Connect with us

Vrijeme

VREMENSKA PROGNOZA: Danas promjenljivo oblačno, ponegdje moguća kiša

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će biti promjenljivo oblačno uz sunčane periode, a na jugu i istoku ponegdje je moguća kiša.

Uveče se očekuje postepeno razvedravanje u svim krajevima, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 21 do 27, u višim predjelima od 17 stepeni Celzijusovih.

Vjetar će biti slab do umjeren, uglavnom sjevernih smjerova, na jugu zapadnih smjerova.

U većini krajeva jutros preovladava umjereno oblačno vrijeme, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha u 7.00 časova: Sokolac, Han Pijesak pet, Bugojno šest, Sarajevo, Zenica sedam, Bijeljina, Prijedor, Tuzla osam, Banjaluka, Doboj, Mrkonjić Grad, Novi Grad, Bihać devet, Rudo, Čemerno 10, Livno 11, Bileća 14, Mostar 18 stepeni Celzijusovih.

Stanje na putevima
Saobraćaj se jutros u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ odvija po pretežno suvim kolovozima i uz mjestimičnu maglu po kotlinama, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.

Na putevima na kojima se izvode sanacioni radovi obavezno je poštovanje privremene signalizacije, koja reguliše saobraćaj.

Na tranzitu u Prijedoru od danas do 12. oktobra zbog radova će potpuno biti obustavljen saobraćaj u Ulici kralja Aleksandra.

Izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Aleksandrovac-Aleksandrovac /auto-put/ zbog rekonstrukcije kolovoza.

U toku je sanacija klizišta na dionici magistralnog puta Dobro Polje-Miljevina zbog čega je izmjenjen režim u saobraćaju. Predviđeno je da radovi traju do 19. decembra.

U toku su radovi na izgradnji auto-puta na području Doboja i auto-puta Banjaluka-Prijedor, te na odmorištu Lužani zapad na auto-putu Gradiška-Banjaluka, zatim na magistralnim putevima na području Han Pijeska, od Han Pijeska do Sokoca, na dionici Rudice-Novi Grad, u Prijedoru, te pravcima Gradiška-Nova Topola-Klašnice i Brod na Drini-Šćepan Polje.

Zbog radova na mostu “Bogdanovac” izmijenjen je režim saobraćaja na auto-putu Gradiška-Banjaluka i postavljena je saobraćajna signalizacija koja će do 15. novembra 2023. godine, do kada su i predviđeni radovi, regulisati saobraćaj.

Povremene obustave saobraćaja u toku dana moguće su zbog deminiranja terena u mjestu Rječica Donja kod Doboja na putu prema Maglaju, a iz istog razloga do povremene obustave saobraćaja dolaziće i u Kostajnici na kamenolomu “Grapska-Kostajnica” na regionalnom putu prema Modriči.

Na regionalnom putu Stanari-Rudanka saobraćaj se zbog radova u LJeskovim vodama odvija usporeno, kao i na magistralnom putu Gradiška-Kozarska Dubica, na ulazu u Orahovu, gdje se aktiviralo klizište.

Zbog oštećenja mosta preko rijeke Bukovice u mjestu Gornji Podgradci i oštećenja mosta preko rijeke Jablanice u mjestu Sovjak na lokalnim putevima, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na alternativne putne pravce.

Izmjene u saobraćaju zbog radova su i na regionalnom putu Rača-Vršani, Prijedor-Stara Rijeka na granici sa FBiH, Stari Ugljevik-Glavičice, kao i na dionici Ukrina-Gornja Vijaka.

U FBiH se sporije zbog radova saobraćaj odvija na magistralnim putevima Modriča-Gradačac, Semizovac-Olovo-Kladanj i Vitez-Nević Polje.

Počelo je čišćenje akumulacije na brani Bogatići na magistralnom putu Sarajevo-Foča, pa se na ovoj lokaciji svaki dan, osim nedjelje, saobraća jednom trakom, uz moguće kraće obustave.

Na graničnim prelazima jutros nema dužih zadržavanja.

Vrijeme

PROGNOZA ZA VIKEND: Pripremite kratke rukave, očekuje nas i do 30 stepeni!

U Republici Srpskoj za vikend će biti toplo i pretežno sunčano vrijeme, uz malu do umjerenu oblačnost i maksimalnu temperaturu vazduha do 29 stepeni Celzijusovih, saopšteno je Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

U subotu i nedjelju, 30. i 31. marta, biće toplo i pretežno sunčano vrijeme, uz malu do umjerenu oblačnost.

Duvaće umjeren, ponegdje i jak, južni vjetar.

U subotu, jutarnja temperatura vazduha biće od sedam do 12, u višim predjelima od tri stepena, a dnevna od 21 do 28, u višim predjelima od 16 stepeni Celzijusovih.

U nedjelju, minimalna temperatura vazduha biće od sedam do 14, u višim predjelima od tri, a maksimalna od 21 do 29, u višim predjelima od 16 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Vrijeme

VREMENSKA PROGNOZA: I danas toplo, temperatura do 20 strepeni

U BiH danas će biti toplo i promjenljivo oblačno uz više sunčanih perioda na istoku, a na jugu i krajnjem zapadu oblačnije uz slabu kišu ponegdje.

Dnevna temperatura vazduha biće od 13 do 20, u višim predjelima od devet stepeni Celzijusovih, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Duvaće slab do umjeren zapadni i jugozapadni vjetar, na zapadu ponegdje i jak.

STANJE NA PUTEVIMA
Na većini puteva u Republici Srpskoj kolovoz je suv i mjestimično vlažan, a poledica je moguća u višim planinskim predjelima, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.

U Federaciji BiH magla smanjuje vidljivost na području Visokog i Goražda, kao i na magistralnom putu Konjic-Jablanica. U zapadnim krajevima povremeno je jak vjetar.

Iz AMS-a upozoravaju na učestale odrone, posebno na putevima: Kneževo-Ugar, Karanovac-Crna Rijeka-Mrkonjić Grad, Sarajevo-Foča, Foča-Šćepan Polje i Višegrad-Ustiprača-Rogatica.

Zbog radova, na magistralnom putu Rača-Bijeljina u rejonu Balatuna, saobraća se usporeno, jednom trakom. Na istom putnom pravcu, zbog oštećenja kolovoza i povećane frekvencije teretnih vozila, neophodna je oprezna vožnja, prilagođena stanju i uslovima na putu.

Radi uključivanja i isključivanja mehanizacije angažovane na izgradnji auto-puta na koridoru “Pet-ce” od mosta Rudanka, uključujući most, do tunela Putnikovo brdo dva, izmijenjen je režim saobraćaja na dionici magistralnog puta Rudanka-Doboj.

Na Mostu kralja Aleksandra u opštini Rudo zabranjen je saobraćaj za motorna vozila ukupne mase preko 10 tona, dok se za putnička vozila ograničava brzina kretanja na 20 kilometara na čas.

Na magistralnom putu Brod na Drini-granični prelaz Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta.

Saobraćaj je zabranjen za teretna vozila ukupne mase preko 30 tona, na nadvožnjaku broj 238 na dionici magistralnog puta Klašnice dva-Šargovac u mjestu Trn, radi nesmetanog odvijanja saobraćaja i bezbjednosti učesnika u saobraćaju.

Zbog rehabilitacije magistralnog puta Gradiška-Nova Topola-Klašnice, i izgradnje tri kružna toka na dionici Klašnice jedan-Nova Topola izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja, kao i zbog izgradnje kružne raskrsnice na spoju magistralnih puteva Gradiška-Nova Topola i Čatrnja-Gradiška.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-Šćepan Polje zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Privremeno je sanirano klizište na regionalnom putu Mrakovica-Gornji Podgradci, na dionici Vodice-Gornji Podgradci, tako da se saobraćaj za sada odvija nesmetano u obje trake. Zbog opasnosti od ponovnog aktiviranja, vozačima se savjetuje oprezna vožnja.

Saobraćaj se odvija usporeno na magistralnom putu Gradiška-Kozarska Dubica, na ulazu u Orahovu, zbog aktiviranog klizišta.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom, naizmjenično, saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina-Gornja Vijaka.

Na dionici Ključ-Sanski Most zbog radova na mostu na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu.

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja.

Nastavi čitati

Vrijeme

VREMENSKA PROGNOZA: Danas sunčano i toplo, temperatura do 13 stepeni

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će biti pretežno sunčano vrijeme uz dnevnu temperaturu vazduha do 13 stepeni na jugu.

Vjetar će biti slab, promjenljivog smjera, na jugu slab do umjeren sjeverni, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Najviša temperatura vazduha od četiri do devet, na jugu do 13 stepeni Celzijusovih.

Sunčano vrijeme jutros preovladava u svim krajevima. Po kotlinama i uz riječne tokove ima magle i niskih oblaka, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha u 7.00 časova: Sokolac minus 13, Han Pijesak minus devet, Drinić, Čemerno minus sedam, Kalinovik, Ribnik, Rudo minus šest, Bileća, Banjaluka, Srebrenica, Doboj, Bijeljina, Mrkonjić Grad, Novi Grad, Prijedor, Bugojno minus pet, Višegrad, Foča, Bjelašnica, Tuzla minus četiri, Sarajevo minus tri, Gacko, Glamoč, Zenica minus dva, Livno minus jedan, Mrakovica, Bihać nula, Trebinje jedan, Mostar, Neum dva stepena Celzijusova.

Stanje na putevima
Na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ kolovozi su jutros mjestimično klizavi, a poledice ime u višim planinskim predjelima i preko prevoja, posebno na dionici Foča-Dobro Polje, gdje je izmjereno minus 15 stepeni, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Zbog mjestimično guste magle na auto-putu Zenica-Sarajevo vidljivost je smanjena na manje od 50 metara. Magle ima i na pojedinim dionicama uz rijeku Unu.

Iz AMS-a apeluju da vozači prilagode brzinu i izbjegavaju rizična preticanja.

Na magistralnom putu Rača-Bijeljina u rejonu Balatuna, zbog radova, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom. Na istom putnom pravcu, zbog oštećenja kolovoza i povećane frekvencije teretnih vozila, neophodna je oprezna vožnja. U toku su radovi na putnom pravcu Gradiška-Nova Topola-Klašnice.

Saobraćaj je zbog odrona potpuno obustavljen na regionalnom putu dionica Vodice-Gornji Podgradci.

Izmjene u odvijanju saobraćaja zbog klizišta su na magistralnom putu Gradiška-Kozarska Dubica, na ulazu u Orahovu, kao i regionalnom putu Stari Ugljevik-Glavičice.

Na regionalnom putu Rudanka-Stanari, na prevoju LJeskove vode, zbog radova, saobraćaj se za putnička vozila odvija usporeno, dok se teretna vozila preusmjeravaju na alternativni pravac preko Jelaha.

Zbog radova i miniranja na kamenolomu “Grapska-Kostajnica” u Kostajnici kod Doboja dolazi do povremene obustave saobraćaja na dionici regionalnog puta Doboj-Modriča.

U FBiH je na dionici Ključ-Sanski Most zbog radova na mostu na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka, saobraćaj obustavljen i preusmjeren na obilaznicu.

U toku su i radovi na magistralnim putevima Grude-Vitina i Čevljanovići-Nišići, a na mjestima izvođenja radova saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom trakom.

Na graničnim prelazima jutros nema dužih zadržavanja.

Nastavi čitati

Aktuelno