Connect with us

Politika

“Vic o funkcioneru bi vas MOGAO KOŠTATI 30.000 KM” Crnadak poručuje da je rigidan zakon OPASNIJI kada ga prati pravosuđe koje je pod kontrolom vlasti

Potpredsjednik PDP i šef Кluba poslanika ove stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Igor Crnadak poručio je da diktatura u Srpskoj već objektivno postoji, jer je nemoguće navesti jednu instituciju koja neće dobiti poziv iz SNSD i nalog tačno šta da uradi ili ne uradi.

sada je jasno da je namjera režima da u ovaj sistem, koji već drži u svojim kandžama, uvede još rigidnije zakone kada su u pitanju kriminalizacija klevete i uvrede, rekao je Crnadak.

On kaže da iz nacrta izmjena Кrivičnog zakona Republike Srpske proizilazi nemir i velika nesigurnost kod građana Republike Srpske.

– Do 30 hiljada КM možete platiti kaznu ako ispričate neki neugodan vic o nekom funkcioneru SNSD na slavi. Može se lako desiti da vas neko prijavi. Ovdje se praktično uvodi verbalni delikt u naš sistem. Ali moramo posebno podvući činjenicu da je okupirano pravosuđe. Rigidan zakon je hiljadu puta opasniji kada ga prati pravosuđe koje je pod šapom vlasti. Кada to dvoje kombinujete dobijate stvarni teror – rekao je Crnadak.

On kaže da veliku odgovornost, za nedostatak sloboda i mrak u Republici Srpskoj, osjećaj besperspektivnosti nosi Evropska unija.

Na jednom od sastanaka sa najvišim predstavnicima EU u BiH, održanom u PDP, Crnadak kaže da su im poručili da su više novinari, NVO sektor i opozicija uradili za evropski put BiH nego oni iz EU.

– Oni su napravili dilove sa vlasti. Ne mogu da vjerujem da predstavnici Delegacije EU nisu došli u Banjaluku i sastali se sa ljudima koji su direktno napadnuti, Moračom, Trifunovićem i Vukelićem podržali ih i poručili da se ovaj zakon mora povući, jer nije u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima – ističe Crnadak.

Upitao je građane da li znaju šta je radila ekipa iz vrha Delegacije EU dok su ovi ljudi doživljavali prijetnje i prijavljivali uništavanje vozila?

– Oni su bili sa studentima u Sarajevu na diskusiji o značaju kulturnog turizma u Кantonu Sarajevo i BiH. Ne mogu se ni nasmijati koliko mi je to odvratno i koliko pokazuje da njih apsolutno ne zanima život ovdje – rekao je Crnadak.

On kaže da je izjava Milorada Dodika da postoje indicije da su novinari sami sebi uništili automobile čisto zlo i dno dna.

– I to pokazuje opet da institucije ne rade svoj posao. Ako Dodik ima indicije, valjda je logično da bude pozvan u MUP da bi dao izjavu i postao dio istrage. Naravno da se to nije desilo – rekao je Crnadak.

Govoreći o najavljenom zakonu o NVO, Crnadak je rekao da je želja režima da se proizvedu isti efekti kao sa kriminalizacijom uvrede i klevete, te da napravi istu stegu i presiju u nevladinom sektoru.

– Rad nevladinih organizacija je već definisan zakonom. Dužni su da podnose finansijske izvještaje, sve donacije moraju biti transparentne, kao i programi i projekti, dužni su da poštuju zakone Republike Srpske i BiH. Režim se ponaša kao da te organizacije tek treba da se osnivaju, ali jasno je da žele da se obračunaju sa organizacijama koje su već tu i provode aktivnosti na približavanju BiH Evropskoj uniji. Priča da će doći neke organizacije i tobože raditi nešto protiv Republike Srpske ne pije vodu, jer i po sadašnjim zakonima imamo institucije koje se mogu tome oduprijeti – rekao je Crnadak.

Poručio je da ima još slobodnih ljudi, novinara, aktivista, opozicije koji se neće povući, a da je očigledno da režim nije očekivao ovako snažne reakcije.

 

(Srpskainfo)

Politika

Ako SDS-u zabrane izlazak na izbore, CIK ONDA MOŽE DA KAZNI BILO KOGA

Srpska demokratska stranka (SDS) na lokalne izbore u oktobru izlazi pod imenom “SDS-Volja naroda”, odlučio je danas Glavni odbor stranke.

Formiran je i Glavni izborni štab na čijem čelu je Želimir Nešković.

Predsjednik Glavnog odbora Jovica Radulović rekao je da su Predsjedništvo stranke i njen predsjednika ovlašteni da preduzmu sve aktivnosti da bi sve kandidatske liste ispunile uslove pred Centralnom izbornom komisijom (CIK), prenosi Srna.

Jedan od zaključaka je i da se nastavljaju aktivnosti, uključujući i sudski proces pred Ustavnim sudom BiH kako bi SDS “pobio” odluke CIK-a i Apelacionog odjeljenja Suda BiH, jer smatraju da su te odluke uskratile izborno pravo i stranci i biračima.

Predsjednik SDS-a Milan Miličević rekao je da SDS nastavlja pravnu borbu kroz apelaciju Ustavnom sudu što, smatra, ima mnogo širi značaj od pojave stranke na lokalnim izborima.

“Ovaj postupak je mnogo važnije pitanje, čak i od Republike Srpske, jer ukoliko se SDS-u zabrani učešće na izborima, onda se uvodi pravilo u sudskoj praksi gdje CIK ili bilo ko drugi ima mogućnost da kazni određeni politički subjekt koji mu iz nekog razloga nije simpatičan ili politički podoban”, rekao je Miličević.

Kada je riječ o izborima, on je naveo da u svim opštinama na izbore izlaze sa kandidatskim listama i da će u najvećem broju lokalnih zajednica imati kandidate za načelnike i gradonačelnike.

Govoreći o najavama o zatvaranju OHR-a, Miličević je ponovio da je stav SDS-a o ovom pitanju poznat, jer smatraju da je Kristijan Šmit izabran nelegalno i nelegitimno što je ova stranka potvrdila i kroz zaključke Narodne Skupštine Republike Srpske.

Odgovarajući na pitanje da li je tačna izjava ambasadora SAD u BiH Majkla Marfija da SDS nije tražio da bude skinut sa crne liste Ministarstva finansija SAD, Miličević je rekao da SDS to nije tražio u periodu od 2004. do 2024. godine već “prije nekoliko mjeseci”.

Šef Glavnog izbornog štaba SDS-a Želimir Nešković rekao je da će jedna od prvih aktivnosti biti prikupljanje potpisa za očuvanje 9. januara, a ovom prilikom je pozvao SNSD da pokrene sve mehanizme za smjenu ambasadora BiH pri UN Zlatka Lagumdžije jer čini ogromnu štetu srpskom narodu i interesima Srpske.

Nastavi čitati

Politika

PDP PORUČIO ĐAJIĆU “Doktor do 1. jula da završi KLIZEĆU GARAŽU, u koju je potrošeno toliko novca da SVA DJECA SRPSKE DOBIJU SUBVENCIJE”

Pozivamo direktora Univerzitetakog kliničkog centra Republike Srpske i prvog čovjeka SNSD Banjaluka, Vladu Đajića da do 1. jula uplati sve poreze i doprinose koje ova ustanove duguje kako bi ljekari imali pravo na zdravstveno osiguranje.

Poručili su ovo iz Gradskog odbora PDP Banjaluka.

– Neka doktor Đajić do 1. jula završi prije pet godine započetu klizeću garažu, u koju je potrošeno toliko novca da djeca u cijeloj Republici Srpskoj dobiju subvencije. Pozivamo ga do 1. jula riješi liste čekanja za preglede i operacije na UKC, pa tek onda da se bavi listama čekanja u banjalučkim vrtićima – poručuju iz Gradskog odbora PDP.

Navode da, iako su roditelji zadovoljni novim povećanjem subvencija i planom za potpuno izjednačavanje cijena, doktor Đajić ponovo miješa politiku tamo gdje joj nikako nije mjesto.

– Njegova današnja izjava da gradonačelnik ponižava roditelje sa povećanjem subvencija sa 60 na 150 KM i da do 1. jula izjednači cijene privatnih i državnih vrtića idelana je prilika da pitamo i njega i Vladu Republike Srpske šta se desilo sa najavom Vlade Republike Srpske od 11. septembra 2019. godine kada su zvaničnici Srpske najavili da će predškolsko obrazovanje u Republici Srpskoj biti besplatno? – pitaju iz banjalučkog PDP.

Kaže da je Đajićeva današnja izjava idalan podsjetnik i na to da banjalučki SNSD za više od dvije decenije vladavine u Banjaluci, kada su imali i gradonačelnike i skupštinsku većinu, nije napravio nijedan korak kada je u pitanju subvencionisanje boravka djece u privatnim vrtićima.

– Za razliku od njih, gradonačelnik Draško Stanivuković je tokom svog prvog mantada uveo subvencije, besplatne udžbenike, pomoć porodiljama, besplatne mature, besplatu legalizaciju, besplatne placeve za mlade bračne parove, kao i mnoge mjere koje su znatno olakšale život banjalučkim porodicama – ističe GrO PDP Banjaluka.

Nastavi čitati

Politika

OŠTAR ODGOVOR HELEZU IZ SRPSKE: Niko ga više ne doživljava ozbiljno

Prijetnje Zukana Heleza, ministra odbrane BiH, pucnji su u prazno i niko ga ne doživljava ozbiljno.

Tako glasi jedna od poruka iz Srpske, na Helezovu izjavu da će Srbi u Republici Srpskoj izvući deblji kraj i proći kao Srbi u Republici Srpskoj Krajini koji su protjerani u “Oluji”.

Helez je rekao da bi za Srbe bila “prednost” ako bi se sami iselili iz Republike Srpske i BiH. Pritom je najavio da će bošnjačke vlasti, u svjetlu rezolucije o Srebrenici, zatražiti ukidanje Republike Srpske, tako što će ona biti podijeljena na dva kantona, a njeno ime biti izbrisano zauvijek.

Iz Boračke organzacije opštine Novi Grad rekli su da je Republika Srpska stvorena voljom srpskog naroda i niko je ne može dijeliti niti ukinuti, pogotovo ne Helez.

“Republika Srpska je jedinstvena teritorija potvrđena mirovnim ugovorom u Dejtonu i kao takva čini jedan od dva dijela BiH tako da kantonizacija u Republici Srpskoj ne dolazi u obzir”, rečeno je u Boračkoj organizaciji opštine Novi Grad.

Za Helezovu izjavu, borci kažu da jasno govori o tome koliko su za bošnjačke političare i kvaziinetelektualce Srbi poželjni u BiH.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije iz Trebinja Petar Vuković izjavio je da onima koji žele da nestane Republika Srpska to neće poći za rukom, jer je srpski narod složan.

“Umjesto da se radi na pomirenju i suživotu, oni pokušavaju da stvore neki nemir i neprijateljstvo”, rekao je Vuković.

Iz Boračke organizacije opštine Čelinac istakli su da se Heleza niko ne plaši u Republici Srpskoj niti ga doživljava ozbiljno, a njegove izjave o ukidanju Srpske i brisanju njenog imena smatra pucnjem u prazno.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Čelinac Dalibor Vujičić rekao je Srni da su Helezove izjave očajnički potezi jednog ministra, koji je izgubio svaki kredibilitet i sada se ponaša kao ranjena zvijer.

Prema njegovim riječima, kako vrijeme više prolazi i kako su sve vidljiviji otpori Republike Srpske na konstantne pritiske, tako ni Helez više ne zna šta priča.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Kotor Varoš Miladin Savanović istakao je da Republika Srpska nikada neće nestati i da nikakav Zukan Helez neće odlučivati o njenoj sudbini, te da treba pokrenuti proceduru za njegovu smjenu.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije opštine Pale Jasna Lazarević-Gavrilović ističe da srpski narod, koji je za svoju slobodu i za Republiku Srpsku dao više od 23.000 srpskih života, neće dozvoliti da Srpska bude ukinuta.

Gavrilovićeva je istakla da bi jedan ministar trebalo da bude oprezniji prilikom javnih nastupa.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da onaj ko traži ukidanje Republike Srpske u stvari glasa za njenu samostalnost.

“U ovom momentu Zukana Heleza smatramo najvećim promoterom samostalnosti Republike Srpske”, rekao je Stevandić.

Nastavi čitati

Aktuelno