Connect with us

Društvo

NOVO POSKLJUPLJENJE VEĆ JE STIGLO! Cijene u banjalučkim marketima “divljaju”

Banjalučanka Gordana Lolić kaže da je ostala šokirana cijenama nakon kupovine u marketu, jer u nabavku nije išla od Nove godine.

Čini joj se da se u Banjaluci već ostvaruju najave da bi nakon povećanja najniže plate tu razliku opet mogli da plate građani.

“Kad su prije sve poskupili, stvarno je previše. Pa nema te plate s kojom čovjek danas može na kraj izaći sa svim poskupljenjima. Šokirana sam”, razočarano konstatuje Gordana za BL portal dok izlazi iz jednog od marketa.

Na njene riječi se nadovezuje penzioner iz Austrije koji je došao da malo odmori u svojoj Banjaluci. Ne bi u javnost sa svojim imenom, jer je nekad, kako kaže, bio direktor javne ustanove u svom gradu.”Opet ne mogu da ćutim, pa vama su ovdje austrijske cijene. To nema logike kada uporedimo plate u Beču i ovdje”, kaže on.

Od voća i povrća samo je trenutno, kako ističu kupci, povoljan limun, a najviše i dalje neugodno iznanađuje cijena krompira. Za još desetak feninga poskupila je i flaširana voda. Zadovoljni su najčešće što se ulje, za razliku od ranijeg perioda, drži ispod tri marke. Zato je pola kilograma kafe u marketima sve teže pronaći ispod devet maraka, a jaja nema bez 40 feninga po komadu.

Sa povećanjem minimalne cijene rada sasvim je normalan i novi talas poskupljenja, smatra predsjednik Udruženja poslodavaca Saša Trivić. Ne krije da najave o poskupljenjima samo pristižu, iako je tek prošla polovina mjeseca otkako je Vlada donijela odluku o najnižoj plati.

„Poskupljenja sa povećanjem minimalca su već počela, pa evo vrtići su najavili. Znam da će i pekare poskupiti, ali i trgovci će morati kroz marže. Najviše će poskupiti usluge. Jutros sam platio šišanje 15 maraka, a neki dan je koštalo deset KM. Plata ne pada s neba tako da sve što je na domaćem tržištu i poskupiće. Ko je mislio da će plata povećati se, a ne i cijene – taj ne zna onda ništa o ekonomiji”, poručuje Trivić.

Napominje da poskupljenja neće dobro doći ni zaposlenima u javnom sektoru, jer njima plate neće biti povećane.

„Minimalac je i podignut da bi se isplatile plate javnom sektoru, jer za njih vlast nije imala para. Na neki način da bi se zakrpilo u državnom sektoru „puklo je po privatnom”. U svakom slučaju radnici kod privatnika će s platom bolje proći”, zaključuje Trivić.Pošto je i vlasnik lanca pekara „Manja” ne krije da građani mogu očekivati uskoro skuplji hljeb i ostala peciva za tri do pet odsto.

Murisa Marić iz prijedorskog udruženja “Don” ističe da su i prije povećenja minimalca građani bili na udaru tihog poskupljenja.

„To su ona fening, dva, nešto svakodnevno. Svakako većina trgovaca radi za minimalac pa se i očekuje veći talas poskupljenja. Sad već imamo brojne najave za poskupljenja komunalnih preduzeća, a vjerujemo da će tim stopama i ostali”, smatra Marićeva uz konstataciju da će opet najgore proći penzioneri.

Predsjednik Pokreta potrošača Ostoja Kremenović naglašava za BL portal da u tom udruženju podržavaju svaki rast plata, ali i da znaju da to znači skok cijena. Međutim, ako bi se poštovao zakon skuplje ne bi uvijek značilo i pakao u novčaniku prosječnog građanina.

„Treba se raditi po zakonu o formiranju cijena, tačnije utvrditi koja roba je osnovna za život građana i ograničiti cijene. Nikako to svoditi samo na dogovor sa vlasnicima trgovinskih lanaca. Dio odgovrnosti moraju preuzeti svi nivoi vlasti, pa smanjiti ili isključiti PDV na osnovne životne namirnice. Svakako dobro je što plate rastu, ali vidite i da samo potrošačka korpa iznosi skoro 3.000 maraka pa bar malo da se pomogne građanima”, predlaže Kremenović.

Društvo

NAJLJEPŠE VIJESTI! U Srpskoj rođene 32 bebe

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođene su 32 bebe, 17 dječaka i 15 djevojčica, potvrđeno je Srni u porodilištima

Najviše beba, osam, rođeno je u porodilištu Banjaluka, po pet u Bijeljini i Doboju, četiri u Prijedoru, po tri u Trebinju i Nevesinju, dvije u Gradišci, a po jedna u Foči i Zvorniku.

U Banjaluci su rođena četiri dječaka i četiri djevojčice, u Bijeljini dva dječaka i tri djevojčice, u Doboju četiri dječaka i jedna djevojčica, u Prijedoru dva dječaka i dvije djevojčice, u Trebinju dva dječaka i jedna djevojčica, a u Nevesinju jedan dječak i dvije djevojčice.

Dječak i djevojčica rođeni su u Gradišci, a u Foči jedna djevojčica, dok je u Zvorniku u protekla 24 časa na svijet došao jedan dječak.

Poroda nije bilo u porodilištu u Istočnom Sarajevu.

Nastavi čitati

Društvo

SVAKI POTROŠAČ ĆE MOĆI DA TUŽI “Elektroprivredu” Srpske! Odluka o povećanju cijene struje BILA NEUSTAVNA

Ustavni sud Republike Srpske odlučio je na današnjoj sjednici da tarife za obračun električne energije koje se primjenjuju od 15. decembra 2022. godine nisu u skladu sa Ustavom Republike Srpske.

Obrazlažući svoju odluku, Ustavni sud je istakao da su tačkom II osporene odluke, koja predviđa obim potrošnje kao kriterijum za utvrđivanje naknade za nabavku električne energije, krajnji kupci u okviru jedne tarifne grupe koji troše više električne energije dovedeni u nepovoljniji položaj u odnosu na krajnje kupce u okviru iste tarifne grupe koji troše manje električne energije, što je suprotno ustavnom načelu zabrane diskriminacije.

Iz istih razloga, ova odredba, po ocjeni Ustavnog suda, nije u saglasnosti sa relevantnim normama Zakona o električnoj energiji, piše Kapital.

U odnosu na tačku IV ove odluke Ustavni sud je takođe utvrdio nesaglasnost sa Ustavom, jer ova odredba propisuje stupanje na snagu ovog akta danom donošenja, kao i njenu primjenu od 1. januara 2023. godine, što je suprotno članu 109. i članu 5. alineja 4. Ustava Republike Srpske.

“Nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske, jer je ovom tačkom propisano da odluka stupa snagu danom donošenja, a primjenjuje se od 1. januara 2023. godine, što je suprotno članu 109. i članu 5. alineja 4. Ustava Republike Srpske”, naveli su iz Ustavnog suda RS.

Ovo bi moglo značiti da će svaki korisnik kome je struja obračunavana po novim tarifama moći da tuži Elektroprivredu, zato što će se poništavanjem odluke struja morati obračunavati po ranijoj cijeni.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Promjenljivo oblačno i toplo, uz povremene SLABE PADAVINE

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) danas će biti promjenljivo, toplo i oblačno uz povremene slabe padavine, uglavnom na zapadu i jugu.

Jutarnja temperatura vazduha iznosiće od tri do devet, na jugu do 12, a dnevna od 13 do 20, u višim predjelima od osam Celzijusovih stepeni, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Na istoku se očekuju i sunčani intervali. Tokom večeri i u noći na petak očekuje se prolazak frontalne zone koja će se premještati od juga ka sjeveru i donijeće padavine. U Hercegovini se očekuju i nešto jače padavine uz moguće pljuskove praćene grmljavinom, dok će u ostalim predjelima biti slaba kiša.

Duvaće slab do umjeren vjetar, uglavnom južnih smjerova.

U Srpskoj i FBiH danas je umjereno ili pretežno oblačno, a lokalno slaba kiša je zabilježena ponegdje u Hercegovini i zapadnim područjima, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha u 13.00 časova: Bjelašnica nula, Čemerno 10, Mrakovica 11, Kalinovik 12, Novi Grad i Srbac 13, Gacko, Kneževo i Prijedor 14, Drinić, Sokolac i Han Pijesak 15, Banjaluka, Bileća i Mrkonjić Grad 16, Ribnik 17, Sarajevo, Bijeljina, Doboj i Trebinje 18, Srebrenica i Neum 19, Zvornik, Foča i Mostar 20, Višegrad i Rudo 21 Celzijusov stepen.

Srna

Nastavi čitati

Aktuelno