Connect with us

Uncategorized

VELIKI POŽAR U KANADI! U toku evakuacija stanovništva, VATRA SE PRIBLIŽAVA GRADOVIMA! (VIDEO)

Jedan od najvećih gradova na dalekom sjeveru Kanade evakuiše se usred upozorenja da bi šumski požari mogli da dođu do njega tokom vikenda.
Oko 20.000 žitelja Jelounajfa, prestonice Severozapadnih teritorija Kanade, dobilo je poruku da se evakuišu do petka u 18.00 GMT, prenio je BBC.

Kasno u srijedu, vatra je bila na 17 kilometara od grada. Drugi požar prijeti zajednici Hej Rivera. Jedna evakuisana žiteljka rekla je CBC-u da je njen auto počeo da se topi dok se sa porodicom vozila kroz žeravicu da pobjegne iz grada.

– Niste mogli ništa da vidite, vozili smo kroz žeravicu. Moj šestogodišnji sin mi je rekao: “Mama, ne želim da umrem” i nastavio je da to ponavlja – rekla je Lisa Mandi.

Sjeverozapadne teritorije proglasile su kasno u utorak vanredno stanje dok se bore protiv preko 200 šumskih požara. Regionalni ministar za okolinu Šejn Tompson rekao je na konferenciji u srijedu da su se požari “još jednom pogoršali” i da sada predstavljaju “pravu pretnju” Jolounajfu.
– Želim da naglasim da grad nije u neposrednoj opasnosti. Ali bez kiše moguće je da će vatra dosegnuti predgrađe grada do vikenda. Stavljate sebe i druge u rizik ako izaberete da ostanite – rekao je on.
Gradonačelnik Hej Rivera Kendis Džemson procjenjuje da je u utorak uprkos obavještenju o evakuaciji ostalo oko 500 ljudi u zajednici od oko 3.500 žitelja. Vatra se za nekoliko sati pomjerila 30 kilometara zbog snažnog vjetra ranije ove nedelje, zatvarajući jedina dva autoputa van grada.
U udaljenom regionu ugašene su i telefonska i internet usluga.
Vanredno stanje zbog šumskih požara
Vlada kanadskih Severozapadnih teritorija proglasila je vanredno stanje zbog šumskih požara, što vlastima daje dodatna ovlašćenja da reaguju na hitne slučajeve.

Kanadska vlada saopštila je u utorak da je odobrila saveznu pomoć u borbi protiv šumskih požara i raspoređivanje oružanih snaga za pomoć u gašenju požara u Sjeverozapadnim teritorijama, prenosi Rojters.

U glavnom gradu Jelounajfu takođe je proglašeno vanredno stanje kasno u ponedeljak zbog potencijalnih rizika od obližnjih požara. Mera je donijeta iz predostrožnosti i stanovnicima nije naređena evakuacija, saopštili su gradski zvaničnici.

Jelounajf se nalazi 450 kilometara južno od Arktičkog kruga i sa oko 20.000 stanovnika jedno je od najvećih naselja na slabo naseljenom sjeveru Kanade.

Za stanovnike većine zajednica u regionu Slejv na jugu Sjeverozapadnih teritorija, koje se nalaze na granici sa provincijom Alberta, tokom vikenda je naređena evakuacija.

Selo Enterprajz sa više od 100 stanovnika, gotovo je potpuno uništeno u požaru.

Šumski požari zahvatili su ove godine dijelove gotovo svih 13 kanadskih provincija i teritorija, a izgorjelo je više od 130.000 kvadratnih kilometara zemljišta. Na području Severozapadnih teritorija bilo je 265 šumskih požara od početka godine, mnogo više od desetogodišnjeg godišnjeg prosijeka koji iznosi 185.

Uncategorized

“KRIVO JE MORE”! ĐAJIĆ I NINKOVIĆ PO STAROM “Za dug Akvane kriv je DRAŠKO, a godinama ga gomilali KADROVI SNSD-a

Vlado Đajić, predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka i Ljubo Ninković, predsjednik Skupštine grada održali su danas pres konferenciju ispred banjalučkog preduzeća Akvana.

Oni su tokom obraćanja tvrdili da preduzeće Akvana bilježi milionske dugove od kako je na čelu gradske administracije gradonačelnik Draško Stanivuković.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da je „Akvana“ uvijek bila u izazovu i da je „imala više direktora iz SNSD koji nisu uplaćivali poreze i doprinose“.

Upravo ovakav odnos prethodnih direktora prema ovom preduzeću i doveo je do pozicije u kojoj se preduzeće trenutno nalazi, te napominje da se ni jedan gradonačelnik prije njega nije želio uhvatiti u koštac sa rješavanjem ovih problema, već da su problem samo konstatovali.

Da je preduzeće u problemu bilo godinama prije dolaska Stanivukovića na vlast, potvrdili su i novinski članci, pa je tako još 2016. godine odbornik u Skupštini grada Banjaluka Marinko Umičević je konstatovao da je 95 zaposlenih previše za ovo preduzeće. Tada se govorilo i o tome da je neshvatljivo da preduzeće koje se nalazi na atraktivnoj lokaciji, i koje u svom sastavu ima “Staklenac” u centru grada i olimpijski bazen gomila tolike gubitke.

Tadašnji direktor Vedran Mitrović se pravdao da dobit “Akvane” zavisi isključivo od sunčanih i kišnih dana.

I kasnije godine nisu donosile bolju situaciju za ovo preduzeće pa su tako sva tri direktora koja je postavio SNSD, iza sebe su ostavila dug od sedam miliona maraka.

Ostao je upamćen i period kada je na čelu ovog preduzeća bio Rajko Radovanović čiji je slučaj prokomentarisao i sadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, rekavši da gdje god je Radovanović radio to je upropastio, te se vodila i istraga o brojnim malverzacijama unutar ovog preduzeća.

Dijelom pozitivne vijesti za Akvanu su nastale 2021. godine kada je na čelo preduzeća došao Velibor Vukajlović.

“Akvana” je početkom te godine dobila novu upravu koja je, donijela prvi pozitivan rezultat, sa plusom od 54.294 KM. Dobit nije uspijela da riješi godine nagomilanih dugova ali je predstavljala zaokret u odnosu na sve prethodne godine poslovanja.

Hvatanje u koštac sa problemom “Akvane” desilo se i juče kada je nakon protesta radnika i negodovanja gradonačelnika zbog skidanja ove tačke sa dnevnog reda Skupštine grada, donesena odluka da se o problemu radnika Akvane ipak raspravlja te će kroz kreditno zaduženje biće izmirene sve obaveze Akvane prema Poreskoj upravi koje su nastale u proteklih nekoliko godina.

Gubici
Prema podacima iz ovog preduzeća, u 2020. godini prihodi su iznosili 1.226.186 KM a rashodi 1.416.464 KM – rezultat minus od 190.278 KM; u 2019. prihodi su iznosili 1.538.851 KM, a rashodi 1.823.390 KM – rezultat minus od 284.538 KM; u 2018. prihodi su iznosili 1.494.091 KM, a rashodi 1.930.106 KM – rezultat minus od 436.014; u 2017. prihodi su iznosili 1.653.451 KM, a rashodi 2.048.160 KM – rezultat minus od 394.209 KM; u 2016. prihodi su iznosili 1.612.255 KM, a rashodi 1.957.181 KM – rezultat minus od 344.926 KM; u 2015. prihodi su iznosili 1.654.024 KM, a rashodi 2.118.014 KM – rezultat minus od 463.990 KM.

Insajder.in

Nastavi čitati

Uncategorized

STRAVIČAN ODRON KOD MOSTARA: Zbog miniranja kamenoloma automobili završili pod vodom

U aktiviranju klizišta automobili planinara i ribolovaca završili su pod vodom, a povrijeđene su dvije osobe.

Trenutak miniranja kamenoloma u naselju Bijela kod Mostara, koji je rezultirao velikim odronom, objavljen je na Fejsbuk stranici Vremenska Prognoza Bijelo Polje.

Nevjerovatni video zapis svjedoči prirodnoj sili, kao i katastrofi koja je uslijedila nakon miniranja.

Podsjetimo, sve se odigralo u subotu u 18.30 u naselju Bijela kod Mostara. U aktiviranju klizišta automobili planinara i ribolovaca završili su pod vodom, a povrijeđene su dvije osobe, piše Avaz.

Nastavi čitati

Uncategorized

STRAHOTA U ŠVEDSKOJ! Ubio trudnu djevojku, stidio se jer nije muslimanka

Šveđanku Sagu Forsgren Elneborg (20) koja je bila u sedmom mjesecu trudnoće ubio je njen partner jer ga je bilo previše stif da je upozna sa svojom muslimanskom porodicom, tvrde tužioci.

Buduća majka (20) pronađena je mrtva u svom domu u švedskom gradu Örebro 28. travnja prošle godine. Bila je u sedmom mjesecu trudnoće, a njezino nerođeno dijete umrlo je u njezinoj utrobi.

Sagin dečko, Mohamedamin Abdirisek Ibrahim iz Somalije, optužen je za njeno ubistvo prošle sedmice.

„Osumnjičenik je odrastao u domaćinstvu koje je smatralo da mora izlaziti sa ženom iste kulture“, kažu tužioci.

Navodno je Mohamedamin svoju dvogodišnju vezu sa Sagom skrivao jer to njegova porodica nije prihvatala.

Tekstualne poruke između para pokazuju kako osumnjičenik govori Sagi da će otkriti njihovu vezu svojoj porodici, kao i da čekaju svoje prvo dijete.

U posljednjoj poruci, Mohamedamin Abdirisek Ibrahim navodno je tvrdio da je sve priznao samo jednom članu obitelji. Djevojka ga tada pita kako je i želi li razgovarati. Ali njezine poruke ostaju bez odgovora. Nekoliko sati kasnije, mlada žena i njeno nerođeno dijete su mrtvi.

Tužioci tvrde da je otišao u njen stan i “nasilno” je zadavio kablom noćne lampe.

Nema dokaza koji bi upućivali na to da je njegova porodica bila umiješana u ubistvo ili da je to tražila, pišu lokalni mediji.

Prethodne tekstualne poruke između Sage i osumnjičenog pokazuju da joj je predložio pobačaj, ali mlada žena to nije htjela. Željela je roditi čak i ako je on napusti. Njena majka je kazala kako se radovala djetetu i ulozi majke, prenosi Fenix-magazin.

Nastavi čitati

Aktuelno