Connect with us

Banjaluka

VRIJEDNE BANJALUČANKE STVARAJU ČUDA: Njihove rukotvorine privlače mnoge kupce

Udruženje žena “Bubamara” Banjaluka ove godine se posvetilo različitim tehnikama veza, a u planu su mnogobrojni sajmovi i radionice.

Prema riječima Ranke Vojnović, članice Udruženja žena “Bubamara” Banjaluka, ove godine su se posvetile radionicama različitih tehnika veza kao što su zmijanjski vez, bod krstića, puni vez i trodimenzionalni vez.

“Upravo smo odradile radionicu šivenja, a imale smo i radionice izrade nakita tehnikom puni vez i vez perlicama”, kazala je Vojnovićeva za “Nezavisne” te dodala da trenutno realizuju radionice izrade bookmarka vezom i tehnikom krstića.

“Realizovale smo i petodnevni Sajam rukotvorina i domaćih proizvoda, gdje su naše članice imale priliku da izlože svoje rukotvorine i proizvode koje pripremaju na svojim imanjima”, napomenula je ona.

Kako dodaje, planiraju, ukoliko dobiju sredstva, radionice pletenja, veza vunom na pletenim upotrebnim i odjevnim predmetima, te radionice makrame i veza.

“U planu je i održavanje još jednog Sajma rukotvorina i domaćih proizvoda”, ispričala je ona.

Kako kaže, interesovanje žena za rad ovog udruženja je veliko.

“Uvijek ima novih žena koje su zainteresovane da nauče tradicionalne tehnike izrade rukotvorina i kako ih možemo iskoristiti da dobijemo nešto savremeno i moderno”, objasnila je Vojnovićeva.

Povodom Spasovdana, slave grada Banjaluka, kako kaže, učestvovale su u takmičenju za izbor najbolje slavske pogače.

Udruženje žena “Bubamara” Banjaluka djeluje na području Banjaluke, ali i u opštinama u zapadnom dijelu Republike Srpske kao što su Prijedor, Novi Grad, Dubica, Laktaši, a imaju članice iz Gradiške i Kotor Varoša.

Bave se organizacijom radionica i edukacija za žene kao što su izrada nakita, pletenje, heklanje, vez, izrada lutkica, a organizovali su i školu pčelarstva.

Udruženje žena “Bubamara” bavi se i afirmacijom žena, njihovog rada i stvaralaštva, promocijom organske poljoprivrede, permakulture, biodinamike, ekologije, ruralnog turizma i održivog razvoja.

Banjaluka

KRESOJEVIĆ “Povećane subvencije za juli za privatne vrtiće biće isplaćene do 5. avgusta”

Subvencije za privatne vrtiće povećane su od 1. jula na 100 KM, a od 1. avgusta na 150 KM bez skupštinske većine. Isplata za juli biće najkasnije do 5. avgusta, poručio je ovo gradski menadžer, Bojan Kresojević.

Upitao je da li pojedinci koji vode grupu roditelja imaju interes da se status djece u privatnim vrtićima poboljša ili neki drugi interes.

-Pojedinci su „uplašeni“ da li će biti isplaćena povećana subvencija za jul, iako mjesec nije završen, a ne reaguju na činjenicu da Skupština Grada nije usvojila rezoluciju o izjednačavanju subvencija, iako je rezolucija prijedlog te grupe. Pitanje isplate prošlogodšnjih subvencija upućuju Gradskoj upravi, iako je skupštinska većina bila protiv rebalansa za 2023. godinu, a i danas je protiv rebalansa za 2024. godinu – naglasio je gradski menadžer.

Ističe da je ovo prva gradska administracija koja je uvela subvencije za privatne vrtiće i povećala na 150 KM, dok je skupštinska većina bila protiv realokacija za povećanje sredstava na ovoj stavci.

-Grad Banja Luka redovno izmiruje svoje obaveze, za razliku od Vlade Republike Srpske koja je u julu isplatila subvencije za stambene (IRB) kredite za mart mjesec – zaključio je gradski menadžer.

Nastavi čitati

Banjaluka

U SKLOPU „LJETA NA VRBASU“: Dan sporta na vodi u četvrtak

U sklopu manifestacije „Ljeto na Vrbasu“ 25. jula od 18.00 časova biće održan Dan sporta na vodi, koji predstavlja još jedan dio uzbudljivog programa ovogodišnje manifestacije.

-Pridružite nam se na spektakularnom danu posvećenom sportovima na vodi: dajak, kajak, rafting, supovi i još mnogo toga.  Uz di-džej žurku, pripremili smo nezaboravno veče za sve ljubitelje vodenih sportova i dobre zabave. Ne propustite priliku da uživate u ljepotama Vrbasa i aktivno provedete veče uz sjajnu atmosferu – navedeno je u saopštenju Turističke organizacije grada Banje Luke.

Dan sporta na vodi biće održan na lokaciji Dajak pristanište kod Kluba 22, odnosno na Abaciji.

Kompletan program manifestacije „Ljeto na Vrbasu“ možete da pogledate OVDJE.

Nastavi čitati

Banjaluka

GRAD PODRŽAO OBNOVU JOŠ JEDNE FASADE! Zgrada u Ulici Milana Tepića broj 13 zasijala novim sjajem (FOTO)

Uz podršku Grada, još jedna stambena zgrada zajednice etažnih vlasnika dobiće novu fasadu. Riječ je o ZEV-u u Ulici Milana Tepića broj 13, koja će uskoro biti u sasvim novom ruhu.

Osim toga, uskoro će početi radovi i na zgradi na Bulevaru cara Dušana broj 9.

-Ulaganjem u energetsku efikasnost čuvamo energiju, štedimo novac, ulažemo u budućnost, a ujedno i uljepšavamo naš grad – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Naime, obje ove zajednice etažnih vlasnika odabrane su putem Javnog poziva zajednicama etažnih vlasnika stambenih zgrada za dodjelu sredstava za sufinansiranje mjera za poboljšanje energetske efikasnosti i smanjenje ukupne potrošnje energije u zgradama na području grada Banjaluke.

Zahvaljujući podršci Grada Banjaluke, novu fasadu u protekle dvije godine dobili su i stambeni objekti u Knežopoljskoj ulici broj 1, Vaclava Havlika Vene broj 4, Duška Koščice broj 1 i Braće Pantića broj 7.

Nastavi čitati

Aktuelno