Connect with us

Društvo

VIŠEDECENIJSKI PROBLEM: Sela od Drvara prema Glamoču okovana snijegom i ledom, MJEŠTANI BEZ STRUJE

Mještani sela od Drvara prema Glamoču noć su proveli bez struje koja je nestala zbog jakih udara vjetra, što je višedecenijski problem ovdašnjeg stanovništva.

Srpski povratnici rekli su da nije bilo ni vode, kao i da je trenutno problem riješen, ali da je pitanje kada će opet nestati struje s obzirom da od jutros duva jaka bura.

Prema njihovim riječima, putni pravac koji spaja Drvar i Glamoč okovan je snijegom i ledom, posebno u selima Mokronoge i Mrđe.

Regionalni put između Drvara i Glamoča dijelom je i makadamski i loše održavan.

Osim snijega i leda, na putu ima i odrona.

(Srna)

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Pretežno oblačno sa kišom

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ danas će biti pretežno oblačno vrijeme sa kišom, jače padavine se očekuju u Hercegovini, a slab snijeg na višim planinama.

Tokom jutra i prijepodneva kiša će se postepeno širiti od juga ka sjeveru i zapadu, dok će na sjeveroistoku ostati pretežno suvo i najtoplije, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Minimalna temperatura vazduha biće od četiri do osam, na jugu oko 10, u višim predjelima od jedan, a maksimalna od devet na jugozapadu do 17 na sjeveroistoku, u višim predjelima od četiri stepena Celzijusova.

Duvaće slab i promjenljiv vjetar, na jugu umjeren do jak južnih smjerova.

Temperatura vazduha izmjerena u 13.00 časova: Kalinovik tri, Čemerno četiri, Gacko šest, Han Pijesak sedam, Sokolac i Kneževo osam, Bileća devet, Trebinje, Mrkonjić Grad i

Foča 10, Šipovo i Mostar 11, Doboj, Višegrad, Ribnik, Rudo i Sarajevo 12, Banjaluka, Novi Grad i Srbac 13, Bijeljina, Prijedor i Srebrenica 14, Tuzla, Zenica i Bihać 15 i Zvornik 17 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

Održana mirna protestna šetnja za UBIJENU AMRU KAHRIMANOVIĆ

Brojni građani okupili su se danas u Tuzli na mirnoj protestnoj šetnji za ubijenu Amru Kahrimanović.

Šetnja je počela u 12 sati, a odvijala se na relaciji od tržnog centra na Brčanskoj Malti do lokacije preko puta MUP-a TK.

Kako je rekao Amrin brat, Nedžad Kahrimanović, on ne očekuje da će se ispuniti zahtjevi, ali da će “odgovorni to na kraju morati uraditi”.

“Ovo nije borba od minute i sata”, dodao je on, “nego dugotrajna i mukotrpna borba”.

On je tokom protestne šetnje u Tuzli posebno kritikovao komesara policije.

“Zamislite bestijalnosti komesara policije koji izađe na pres konferenciju i kaže da ne zna sa sigurnošću, a ja znam da je ispaljeno 16 metaka. Kakav morate biti nečovjek da ne podnesete ostavku”, kazao je Kahrimanović.

Na kraju je istakao kako je “veliki bijes” Tuzlaka i da se moraju učiniti promjene, prenosi “Avaz”.

Nastavi čitati

Društvo

PROTESTI ZA ČISTIJI VAZDUH: Prašina sa brojnih pilana postala problem u Šipovu

Stanovnici tri naselja u Šipovu obustaviće protestna okupljanja započeta prije nekoliko dana zbog zagađenja vazduha prašinom iz preduzeća koja se bave preradom drveta. Naloženo firmama da postave potrebne filtere u svoje pogone.

Mještani naselja Rasadnik, Lubovački put i Lužine u petak su se sastali sa načelnikom opštine i direktorima preduzeća “Faš”, “Čajevac”, “Medeks” kao i inspektorima iz republičke ekološke inspekcije, koji su već izdali prekršajne naloge preduzećima zbog zagađenja.

“Preduzeća su obavezna da u narednom periodu preduzmu potrebne radnje u vidu montiranja filtera za pročišćvanje vazduha; Preduzeće “Faš” , tačnije direktor Zečević je obećao rasčistiti trupce koji se nalaze tik i uz kolovoz, kako bi pješaci na tom dijelu imali prohodan i bezbjedan put. Preduzeće “Čajevac ” već ima potrebne filtere i obećano je da će za 15 dana završiti radove na postavljanju. Rok za ispunjenje zahtjeva koje im je naložila Republička ekološka inspekcija je 15. april tekuće godine, a do tog dana, mi obustavljamo protestne šetnje i pratimo izvršenje rješenja”, saopšteno je iz inicijative građana.

Mještani su obećali da će do datog roka obustaviti proteste, ali da će ih nastaviti sa preduzetim radikalnijim i oštrijim mjerama ako se ne ispoštuje dogovor.

Mještani su 17. februara organizovali protestnu šetnju zbog otpadne piljevine koja potiče od lokalnih preduzeća i narušava zdravlje i svakodnevni život u Šipovu.

Nastavi čitati

Aktuelno