Connect with us

Banjaluka

VANDALIZAM BANJALUČANA nad znakovima koštao grad 100.000 KM

Pored štete na saobraćajnoj signalizaciji koja nastaje usljed saobraćajnih nezgoda, za Banjaluku dodatni problem predstavlja i sve češće uništavanje saobraćajne signalizacije od strane nesavjesnih građana.

Tako, prema riječima nadležnih iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve, u protekloj 2023. godini uništeno je ili oštećeno preko 200 saobraćajnih znakova, 55 saobraćajnih ogledala, 10 svjetlećih saobraćajnih znakova sa LED rasvjetom, a porušeno je više od 500 znakova.

“U 2023. godini samo za zamjenu uništene i oštećene saobraćajne signalizacije utrošeno je preko 100.000 KM”, potvrdili su oni za “Nezavisne”.

Dodaju da negativne pojave vandalskog uništavanja saobraćajnih znakova i ostale signalizacija od strane pojedinaca i grupa, nažalost, nemaju tendenciju opadanja i pored svakodnevnih apela i upozorenja.

“U posljednje vrijeme sve češća je pojava ispisivanja različitih poruka na saobraćajnim znakovima, pri čemu se koriste permanentni markeri, te nije moguće očistiti znakove bez oštećenja, što dovodi do potrebe za zamjenom istih, a samim tim povećavaju se i troškovi održavanja”, pojasnili su oni.

U 2023. godini ovo odjeljenje primijetilo je i nešto češće uništavanje saobraćajnih ogledala.

“Saobraćajna signalizacija je postala predmet konstantnog uništavanja na razne načine, od ispisivanja grafita, lijepljenja naljepnica, rušenja, pa do lomljenja i totalnog uništavanja, a u nekoliko navrata je dolazilo i do otuđivanja pojedinih saobraćajnih znakova, o čemu je obavještavana i nadležna policijska stanica”, ispričali su oni.

Kako dodaju, u skladu sa Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima, zabranjeno je neovlašteno uklanjanje i oštećivanje saobraćajnih znakova i opreme puta ili izmjena značenja saobraćajnih znakova i propisana je novčana kazna za ovaj prekršaj.

“Međutim, ove pojave i pored apela i upozorenja nemaju tendenciju opadanja, a posljedice ovog vandalskog ponašanja mogu biti tragične, jer neovlaštenim uklanjanjem, odnosno oštećivanjem – uništavanjem, vozači nemaju informaciju koja im je neophodna za bezbjedno kretanje, dolazi do saobraćajnih nezgoda i tragičnih posljedica”, zaključili su oni.

Prema riječima jedne Banjalučanke, u gradu se često može ugledati oštećen znak.

“Ne razumijem ovakve postupke građana. To je zajednička imovina koja saobraćaj čini bezbjednijim, ali isto tako trebalo bi da bude ažurnija i sama popravka znakova koji su oštećeni”, kazala je ona, te dodala da pojedini znakovi leže pored puta mjesecima.

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ “Prostorije FK “Rekreativo” uskoro u novom ruhu”

Gradonačelnik Banjaliuke Draško Stanivuković obišao je danas radove na sportskom objektu za koji je izdvojeno 60 000 KM, a nakon kojih će ovaj sportski kolektiv dobiti optimalne i funkcionalne uslove za rad i razvoj kluba.
-Tokom današnje posjete dogovorili smo i izgradnju tribina. Pored FK “Rekreativo” izdovijili smo značajna novčana sredstva za mnoge druge sportske kolektive u našem gradu. Želim im mnogo sreće i sportskih uspjeha, kazao je Stanivuković.

Nastavi čitati

Banjaluka

ZAVRŠENO IZLIJEVANJE PLOČE: “Centralno spomen-obilježje iz dana u dan PRKOSNO SE UZDIŽE”

Centralno spomen-obilježje poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata iz dana u dan prkosno se uzdiže.

Kazao je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković, navodeći da je danas završeno izlijevanje ploče.

-Nakon toga, krećemo sa izgradnjom stubova na kojim će zlatnim slovima vječno biti uklesana imena naših voljenih, koji su svoje živote dali za našu otadžbinu. Svaki stub nosi sa sobom priču prošlosti i simbolizuje trajnu uspomenu na one koji su oblikovali našu stvarnost i budućnost, našu Republiku Srpsku – poručio je gradonačelnik.

Prema njegovim riječima – „uprkos brojnim opstrukcijama, čvrsto koračamo ka ispunjenju naše zavjetne obaveze, Centralnog spomen-obilježja koje će prkosno stajati i svjedočiti o hrabrim podvizima našeg naroda“.

Nastavi čitati

Banjaluka

Rijekom Crkvenom u Banjaluci teče motorno ulje, INSPEKCIJA NA TERENU

Motorno ulje koje koje danas teče rijekom Crkvenom u Banjaluci uznemirila je građane, koji su odmah reagovali te snimili i prijavili šta se dešava.

Kako su prenijeli mediji, i nekoliko stotina litara prerađenog motornog ulja teče Crkvenom prema Vrbasu.

Da je sve prijavljeno nadležnima, potvrđeno je “Nezavisnim” iz banjalučke Gradske uprave.

“Vodna inspekcija je izašla na teren po prijavi kako bi provjerili o čemu se radi”, navode iz GU Banjaluka.

Naknadno će biti dostupno više informacija

Nastavi čitati

Aktuelno