Connect with us

Društvo

Veterani ne vjeruju političarima: Obilježavanje Dana VRS u sjenci nezadovoljstva boraca

Svečano obilježavanja Dana Vojske Republike Srpske, kao i Dana Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, planirano je danas u brojnim gradovima i opštinama širom Srpske.

Proslava dana kada je tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH, prije 31 godine, na sjednici održanoj u Banjaluci donijela odluku o formiranju VRS ovog puta održava se u sjenci sve češćih najava ratnih veterana da će izaći na ulice i protestima tražiti veća prava i poboljšanje teškog materijalnog položaja u kom se nalazi veliki broj bivših boraca.

Sve glasnije nezadovoljstvo onih koji su s puškom u ruci stvarali i odbranili Republiku Srpsku privremeno je, podsjećamo, stišano sredinom prošlog mjeseca nakon sastanka predsjednika Srpske Milorada Dodika i čelnika Boračke organizacije RS. Tada je, između ostalog, postignut usmeni dogovor da Vlada Srpske, kroz rebalans budžeta, u septembru izdvoji 20 miliona KM za borački dodatak, zatim da se povećaju lične i porodične invalidnine, a bivšim borcima ponovo je dato obećanje o zapošljavanju djece njihovih poginulih saboraca.

Navedeni usmeni dogovor, bez pisane garancije, nije zadovoljio bivše borce okupljene u Udruženju veterana odbrambeno-otadžbinskog rata RS, koji su javno poručili da “obećanjima više ne vjeruju”, te da će, kako su najavili, do kraja maja održati protest pred zgradom Vlade u Banjaluci.

– Moje mišljenje je da je vlast tim dogovorom sa predstavnicima BORS samo pokušala da kupi vrijeme, jer su se uplašili da će borci ovog puta zaista masovno izaći na demonstracije. Sad bi trebalo da čekamo jesen i rebalans budžeta, a onda neki novi pregovori, obećanja, pa sve opet Jovo nanovo – rekao je nedavno za Srpskainfo potpredsjednik Udruženja veterana Nedeljko Klincov.

Predsjednik Boračke organizacije u Gradiški, Milovan Gagić, za Srpskainfo kaže da je lijepo to što političari obilježavaju i slave Dan Vojske Republike Srpske, ali da je tragično to što oni koji su najzaslužniji za stvaranje i odbranu Srpske danas jedva preživljavaju.

– Iz godine u godinu slušamo razna obećanja, a političari se kunu u nas i pričaju kako nas vole. Međutim, kako vrijeme odmiče borci su sve stariji i bolesniji, a ne vidimo nikakve efekte od silnih obećanja koja su nam davali. Prošlo je već mjesec dana od dogovora koji su postigli predsjednik Srpske i čelnici BORS, septembar je sve bliže, a ne vidimo bilo kakve pomake niti se to više pominje. Plašim da to ne bude samo još jedno u nizu obećanja koja su borcima davana u zadnje dvije i po decenije – kaže Gagić.

VELIKE ŽRTVE

Na današnji dan prije 31 godine tadašnji politički predstavnici srpskog naroda u BiH donijeli su odluku o formiranju Vojske Republike Srpske, koja je zvanično postojala od 12. maja 1992. do 1. januara 2006. godine, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH. Kroz Vojsku Republike Srpske za vrijeme rata prošlo je 210.000 boraca, a 23.801 pripadnik VRS položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za stvaranje i odbranu Republike Srpske.

Izvor: Srpskainfo

Društvo

“Studenti ništa ne trpe”: Tvrde s Pravnog fakulteta nakon suspenzije asistenta zbog afere

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Suspenzijom višeg asistenta Pravnog fakulteta Njegoslava Jovića, studenti ništa ne trpe, poručili su sa ove visokoškolske ustanove u Banjaluci.

Asistent je ionako bio na bolovanju, nije držao ni nastavu prethodnih dva mjeseca rekao je za Srpskainfo prodekan za nastavu Pravnog fakulteta Zoran Vasiljević.

Ovaj asistent suspendovan je juče sa posla zbog eksplicitnog snimka koji se pojavio u javnosti. Jović je, kako se navodi na sajtu Pravnog fakulteta, bio viši asistent na predmetu pravno-intelektualne svojine.

Vasiljević uvjerava i da asistenti trenutno nemaju posla, jer je u toku period ispita, koje drže profesori. A, ko će od oktobra voditi vježbe, još je, kaže, rano za reći.

Podsjetimo, rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin juče je donio rješenje o udaljenju sa radnog mjesta višeg asistenta Pravnog fakulteta Njegoslava Jovića, protiv kojeg će biti proveden disciplinski postupak zbog osnova sumnje na težu povredu radne obaveze i discipline, te postupak pred Etičkim komitetom.

Kako je saopšteno u prijedlogu dekana Pravnog fakulteta, prof. dr Željka Mirjanića za udaljenje radnika sa radnog mjesta višeg asistenta, navodi se da svi dokazi ukazuju na neprofesionalno i moralno neprihvatljivo ponašanje radnika, a čime je nanesena ozbiljna šteta Univerzitetu u Banjaluci.

Takođe, dekan Pravnog fakulteta je dostavio i Inicijativu za pokretanje disciplinskog postupka zbog osnovane sumnje na težu povredu radne obaveze i discipline, kao i zahtjev Etičkom komitetu za utvrđivanje povrede Kodeksa etike Univerziteta.

Srpskainfo

Nastavi čitati

Društvo

Počeo Teatar fest „Petar Kočić“, savjetnica Šukalo na svečanom otvaranju

Besjedom scenaristkinje i književnice, Milene Marković sinoć je na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske sveačno otvoren XXV Teatar fest „Petar Kočić“.

Ona se obratila publici citirajući riječi velikog Petra Kočića: „Evo mene večeras, pred vama stojim, četrdeset gradi budala. U meni ima milion srca, milion jezika, a svima nama, nezarobljenim robovima, kod kuće – bez kuće, kod zemlje – bez zemlje, kod postojbine – bez postojbine, ostaje da potrpimo. U međuvremenu, meni je čast i zadovoljstvo, draga moja glavata i velikovlažna gospodo, da proglasim XXV Teatar fest ‘Petar Kočić’ otvorenim“.

Svečanom otvaranju u ime Grada prisustvovala je savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti, Milada Šukalo.

Takmičarski dio festivala biće nastavljen već danas, 6. juna i trajaće narednih pet dana.

Učesnici su: Atelje 212 sa predstavom „Rolerkoster“, u režiji Milice Kralj; Narodno pozorište Niš, predstava „San o zavičaju (Neviđeno folk snoviđenje)“, u režiji Milana Neškovića; Crnogorsko narodno pozorište i Centar za kulturu Tivat sa predstavom „Pokojnik“, a u režiji Egona Savina; Sarajevski ratni teatar, predstava „Moj sin samo malo sporije hoda“, režija Ivan Plazibat i Narodno pozorište u Beogradu, predstava „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ u režiji Juga Đorđevića.

U čast nagrađenih biće izvedena opera „Deca“ u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu, autora Milene Marković, a u režiji Irene Popović Dragović.

Nakon svake predstave biće održan okrugli sto koji će voditi Aleksandra Glovacki, pozorišni kritičar, dramaturg i urednik u Redakciji kulture Radio Beograda 2. dobitnica ovogodišnje nagrade „Niko Garone“ za posebno angažovanje novinara u oblasti kulture.

Prateći program Festivala čine promocije knjiga i časopisa, a riječ je o sljedećim naslovima: „Umoran od dodira“ o životu i djelu Uglješe Kojadinovića, autorke Branke Sančanin, „Agon“, časopis za pozorište i vizuelne komunikacije, „Primijenjeni marketing u hrvatskim kazalištima“ autora Duška Ljuštine, „Repertoar zabave i razonode“ autora Nataše Glišić i „Tragovi pozorišne besmrtnosti“, zbirka pozorišnih kritika autora Ane Tasić. Promocije počinju u 18.00 časova na Sceni „Petar Kočić“.

Grad je podržao Tetar fest „Petar Kočić“ putem Kalendara kulturnih manifestacija za 2023. godinu.
Nastavi čitati

Društvo

Vremenska prognoza: I danas kiša

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) tokom dana kiša će ponovo jačati, jače padavine očekuju se na istoku i sjeveru, a i dalje će biti uslova za lokalne nepogode.

Ujutru i prije podne biće pretežno oblačno uz povremenu kišu ponegdje na zapadu, u centralnim predjelima i na istoku, a u ostalim krajevima promjenljivo oblačno, uz povremene sunčane periode, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Pljuskovi sa grmljavinom će se tokom dana postepeno premještati od zapada i juga ka sjeveru i sjeveroistoku.

Više sunčanih perioda tokom popodneva očekuje se u zapadnim predjelima.

Maksimalna temperatura vazduha iznosiće od 22 do 27, u višim predjelima od 17 stepeni Celzijusovih.

Uveče će kiša postepeno slabiti i premještati se dalje ka istoku, a od sjeverozapada će se djelimično razvedriti.

Vjetar će biti slab do umjeren južni, a na sjeveru promjenljiv.

U Republici Srpskoj i FBiH jutros je oblačno i u većini krajeva registrovana je kiša, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha u 8.00 časova: Bjelašnica pet, Gacko, Han Pijesak, Kalinovik i Drinić 13, Sokolac i Drvar 14, Mrkonjić Grad, Sarajevo i Livno 15, Bileća, Bihać i Tuzla 16, Višegrad, Trebinje, Mostar i Neum 17, Banjaluka, Zvornik, Bijeljina i Zenica 18, te Doboj 19 stepeni Celzijusovih.

SRNA

Nastavi čitati

Aktuleno