Connect with us

Hronika

VRŠNJAČKO NASILJE U PORASTU: Na nasilne oblike ponašanja utiču društvena sredina i mediji

U Republici Srpskoj za devet mjeseci ove godine vršnjačko nasilje počinila su 42 maloljetnika, od kojih su 18 učenici osnovne, a 24 učenici srednje škole, rečeno je Srni u Ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske.
Evidentirano je 27 slučajeva vršnjačkog nasilja za koja su policijski službenici nadležnim tužilaštvima podnijeli 13 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima, četiri izvještaja o preduzetim mjerama i radnjama, dok je u osam slučajeva pokrenut prekršajni postupak, a za dva slučaja postupak je završen u okviru organa škole.
Iz MUP-a navode da je nasilje izvršeno nad 36 vršnjaka, od kojih su 32 muškog i četiri ženskog pola, a među maloljetnim žrtvama je 20 učenika osnovne i 16 srednje škole.

– Pet maloljetnika zadobilo je teže, a 11 lakše povrede, 10 maloljetnika je pretrpilo psihičku bol, jedno maloljetno lice je seksualno uznemiravano, a kod devetoro maloljetnika nastupile su ostale posljedice – dodaju iz MUP-a.
Doktor psiholoških nauka Ivana Zečević rekla je da je uzrok nasilnog ponašanja kod određenog postotka djece genetska predispozicija, ali i učenje po modelu.
Zečevićeva je pojasnila da što je dijete češće i dugotrajnije izloženo uticaju nasilja i nasilnim ponašanjima, veća je vjerovatnoća da će postati nasilno.
– Djeca koju roditelji odgajaju nasilnim vaspitnim metodama, kao što su batine ili izgovaranje pogrdnih riječi mogu postati nasilna prema svojim vršnjacima, jer malo dijete nauči da kada se ne ponaša na adekvatan način i naljuti roditelje od njih dobije batine i na isti način replicira svoje ponašanje u vršnjačkoj grupi – rekla je Zečevićeva.

Prema njenim riječima, na učenje nasilnih oblika ponašanja utiču društvena sredina i mediji, a što su djeca češće u sredini izložena nasilju postaju tolerantnija prema nasilnom ponašanju.

Zečevićeva kaže da za nasilno ponašanje kod djece ne mogu isključivo biti odgovorni roditelji, društvo ili prosvjetni radnici, kao i da je moguće preventivno djelovati promocijom zdravih vrijednosti.

– Da bismo djecu naučili zbog čega je loše nasilno ponašanje, potrebno je da im u njihovoj okolini, u porodici, društvu i kroz medije nudimo adekvatne obrasce ponašanja, a tek onda od njih da očekujemo i adekvatan način ponašanja – navela je Zečevićeva.

Zečevićeva smatra da je važno osnaživati stručne službe u školama, te prosvjetnim radnicima pružati podršku kroz sistem dodatne edukacije, kako bi se pravovremeno reagovalo.

Nasilno ponašanje je svako namjerno i neopravdano nanošenje štete jednoj ili više osoba, odnosno djeci, s ciljem da se osoba ponizi, omalovaži i povrijedi.

Dječije svađe podrazumijevaju dobrovoljan ulazak u sukobljavanje sa namjerom da se postigne određeni cilj, odnosno da jedno mišljenje bude dominantnije i „pobijedi“.

(SRNA)

Hronika

Pogledajte šta je pronađeno u pretresu tokom akcije “Transporter” (FOTO)

Policija je tokom pretresa vozila i objekata, koje koriste dva lica koja su danas uhapšena u akciji “Transporter”, pronašla oružje, novac i registarske tablice, te im oduzela vozila, rečeno je iz MUP-a Srpske.

Kod jednog lica pronađen je startni pištolj sa 12 metaka, malokalibarska puška sa tri pripadajuća metka, 92 metka za vojničku automatsku pušku, 16 registarskih oznake, kao i oko 10.000 evra.

Kod drugog lica policija je pronašla pištolj, pušku i isti iznos novca.

Policija je tom prilikom pronašla i više od 10 telefona.

Lica čiji su inicijali Ž.M. i S.B., osumnjičena za organizovani kriminal u vezi s neovlaštenom proizvodnjom i prometom opojnih droga, uhapšena su danas u nastavku akcije “Transporter”, saopšteno je ranije iz MUP-a.

Srna nezvanično saznaje da su uhapšeni Željko Maksimović iz Laktaša i Slavko Brborović iz Banjaluke, koji se sumnjiče da su bili kuriri za grupu Bojana Cvijetića i Jelenka Kneževića, te dovozili kokain iz EU u BiH.

Nastavi čitati

Hronika

Tužilaštvu predat vozač koji je u Sarajevu ubio mladu doktoricu (VIDEO)

Armin B. (1996. godište) koji je sinoć u 23.30 sati na Marijin Dvoru u Sarajevu usmrtio mladu doktoricu Azru Spahić te povrijedio još dva pješaka, predat je u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo.

On je u petak naveče u ulici Maršala Tita skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj je nastradala doktorica i radnica Doma zdravlja Kantona Sarajevo, Azra Spahić (1998. godište), teško je povrijeđena djevojka S. E. (2002.), a u kritičnom stanju je S. A. (1997.).

Odmah nakon obavljenog uviđaja je uhapšen, a utvrđeno je da je Berberović prilikom saobraćajne nesreće u krvi imao 0.41 promil alkohola te je vozio brže od ograničenja, navodi “Klix”.

On je takođe vozio bez položenog vozačkog ispita, a policiji je poznat odranije upravo po prekršajnim nalozima zbog vožnje automobila bez vozačke dozvole. Zbog toga je više puta kažnjavan.

Nakon kriminalističke obrade, on je u zakonskom roku predat u nadležnost Tužilaštva BiH. Dežurni tužilac će nakon ispitivanja odlučiti o tome kakvu će mjeru zatražiti od suda.

Armin je nesretne djevojke udario u jednoj od glavnih ulica u centru Sarajeva, a na koju se često upozorava da je “pista za trkače”. Bahata vožnja kroz centar bi se jednostavno mogla spriječiti pojačanim nadzorom, strožijim saobraćajnim propisima i sistemom kažnjavanja, međutim u Sarajevu se iznova dešavaju slične tragične situacije.

Tim povodom će večeras u 19.00 sati biti održan hitni sastanak uprave policije KS, a građani sutra (nedjelja) u 18.00 časova organizuju okupljanje na mjestu stradanja mlade doktorice.

Nastavi čitati

Hronika

Osumnjičeni za smrt djevojke nije imao vozačku dozvolu

Armin Berberović, koji je upravljao vozilom “Mercedes” kojim je sinoć udario tri pješakinje na Marijin Dvoru u Sarajevu od čega je jedna na mjestu preminula, a dvije zadobile teške tjelesne povrede, nije imao vozačku dozvolu.

Ovo je na današnjoj pres konferenciji izjavila portparol MUP-a Kantona Sarajevo Mersiha Novalić.

“Ovo vozilo je smješteno u depo vozila MUP-a KS radi daljih vještačenja koja će biti rađena. Muškarac koji je vozio će nakon kriminalističke obrade biti predat u nadležnost nadležnog tužioca”, dodala je Novalić.

Novalić je dodala da je jedna povrijeđena djevojka u teškom stanju s obzirom da je zadobila teške povrede opasne po život, dok je druga, koja je takođe zadobila teške povrede, otpuštena na kućno liječenje.

Podsjećamo, u saobraćajnoj nesreći koja se sinoć oko 23:30 desila u Ulici Maršala Tita u sarajevskom naselju Marijin Dvor, smrtno je stradala mlada sarajevska doktorica Azra Spahić, zaposlena u Domu zdravlja Kantona Sarajevo.

Nju i dvije osobe koje su se nalazile s njom, automobilom marke “Mercedes” udario je Armin Berberović. On je nakon izvršenog uviđaja uhapšen i nad njim se vrši kriminalistička objava.

“Istog dana u 2:30 sati, policijski službenici Sektora uniformisane policije, Odjeljenja za saobraćajne istrage, lišili su slobode lice B. A., rođen 1996. godine iz Sarajeva, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio KD iz člana 336. KZ FBiH /Teška krivična djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja/ u vezi sa KD iz člana 332 KZ FBiH /Ugrožavanje javnog saobraćaja, nakon čega je osoba lišena slobode predata u prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo”, navedeno je iz MUP-a KS.

Nastavi čitati

Aktuleno