Connect with us

Politika

VLADA IZGUBILA PRAVO da utvrđuje koliki je BORAČKI DODATAK, u Narodnoj skupštini masovno neobaviješteni

Utvrđuje se da član 16. stav 4. Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske.

sporeni član zakona propisano je da odluku o utvrđivanju osnovice za borački primanja donosi Vlada početkom svake godine, u skladu sa visinom raspoloživih sredstava planiranih u budžetu za tu godinu, vodeći računa o dostignutom nivou prava.

Konkretno, mjesečna primanja po ovom zakonu su: boračaki dodatak, lična invalidnina, dodatak za njegu i pomoć, ortopedski dodatak, dopunsko materijalno obezbjeđenje, porodična invalidnina, povećana porodična invalidnina kao stečeno pravo, uvećana porodična invalidnina i posebno mjesečno primanje. Godišnja primanja po ovom zakonu su borački dodatak i naknada za odlikovanje.

Osnovicu za svako od ovih primanja do sada je utvrđivala Vlada RS, sve dok Ustvani sud RS to nije osporio na sjednici 31. januara. Vlada i resorno ministarstvo o toj odluci za sada ćute. Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštitet RS pitali smo da li su upoznati sa odlukom Ustavnog suda RS, kako će reagovati na nju i da li će uticati na visinu osnovice za borački dodatak, koja se primjenjuje od 1. januara, ali odgovore, za sada, nismo dobili. Inače, inicijativu za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnost podnio je Mirko Kajganić iz Stanara.

Protest BORS-a protiv 25. novembra
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ukratko, sporne su dvije stvari u zakonu – to što je nadležnost za utvrđivanje mjesečnih i godišnjih primanja boračke populacije sa Narodne skupštine prebačeno na Vladu. I što ta odluka zavisi od “visine raspoloživih sredstava”.

-Imajući u vidu navedeno, Sud je ocijenio da ovlašćenje dato osporenom zakonskom odredbom Vladi da svojom odlukom utvrdi osnovicu početkom svake godine, u skladu sa visinom raspoloživih sredstava planiranih u budžetu za tu godinu, vodeći računa o dostignutom nivou prava, po svojoj suštini, izlazi izvan okvira ustavnih nadležnosti izvršne vlasti… te predstavlja diskreciono ovlašćenje za utvrđivanje osnovice za obračun mjesečnih i godišnjih primanja korisnika boračko-invalidske zaštite – navodi se u odluci Ustavnog suda RS.

Član Odbora za boračko-invalidsku zaštitu Narodne skupštine, Radislav Dončić, kaže da je sada red da Narodna skupština donese odluku o visini boračkog dodatka.

Radislav Dončić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ali, ne vjerujem da će to vlast da uradi jer oni ne poštuju ni odluke Ustavnog suda. Dosta ih je doneseno koje se ne poštuju. Ne očekujem da će oni bilo šta uraditi. Osnovica za borački dodatak od 1. januara je 3 KM – kaže Dončić za Srpskainfo.

Za komentar smo pitali predsjednika Narodne skupštine, Nenada Stevandića, i šefa Kluba poslanika SNSD, Igora Žunića. Rekli su da još nisu detaljno upoznati sa odlukom Ustavnog suda Srpske.

7. redovna sjednica NSRS
FOTO: NSRS

Udruženje Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske tvrde da nisu iznenađeni odlukom Ustavnog suda RS.

Podsjećaju da su još u septembru 2021. Narodnoj skupšini Srpske predložili izmjene i dopune Zakona o pravima boraca tražeći, između ostalog, da se pravo isplate boračkog dodatka reguliše izmjenama tog zakona. Kako je saopšteno, iste izmjene su u oktobru 2021. predložili i Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštitete Republike Srpske.

-Na žalost, svi su se oglušili na naš prijedlog i sada vidimo posljedice njihovog takvog stava – navodi se u saopštenju Veterana, koga potpisuje predsjednik Risto Jeftić.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Predsjednik BORS Radan Ostojić, po svom običaju, nije se javio na telefon.

Podsjećamo, Vlada Srpske je 18. januara 2024. saopštila da je donijela odluke o utvrđivanju osnovica, kako civilnim žrtvama rata, tako i borački kategorijama. Tada je Vlada donijela i Odluku o visini osnovice za obračun primanja za 2024. godinu predviđenih Zakonom o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata RS.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

-Obračun primanja po navedenoj osnovici u 2024. godini će se vršiti za 45.150 korisnika, od čega za 28.966 korisnika lične invalidnine i 16.184 korisnika porodične invalidnine. Osnovica koja se utvrđuje ovom odlukom u skladu je s visinom raspoloživih sredstava planiranih za vojne invalidnine za tekuću godinu, te je u visini osnovice iz decembra 2023. godine, koja je uvećana za 10 odsto u odnosu na osnovicu za period januar-oktobar 2023. godine – poručuju iz Vlade Srpske.

Osnovica za obračun godišnjeg boračkog dodatka utvrđena je u visini od 4,43 KM po mjesecu provedenom u zoni borbenih dejstava. A, osnovica za obračun mjesečnog dodatka je 3 KM po mjesecu provedenom u zoni borbenih dejstava, što je uvećanje od 36,36 odsto u odnosu na osnovicu iz 2023. godine, koja je iznosila 2,20 KM.

 

Uncategorized

ĐAJIĆA VREBAJU “BANDE GRUZIJANACA”! Trivić je dobra, neće protiv nje, a penzionerima bi nabavio BEŠUMNE AUTOBUSE

Odakle početi i gdje završiti krajnje neprijatno i na momente smiješno gostovanje Vlade Đajića u emisiji Telering kod Mate Đakovića. Doktor je na prvi pogled došao spreman ali pomućenog uma, što je njegovo već uobičajeno stanje.

Kao i svaki put do sada Đajić se bavio isključivo likom i djelom gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, njegovim frizerima, fotografima, ali nije mogao da izbjegne svoju omiljenu temu “sahranjivanje para” u temelje kao i pokušaj da se javnosti prikaže kao vrstan građevinac.
Pokazujući sliku plaže Vrućica koju je uradio upravo Stanivuković, Đajić je kazao kako se to ne radi tako, nego se sve prvo fino izbetonira, pa se stave pločice, što implicira da bi Đaja “hladno” zabetonirao i sam izvor.

Pored svega Đaja se posvetio i “pljuvanju” besplatnih karata za penzionere te je rekao da će im on nabaviti bešumne autobuse (znajući njega, vjerovatno bešumno voze u vječnost).
Psovki i lapsusa nije nedostajalo pa je tako hotel “Bosna” nazvao hotelom “Boska”,Gajevu ulicu je preimenovao u Grčku, takođe je izjavio da je Draško “masakrirao” čistačice u GU, za Dijanu Cvijić je umjesto piše rekao piša, zatim je najavio da ima ponudu za posao u Saudijskoj Arabiji (želimo mu srećan put), da ne zna da li je neko na UKC-u umro zbog kiseonika iako je direktor iste ustanove koja je prema zvaničnim podacima imala najveću smrtnost kovid pacijenata. Ipak sve to je samo početak, jer nakon toga Đajić je pokazao elementarno nepoznavanje srpske istorije te optužio Stanivukovića da je izdajnik zbog gradnje spomenika Kralju Tvrtku I Kotromaniću i spomenik Kulinu Banu, te je umjesto toga predložio gradnju spomenika Gavrilu Principu.
Inače Đajić je posebnu pažnju posvetio i “sahrani miliona” pod zemlju što je njegova uža specijalnost uzevši u obzir 42 miliona KM koje je sahranio u nikad gotovu garažu UKC-a.
Direktoru, poslaniku i predsjedniku GrO SNSD Banjaluka je posebno zasmetalo pisanje našeg portala o njegovim nekretninama te mu se ovom prilikom zahvaljujemo na odličnoj reklami ispritanoj na kvalitetnom papiru (što nije ni čudo, jer je štampanje letaka, plakata i tranpsarenata takođe jedan od njegovih poslova), a pri čemu je reako da smo mu na vrat navukli “Gruzijske bande”.


Optužio je Đajić Draška i za koncerte te pitao odakle pare iako je sve transparentno, ali nije odgovorio na pitanje čijim parama on finansira Breskvice, kotlićijade, Rade Manojlović i ostale pjevaljke.
Pokazavši fotografiju Stanivukovića iz Grčke upitao je građane žele li da “ta ekipa” vodi grad ili da to rade stučni ljudi koji imaju fakultete  (uglavnom kupljene) poput Čurle, Kike i ostalih.
Da nije smiješno bilo bi tužno, gledati doktora koji se zapetljao u sopstvene opsesije kao pile u kučine, dok za sve ono što je naveo nikada nije podnio nijednu krivičnu prijavu, nego je odgovor bio tako narod priča.
E, pa doktore isti taj narod priča i da ste pod uticajem opijata, da ne znate šta govorite, da ste nebrojeno puta zloupotrijebili položaj i “zgrnuli” milione na UKC-u na nelegalan način. Sve to narod priča, ali za razliku od vas “tužibaba” Stanivuković za svaku podnesenu tužbu ima argumente.
Interesantno je da je Đajić branio NF Jelene Trivić rekavši samo kako ona nema pravi tim oko sebe (poredeći je valjda sa sobom), tako da je na taj način još jednom otkrio neskrivene simpatije i simbiozno djelovanje.

Banjaluka 24

Nastavi čitati

Politika

ĐAJIĆ “Ja nisam političar, meni to što sam predsjednik GrO SNSD Banjaluka, POSLANIK, DIREKTOR, ništa ne znači”

Vidno nervozan sa bar 50 fotografija objekta svoje opsesije gradonačelnika Draška Stanivukovića predsjednik GrO SNSD Banjaluka gostovao je u emisiji Telering kod Mate Đakovića, te izjavio je da on nije političar i da ništa ne znači to što je narodni poslanik, direktor UKC-a i predsjednik GrO SNSD Banjaluka.
-Nisam se kandidovao zato što moram da završim ono što sam započeo na Kliničkom centru, rekao je Đajić, misleći valjda na garažu koju gradi več četiri godine i gdje je “stukao” 42 miliona maraka, ali kraj gradnje se ne nazire.
-Da nije mene pacijenti bi se liječili kao ranije, rekao je Đajić. Mnogu bi rekli da su građani ranije imali bolji tretman jer su bar imali gazu i sapun, što sada nemaju.
Banjaluka 24

Nastavi čitati

Politika

TADIĆ PORUČIO ŠMITU! “U BiH se barem zna šta je starije, KOKOŠKA ILI JAJE”

Nakon novih izjava Kristijana Šmita da je Republika Srpska dio Dejtonskog sporazuma, a sam Šmit garant njenog opstanka, pravnik Ognjen Tadić poručuje da se u BiH barem zna šta je starije, kokoška ili jaje.

“Republika Srpska nastala 9. januara 1992, a BiH 1. marta 1992., a FBiH 30.3.1994. Dejtonski mirovni sporazum zaključen 21.11.1995. godine. Kako može postojanje Srpske ili FBiH da zavisi od dokumenta koji zavisi od njihovih potpisa?”, poručio je Tadić na društvenoj mreži Iks.

Nastavi čitati

Aktuelno