovo je navedeno u zaključacima okruglog stola “Izbori u BiH 2022 – između vladavine prava i krize demokratije”, koji je danas održan u Banjaluci.

Akademska zajednica univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, kao dva državotvorna javna organa Republike Srpske, izrazila je zabrinutost procesom utvrđivanja izbornih rezultata i ukupnim radom Centralne izborne komisije BiH /CIK/, naročito u dijelu koji se odnosi na izbor predsjednika Republike Srpske.

Jedan od zaključaka je da akademska zajednica smatra protivpravnim i pogrešnim uvođenje procesne radnje kontrole izbornih rezultata prije njihovog preliminarnog objavljivanja, koja po svim pravilima treba da ishodi, a ne da prethodi procesu utvrđivanja rezultata, navodi se u saopštenju Univerziteta u Banjaluci.

Time se, kako dodaju, jedan tipični pravni proces kakvim se utvrđivanje izbornih rezultata ima smatrati politizovao i pretvorio u pokušaj promjene već iskazane izborne volje građana.

“Institucija predsjednika Republike Srpske je do sada bila primjer stabilnosti, integriteta i legaliteta kako u Republici Srpskoj tako i u BiH, te takva treba i da ostane, zbog čega osuđujemo pokušaj destabilizacije ove institucije od strane CIK-a”, navodi se u zaključcima.

Akademska zajednica u zaključcima poziva CIK BiH da odmah i bez odlaganja saopšti rezultate izbora za predsjednika Republike Srpske i da obustavi dalju politizaciju procesa utvrđivanja izbornih rezultata za ovaj nivo vlasti.

CIK je pozvao da odustane od svakodnevnih novih naredbi za kontrolu rezultata, što se do sada pokazalo neopravdanim i bespotrebnim, imajući u vidu da nema značajnijih odstupanja od demokratski izražene volje građana s jedne strane i utvrđenih rezultata ponovnog brojanja s druge strane.

“Akademska zajednica Univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu stoji na raspolaganju svim svojim intelektualnim, naučnim, stručnim, profesionalnim, pravnim i moralnim kapacitetima institucijama Srpske u nastojanju da se sačuva izborna volja građana Srpske, utvrde konačni rezultati proteklih izbora i uspostave legitimni i legalni organi vlasti te očuva unutrašnja i međunarodna stabilnost Republike Srpske”.

Uncategorized

Snažno nevrijeme pogodilo Banjaluku (VIDEO)

Snažno kišno nevrijeme praćeno vjetrom i grmljavinom pogodilo je danas u poslijepodnevnim časovima Banjaluku.

U najvećem gradu Srpske duva snažan vjetar.

Zbog obilnih kišnih padavina u gradu saobraćaj se odvija otežano, te se savjetuje vozačima da voze polako i oprezno.

 

(Nezavisne novine/RTRS)

Nastavi čitati

Svijet

Stjuardesa (23) uhapšena zbog droge, njeni roditelji neutješni PRIJETI JOJ SMRTNA KAZNA

Ilarija De Rosa (23), stjuardesa iz malog italijanskog grada Resana, navodno je uhapšena 6. maja u Saudijskoj Arabiji zbog posjedovanja droge, zbog čega joj prijeti višegodišnja zatvorska kazna, a u najgorem slučaju i pogubljenje.

Njenu roditelji navode da su jako zabrinuti zbog mogućih posljedica s obzirom na oštre kazne koje su zastupljene u ovoj državi.

Šta se tačno dogodilo, saznali su tek nakon što su se obratili policiji, jer im se nije javila nekoliko dana nakon što je sletjela na Međunarodni aerodrom Kralj Abdulaziz u odmaralištu Džeda na Crvenom moru.

Inače, svako ko je uhvaćen u pokušaju da prokrijumčari ilegalne supstance u Saudijsku Arabiju suočava se sa drastičnom kaznom bez obzira na količinu i vrstu droge.

Njeni roditelji navodno nisu uspjeli da je dobiju 6. maja, a Ilarijin telefon je bio isključen sljedećeg dana. Njeni mama i tata su 8. maja prijavili njen nestanak policiji u gradu Kastelfranko Veneto, prenosi Nova.

Italijansko ministarstvo spoljnih poslova sada navodno pregovara sa saudijskim vlastima o njenoj deportaciji.

Srpskainfo

Nastavi čitati

Uncategorized

KRESOJEVIĆ: U momentu spašavanja Akvane, SNSD blokira skupštinu grada

Uložili smo velike napore da pripremimo elaborat za oporavak Akvane kako bi se konsolidovala naslijeđena zaduženost ovog preduzeća. Međutim, SNSD ne želi da zakaže sjednicu skupštine grada ni po isteku zakonskog maksimuma od 2 mjeseca, kako bi bila odobrena kreditna sredstva.

Napisao je ovo na svom Fejsbuk profilu gradski menadžer Bojan Kresojević i naglasio da je rok za isplatu dugovanja juni mjesec.

– Da li to znači da je SNSD nezadovoljan istorijskim razvojem Banjaluke, samo zato što je gradonačelnik zaslužan za to? Da li su spremni ugroziti Akvanu i blokirati pozitivne odluke za građane? Plašim se odgovora na ova pitanja – rekao je gradski menadžer.

Kresojević kaže da je red odbornika skupštinske većine najduži kada je potrebno dijeliti plakete, a kada trebaju zasjedati u skupštini – ne mješaju se u svoj posao.

– Nećemo odustati od razvoja našeg grada – zaključio je Kresojević u svojoj objavi.

Nastavi čitati

Aktuleno