Connect with us

Politika

VIŠKOVIĆ O MINIMALCU! Vodili smo računa da ne opteretimo poslodavce

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je Vlada RS utvrdila novu najnižu platu od 700 KM cijeneći zahtjeve Saveza sindikata RS i poziciju poslodavaca, te da su se potrudili da povećanje ne optereti poslodavce koji rade u niskoakumulativnim granama.

Prvi čovjek Vlade Srpske je istakao da će povećanje minimalca za pojedine radnike biti i veće od 700 KM, jer će se na taj iznos računati i minuli rad.

“Neko ko ima 20 godina radnog staža, on ima i 10 odsto na minuli rad, tako da će se najniža plata kretati u rasponu od 700 KM, pa do 800 KM ako radnik ima 30 godina radnog staža”, kazao je Višković, pa se pohvalio:

“Najniža plata kod nas veća je nego u Federaciji BiH za 110 KM, jer tamo iznosi 590 KM. Mi smo tu platu imali 1. januara 2022. godine. Dakle, naša najniža plata je za godinu dana povećana za 18,6 odsto i to je značajno veće povećanje nego što je inflacija u Republici Srpskoj”, poručio je Višković i dodao da su morali povesti računa o poslodavcima koji rade u niskoakumulativnim granama.

“Morali smo da ih ne opteretimo ovog momenta sa značajno većom platom, kako ne bismo ugrozili njihovo poslovanje, ili da ne dođe do otpuštanja radnika”, kaže premijer RS.

Politika

ALEKSANDAR VUČIĆ: Srbija će pomoći Bileći

Predsjednik Srbije Aleksnadar Včuić, koji je sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom posjetio Bileću, rekao je da će Srbija pomoći ljudima u ovoj hercegovačkoj opštini jer joj je svaki dio srpskog naroda podjednako važan, ma gdje bio.

“Sa predsednikom Dodikom u junačkoj Bileći. Razgovaramo sa ljudima o tome kako žive, šta im je potrebno i šta misle o svemu onome što pred celim srpskim narodom stoji kao jedan od najvećih izazova do sada”, naveo je Vučić.

On je dodao da su mu Bilećani, “hercegovački rječiti i otvoreni”, govorili o svom viđenju situacije, o ljubavi prema matici i spremnosti da podrže Srbiju u ovim teškim vremenima.

“Srbija će pomoći i njima, jer nam je svaki deo našeg naroda podjednako važan, ma gde živeo. Neizmerno zahvalan na toplom dočeku i ogromnoj ljubavi koju su pokazali prema Srbiji”, naveo je Vučić na “Instagramu”.

Doik, Vučić i premijer Republike Srpske Radovan Višković jutros su u Bileći razogovarali sa načelnikom opštine Veselinom Vujovićem.

Zvaničnike Republike Srpske i Srbije po dolasku u Bileću dočekao je veliki broj građana, kao i djeca iz vrtića “Budćnost” obučena u narodne nošnje.

Dodik, Vučić i Višković danas će boraviti u Mostaru gdje će prisustvovati svečanom otvaranju 25. Međunarodnog sajma privrede.

Vučić od juče poslije podne boravi u dvodnevnoj radnoj posjeti BiH.

Nastavi čitati

Politika

LAJČAK NAKON RAZGOVORA SA DODIKOM “Treba iskoristiti trenutak i staviti BiH NA PRVO MJESTO”

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak izjavio je da je na sastanku sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Mostaru naglasio da lokalni akteri moraju da stave BiH na prvo mjesto.

“Tokom boravka u BiH razgovarao sam sa Miloradom Dodikom o njegovom viđenju trenutne situacije. Naglasio sam jedinstven pozitivan momenat u EU i da lokalni akteri moraju da doprinesu maksimalno da se iskoristi ovaj trenutak i da se BiH stavi na prvo mjesto”, naveo je Lajčak na platformi “X”.

Lajčak je naveo da je razgovarao i sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem.

“Razgovor sa Čovićem bio je uviđajan, pričali smo o potrebi da se ubrza integracija BiH u Evropsku uniju. Uvjeren sam da preostali izazovi mogu da se prevaziđu”, napisao je Lajčak.

Nastavi čitati

Politika

Vučić danas u Bileći sa rukovodstvom RS: “ČUO SAM DA TAMO IMA PROBLEMA”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković posjetiće danas Bileću i razgovarati sa rukovodstvom te opštine.

Posjeta je najavljena za 8.30 časova.

Predsjednik Srbije juče u Mostaru je najavio da će posjetiti Bileću uz komentar da je “čuo da tamo ima problema”.

Bileća ima problema sa finansijskim dugovima i pretpostavlja će da će predsjednik Srbije pokušati bar djelimično da pomogne u rješavanju tog problema.

Nastavi čitati

Aktuelno