Connect with us

Vrijeme

VREMENSKA PROGNOZA: Jutro kišovito, poslije podne biće i sunca

U BiH će danas, nakon jutra sa padavinama, biti promjenljivo oblačno uz sunčane periode.

Tokom jutra u nižim predjelima padaće kiša i susnježica, a u višim predjelima snijeg, na sjeveru ponegdje i kiša koja se ledi pri tlu, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Duvaće slab promjenljiv vjetar, na jugu umjeren sjeverni.

Maksimalna temperatura vazduha biće od jedan do osam, na jugu do 11, u višim predjelima od minus jedan stepen Celzijusov.

Temperatura vazduha izmjerena u 7.00 časova: Sokolac minus 10, Rudo i Višegrad minus sedam, Foča minus šest, Gacko minus pet, Sarajevo, Zenica i Srebrenica minus četiri, Han Pijesak minus tri, Bileća i Čemerno minus dva, Tuzla, Kneževo i Kalinovik minus jedan, Zvornik, Mrakovica, Drinić i Mrkonjić Grad nula, Banjaluka, Bijeljina, Doboj, Prijedor, Trebinje i Novi Grad jedan, Ribnik i Srbac dva, Neum šest stepeni Celzijusovih.

Visina snježnog pokrivača na Han Pijesku je 18 centimetara, Kneževu 17, Sokolac 14, Srebrenica 12, a u Mrkonjić Gradu i Šipovu po 10 centimetara.

Stanje na putevima
Zbog snježnih padavina u jugozapadnim krajevima Republike Srpske i na području Doboja, vozačima se skreće pažnja na zasniježen kolovoz, dok se u ostalim predjelima saobraća po pretežno mokrim i klizavim kolovozima, saopšteno je iz Auto-moto saveza /AMS/ Srpske.

Zbog niske jutarnje temperature mogući su nailasci na poledicu, naročito na dionicama u višim predjelima i preko planinskih prevoja.

Opasnost od odrona povećana je na dionicama u usjecima.

Iz AMS vozačima savjetuju opreznu vožnju uz obavezno posjedovanje zimske opreme.
Vozačima se savjetuje oprezna vožnja u zonama škola budući da je počelo drugo polugodište.

U FBiH, zbog snijega na kolovozu, usporen je saobraćaj u centralnim, zapadnim i jugozapadnim krajevima. Posebno je otežano na dionicama preko prevoja.

Na dionici Priluka-Glamoč-Mliništa jak vjetar dodatno otežava saobraćaja.

Na magistralnom putu Livno-Šuica česti su izlasci divljih konja na kolovoz.

Na magistralnom putu Rača-Bijeljina, u rejonu Balatuna, zbog radova se saobraća usporeno, jednom trakom. Na istom putnom pravcu, zbog oštećenja kolovoza i povećane frekvencije teretnih vozila, neophodna je oprezna vožnja, prilagođena stanju i uslovima na putu.

Na magistralnom putu Gradiška – Kozarska Dubica, na ulazu u Orahovu, zbog aktiviranog klizišta, saobraća se usporeno.

Novi režim saobraćaja je i na spoju magistralnih puteva Gradiška – Nova Topola i Čatrnja – Gradiška zbog izgradnje kružne raskrsnice.

Izmijenjen je režim saobraćaja zbog radova na magistralnom putu Gradiška – Nova Topola – Klašnice, i izgradnje tri kružna toka na dionici Klašnice jedan – Nova Topola.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta, na magistralnom putu Brod na Drini – granični prelaz Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase veće od 30 tona na nadvožnjaku broj 238 na magistralnom putu dionica Klašnice dva-Šargovac u mjestu Trn radi nesmetanog odvijanja saobraćaja i bezbjednosti učesnika u saobraćaju.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crna Gora /Šćepan Polje/ zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa premašuje 16 tona.

U FBiH, zbog radova na mostu na ulazu u Sanski Most iz pravca Ključa, kod Vodenog parka, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu.

U toku su radovi na magistralnim putevima Grude-Vitina i Čevljanovići-Nišići, a na mjestima izvođenja radova saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom trakom.

Na graničnim prelazima u BiH jutros nema dužih zadržavanja.

Zbog zimskih uslova za vožnju, u Hrvatskoj je obustavljen saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnom prelazu Izačić.

(Srna/Mondo)

Vrijeme

VREMENSKA PROGNOZA: I danas toplo, temperatura do 20 strepeni

U BiH danas će biti toplo i promjenljivo oblačno uz više sunčanih perioda na istoku, a na jugu i krajnjem zapadu oblačnije uz slabu kišu ponegdje.

Dnevna temperatura vazduha biće od 13 do 20, u višim predjelima od devet stepeni Celzijusovih, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Duvaće slab do umjeren zapadni i jugozapadni vjetar, na zapadu ponegdje i jak.

STANJE NA PUTEVIMA
Na većini puteva u Republici Srpskoj kolovoz je suv i mjestimično vlažan, a poledica je moguća u višim planinskim predjelima, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.

U Federaciji BiH magla smanjuje vidljivost na području Visokog i Goražda, kao i na magistralnom putu Konjic-Jablanica. U zapadnim krajevima povremeno je jak vjetar.

Iz AMS-a upozoravaju na učestale odrone, posebno na putevima: Kneževo-Ugar, Karanovac-Crna Rijeka-Mrkonjić Grad, Sarajevo-Foča, Foča-Šćepan Polje i Višegrad-Ustiprača-Rogatica.

Zbog radova, na magistralnom putu Rača-Bijeljina u rejonu Balatuna, saobraća se usporeno, jednom trakom. Na istom putnom pravcu, zbog oštećenja kolovoza i povećane frekvencije teretnih vozila, neophodna je oprezna vožnja, prilagođena stanju i uslovima na putu.

Radi uključivanja i isključivanja mehanizacije angažovane na izgradnji auto-puta na koridoru “Pet-ce” od mosta Rudanka, uključujući most, do tunela Putnikovo brdo dva, izmijenjen je režim saobraćaja na dionici magistralnog puta Rudanka-Doboj.

Na Mostu kralja Aleksandra u opštini Rudo zabranjen je saobraćaj za motorna vozila ukupne mase preko 10 tona, dok se za putnička vozila ograničava brzina kretanja na 20 kilometara na čas.

Na magistralnom putu Brod na Drini-granični prelaz Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta.

Saobraćaj je zabranjen za teretna vozila ukupne mase preko 30 tona, na nadvožnjaku broj 238 na dionici magistralnog puta Klašnice dva-Šargovac u mjestu Trn, radi nesmetanog odvijanja saobraćaja i bezbjednosti učesnika u saobraćaju.

Zbog rehabilitacije magistralnog puta Gradiška-Nova Topola-Klašnice, i izgradnje tri kružna toka na dionici Klašnice jedan-Nova Topola izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja, kao i zbog izgradnje kružne raskrsnice na spoju magistralnih puteva Gradiška-Nova Topola i Čatrnja-Gradiška.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-Šćepan Polje zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Privremeno je sanirano klizište na regionalnom putu Mrakovica-Gornji Podgradci, na dionici Vodice-Gornji Podgradci, tako da se saobraćaj za sada odvija nesmetano u obje trake. Zbog opasnosti od ponovnog aktiviranja, vozačima se savjetuje oprezna vožnja.

Saobraćaj se odvija usporeno na magistralnom putu Gradiška-Kozarska Dubica, na ulazu u Orahovu, zbog aktiviranog klizišta.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom, naizmjenično, saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina-Gornja Vijaka.

Na dionici Ključ-Sanski Most zbog radova na mostu na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu.

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja.

Nastavi čitati

Vrijeme

VREMENSKA PROGNOZA: Danas sunčano i toplo, temperatura do 13 stepeni

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će biti pretežno sunčano vrijeme uz dnevnu temperaturu vazduha do 13 stepeni na jugu.

Vjetar će biti slab, promjenljivog smjera, na jugu slab do umjeren sjeverni, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Najviša temperatura vazduha od četiri do devet, na jugu do 13 stepeni Celzijusovih.

Sunčano vrijeme jutros preovladava u svim krajevima. Po kotlinama i uz riječne tokove ima magle i niskih oblaka, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha u 7.00 časova: Sokolac minus 13, Han Pijesak minus devet, Drinić, Čemerno minus sedam, Kalinovik, Ribnik, Rudo minus šest, Bileća, Banjaluka, Srebrenica, Doboj, Bijeljina, Mrkonjić Grad, Novi Grad, Prijedor, Bugojno minus pet, Višegrad, Foča, Bjelašnica, Tuzla minus četiri, Sarajevo minus tri, Gacko, Glamoč, Zenica minus dva, Livno minus jedan, Mrakovica, Bihać nula, Trebinje jedan, Mostar, Neum dva stepena Celzijusova.

Stanje na putevima
Na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ kolovozi su jutros mjestimično klizavi, a poledice ime u višim planinskim predjelima i preko prevoja, posebno na dionici Foča-Dobro Polje, gdje je izmjereno minus 15 stepeni, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Zbog mjestimično guste magle na auto-putu Zenica-Sarajevo vidljivost je smanjena na manje od 50 metara. Magle ima i na pojedinim dionicama uz rijeku Unu.

Iz AMS-a apeluju da vozači prilagode brzinu i izbjegavaju rizična preticanja.

Na magistralnom putu Rača-Bijeljina u rejonu Balatuna, zbog radova, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom. Na istom putnom pravcu, zbog oštećenja kolovoza i povećane frekvencije teretnih vozila, neophodna je oprezna vožnja. U toku su radovi na putnom pravcu Gradiška-Nova Topola-Klašnice.

Saobraćaj je zbog odrona potpuno obustavljen na regionalnom putu dionica Vodice-Gornji Podgradci.

Izmjene u odvijanju saobraćaja zbog klizišta su na magistralnom putu Gradiška-Kozarska Dubica, na ulazu u Orahovu, kao i regionalnom putu Stari Ugljevik-Glavičice.

Na regionalnom putu Rudanka-Stanari, na prevoju LJeskove vode, zbog radova, saobraćaj se za putnička vozila odvija usporeno, dok se teretna vozila preusmjeravaju na alternativni pravac preko Jelaha.

Zbog radova i miniranja na kamenolomu “Grapska-Kostajnica” u Kostajnici kod Doboja dolazi do povremene obustave saobraćaja na dionici regionalnog puta Doboj-Modriča.

U FBiH je na dionici Ključ-Sanski Most zbog radova na mostu na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka, saobraćaj obustavljen i preusmjeren na obilaznicu.

U toku su i radovi na magistralnim putevima Grude-Vitina i Čevljanovići-Nišići, a na mjestima izvođenja radova saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom trakom.

Na graničnim prelazima jutros nema dužih zadržavanja.

Nastavi čitati

Vrijeme

VRIJEME DANAS: Postepeno toplije, oprezno u saobraćaju

U danas će biti sunčano uz malu do umjerenu oblačnost i postepeno toplije, sa maksimalnom temperaturom vazduha do 11 stepeni Celzijusovih na jugu i zapadu.

Nešto više oblaka biće na istoku, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Magla će se ponegdje zadržavati duže tokom dana uz hladnije vrijeme i u tim, kao i u u višim predjelima temperatura vazduha biće od nula stepeni Celzijusovih.

Vjetar će biti slab i promjenljiv, na jugu umjeren sjeverni.

Uveče od sjevera postepeno naoblačenje u noći može usloviti slabu kišu samo ponegdje.

Jutros je malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

STANJE NA PUTEVIMA
Većina puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH je prohodna, a zbog niske jutarnje temperature ima poledice, posebno u višim predjelima, preko planinskih prevoja, mostova i nadvožnjaka, te na prilazu tunelima, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.

Na pojedinim dionicama vidljivost je smanjena zbog magle, a na svim dionicama u usjecima učestali su odroni.

Iz AMS vozačima savjetuju opreznu vožnju uz obavezno posjedovanje zimske opreme.

Na magistralnom putu Rača-Bijeljina, u rejonu Balatuna, zbog radova se saobraća usporeno, jednom trakom. Na istom putnom pravcu, zbog oštećenja kolovoza i povećane frekvencije teretnih vozila, neophodna je oprezna vožnja, prilagođena stanju i uslovima na putu.

Na magistralnom putu Gradiška-Kozarska Dubica, na ulazu u Orahovu, zbog aktiviranog klizišta, saobraća se usporeno.

Izmijenjen je režim saobraćaja zbog radova na magistralnom putu Gradiška – Nova Topola – Klašnice, i izgradnje tri kružna toka na dionici Klašnice jedan – Nova Topola.

Novi režim saobraćaja je i na spoju magistralnih puteva Gradiška – Nova Topola i Čatrnja – Gradiška zbog izgradnje kružne raskrsnice.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta, na magistralnom putu Brod na Drini – granični prelaz Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase veće od 30 tona na nadvožnjaku broj 238 na magistralnom putu dionica Klašnice dva-Šargovac u mjestu Trn radi nesmetanog odvijanja saobraćaja i bezbjednosti učesnika u saobraćaju.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crna Gora /Šćepan Polje/ zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa premašuje 16 tona.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu R-476 Ukrina-Gornja Vijaka.

U FBiH na magistralnom putu Livno-Šuica česti su izlasci divljih konja na kolovoz.

Učestali su odroni na putevima: Bihać-Srbljani-Bosanska Krupa, Turbe-Karanovac, Sarajevo-Foča, Crna Rijeka-Jajce-Donji Vakuf i Bugojno-Kupres, kao i na prevojima Rostovo /Novi Travnik-Bugojno/ i Makljen /Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje/.

Zbog radova na mostu na ulazu u Sanski Most iz pravca Ključa, kod Vodenog parka, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu.

U toku su radovi na magistralnim putevima Grude-Vitina i Čevljanovići-Nišići, a na mjestima izvođenja radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Na graničnim prelazima u BiH jutros nema dužih zadržavanja.

Nastavi čitati

Aktuelno