Connect with us

Banjaluka

UVAŽENA TUŽBA GRADA: Okružni sud poništio rješenje budžetskog inspektora kojim je NALOŽENO SMANJENJE PLATA zaposlenim u Gradskoj upravi

Okružni sud u Banjoj Luci donio je presudu kojom je uvažio tužbu Grada Banja Luka i poništio rješenje budžetskog inspektora – Ministarstva finansija Republike Srpske – kojem su Gradu naložene mjere koje bi imale za posljedicu smanjenje plate za više od 400 zaposlenih u Gradskoj upravi po osnovu složenosti posla.

Kazao je ovo gradski menadžer Bojan Kresojević, ističući da je ova presuda dokaz da se niti jednom poslodavcu ne može uskratiti mogućnost da zaposlenima omogući veća prava.

-Smisao svih zakona koji regulišu radnu oblast i radne odnose je da zaštiti minimum prava koja imaju zaposleni. To su bili jasni argumenti koje smo prezentovali i prilikom kontrole budžetske inspekcije u septembru prošle godine, ali predsjednik Skupštine Grada je tada govorio drugačije odnosno na sceni je bio pokušaj destabilizacije rada vođen političkim motivima – kazao je gradski menadžer, dodajući da je za vrijeme ranijih adminstracija odnosno u posljednjih deset godina oko 550 zaposlenih imalo ovo „sporno“ uvećanje plate po osovu složenosti posla.

Sada je, kako je istakao – ispravnost iznesenih argumenata, potvrdio i Okružni sud svojom presudom od 7. juna 2024. godine.

-To znači da je rješenje budžetskog inspektora kojim je naloženo smanjenje plata zaposlenim po osnovu složenosti posla, Sud osporio i stavio van snage – rekao je on.

Naime, Grad Banja Luka u septembru prošle godine podnio je tužbu Okružnom sudu u Banjoj Luci protiv tada donesenog rješenja Ministarstva finansija Republike Srpske tačnije akta budžetske inspekcije Ministarstva finansija kojim je Gradu Banja Luka naloženo da „radi otklanjanja nepravilnosti utvrđenih u postupku kontrole izvršenja Budžeta Grada Banja Luka – plate zaposlenih za period 01. januara 2021. godine do 30. juna 2023. godine preduzme mjeru kojom će obračun i isplatu plata zaposlenih u Gradskoj upravi sa uvećanjem plate za obavljanje visokosloženih, najsloženijih ili izuzetno značajnih poslova uskladiti sa tačkom 2. Odluke o utvrđivanju uvećanja plate, visine primanja po osnovu rada i visine pomoći radniku (Službeni glasnik Republike Srpske, br. 53/16, 12/22, 39/22)“.

Sada donesenom presudom Okružni sud je uvažio tužbu Grada Banja Luka i poništio osporeni akt Ministarstva finansija.

Banjaluka

VELIKI PETROVDANSKI SABOR Drinić: Ako ZABORAVIMO KO SMO, nestaćemo kao narod

Potkozarje je večeras riznica kulturnog i nacionalnog identiteta našeg naroda.

Rekao je to prijatelj KUD-a “Potkozarje”, narodni poslanik Nebojša Drinić koji je zvanično otvorio ovu manifestaciju.

Osim domaćih ansambala na Saboru koji se održava već pet godina učestvuju kulturno – umjetnička društva iz Srbije i Makedonije, što po riječima Drinića govori o prijateljskim vezama koje se iz godine u godinu produbljuju.

– Naša je obaveza običaje da čuvamo i prenosimo na mlađa pokoljenja, jer su oni sa pravoslavnom vjerom, osnova nacionalnog i kulturnog identiteta srpskog naroda. Kao što je rekao Njegoš ako zaboravimo ko smo, gdje su nam korijeni, onda ćemo kao narod nestati. Postajemo “poput slamke međ’ vihorovima”, istakao je Drinić.

Nastavi čitati

Banjaluka

PONOVO „KINO NA OTVORENOM“! Ovaj put UŽIVANJE uz film „Jorgovani“

Turistička organizacija grada Banje Luke za sve sugrađane, ali i turiste, prirediće ponovo popularno „Kino na otvorenom“ u utorak, 23. jula od 21.00 čas, na platou ispred tvrđave Kastel.

-Ljubitelji filma, pozivamo vas na još jedno nezaboravno filmsko veče pod zvjezdanim nebom. Ponesite dekice, dobro raspoloženje, povedite društvo i uživajte u projekciji filma „Jorgovani“. Ovaj jedinstveni događaj pruža savršenu priliku da uživate u filmu na otvorenom, okruženi istorijskim zidinama i prirodnim ljepotama tvrđave Kastel – navedeno je iz Turističke organizacije Grada.

Dodaju i to kako je ulaz slobodan za sve posjetioce.

Događaj „Kino na otvorenom“ već postaje prepoznatljiv događaj u našem gradu, te svake put privuče veliki broj ljudi.

Nastavi čitati

Banjaluka

NOVA POZORNICA Stanivuković prisustvovao „PETROVDANSKOM SABORU“ u Potkozarju

Gradonačelnik, Draško Stanivuković prisustvovao je „Petrovdanskom saboru“, koji se već peti put održava u Potkozarju.

Kako je tom prilikom poručio gradonačelnik, ove godine ova manifestacije se održava na novoj pozornici, a baš kao i prethodne godine i ove godine je okupila veliki broj ljubitelj folklora i čuvara tradicije i običaja iz svih krajeva.

-Peti “Petrovdanski sabor” u Potkozarju ove godine se održava na novoj pozornici koja predstavlja simbol naše posvećenosti očuvanju kulture i tradicije. Zahvaljujući predanom radu KUD-a “Potkozarje”, ova manifestacija iz godine u godinu okuplja veliki broj ljubitelja folklora i tradicije iz svih krajeva – kazao je gradonačelnik.

Poručio je i to kako je i ove godine u Banju Luku došao veliki broj prijatelja iz kulturno – umjetničkih društava, na šta naš grad može da bude ponosan.

-Ove godine imamo čast da ugostimo prijatelje iz Srbije, Makedonije, kao i naša lokalna društva, čime dodatno jačamo naše kulturne veze i prijateljstva. Čestitam predsjedniku KUD-a Potkozarje Dejanu Hanaku i svim članovima na odličnoj organizaciji – naglasio je Stanivuković.

Poručio je i to kako ovo društvo uvijek može da računa na snažnu podršku Banje Luke.

Nastavi čitati

Aktuelno