Connect with us

Region

VUČIĆ NIJE OPTIMISTA! “Pristupanje EU biće vrlo komplikovan proces”

Da je do Budimpešte i Beča imali bi mnogo veće šanse da budemo ranije dio EU, a ovako to će biti ne lak, već vrlo komplikovan proces, rekao je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
On je, na zajedničkoj konferenciji za medije sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, na pitanje da li se vidi datum prijema Srbije u EU, s obzirom da naša zemlja samo ispunjava zahtjeve, i da samo novi dolaze, kazao da je Srbija zahvalna posebno svojim mađarskim prijateljima koji se bore za našu zemlju, koliko se borimo i mi sami.

Takođe je izrazio zahvalnost i Austriji koja je, kaže, uvijek podržavala integraciju Srbije u EU. Ta podrška, ističe, ne postoji samo od vremena Sebastijana Kurca, Aleksandera Šalenberga i Karla Nehamera, već smo uvijek imali podršku Beča, bez obzira na određene razlike koje imamo po drugim pitanjima.

„Vjerujem da je do Budimpešte i Beča da bismo imali mnogo veće šanse da budemo ranije dio EU. Ovako to će biti ne lak, već vrlo komplikovan proces“, podvukao je on.

Orban je kazao da istakao da je trebalo Srbiju primiti „juče“ jer bi danas imali mnogo lakšu situaciju.

„Ali Mađarska ne može da prelomi ovo pitanje u EU, ali može da stvaramo koaliciju koja će podržati proširenje“, rekao je on.

Ukazao je da se 2024. održavaju izbori za Evropski parlament i da iste godine Mađarska predsjedava Uniji.

„Budite uvjereni da ćemo sve učiniti da se taj proces što prije završi“, poručio je Orban.

Nehamer je ukazao da se austrijska podrška ogleda u dvije perspektive, od kojih je prva bilateralna saradnja sa Srbijom.

Podsjetio je da austrijske kompanije spadaju u najveće investitore u srbiji, da u privredi postoji dobra saradnja, puna povjerenja, i da preduzetnici u Srbiji vide važnu lokaciju koja je produktivna i isplativa.

Druga dimenzija je, kaže, EU i dodaje da Evropska komisija provjerava napredak u pristupnom procesu.

„Kada je u pitanju austrijska strana postoji jasna podrška srpskom putu u EU, ali i za druge države Zapadnog Balkana, koje su u različitim fazama razvoja i napretka. Ovaj region i posebno Srbija imaju važnu bezbjednosno stratešku ulogu i važni su partneri koje treba približiti i uvesti u EU“, istakao je on.

Nehamer je kazao da će Austrija činiti i dalje sve što je moguće da pomaže Srbiji na tom putu, dodajući da je stalno ispružena ruka prijateljstva.

Region

Pokušao da pomogne nepoznatoj ženi pa upao u šaht, spasavalo ga devet vatrogasaca

Jedan Splićanin povrijeđen je kada je upao u šaht pokušavajući da dohvati ključeve automobila koji su nepoznatoj ženi upali u šaht, a u njegovom spasavanju učestvovalo je devet vatrogasaca.
Čovjek koji je u petak bio u smjeni na svom radnom mjestu pokušao je pomogne ženi i dohvati joj ključeve koji su upali u šaht, ali u trenutku neopreznosti okliznuo se sa metalnih merdevina i pao u šaht dubok oko dva metra, prenosi portal Indeks.Na intervenciju su zatim pozvani vatrogasci koji su došli na lice mjesta i izvadili muškarca iz šahta.

-U intervenciji su učestvovala devetorica vatrogasaca s dva vozila – saopštili su zvaničnici splitske vatrogasne službe i potvrdili da je čovek sa prelomom ruke prevezen u bolnicu.

(Glas Srpske)

Nastavi čitati

Region

Pjesmom „Ovo je Srbija“, završen skup „Srbija nade“ (VIDEO)

Skup „Srbija nade“ završen je večeras ispred Skupštine Srbije oko 20.30 sati pesmom „Ovo je Srbija“ i govorom predsednika Aleksandra Vučića.
Vučić je zahvalio građanima koji su došli u velikom broju iz svih dijelova zemlje.Rekao je i da je ponosan što nijednog incidenta nije bilo, što su došli ljudi da odaju pijetet i pokažu vjeru i ljubav prema Srbiji.

Skup je počeo intoniranjem himne Bože pravd nešto poslije 19.00 časova, a građani su ispunili prostor ispred Doma narodne skupštine, Pionirskog parka i okolnih ulica.

(Tanjug)

Nastavi čitati

Region

Slavili maturu, pa zapalili barku (VIDEO)

Tokom maturske povorke u Dubrovniku neko je ispalio signalnu raketu koja je potom pala na jednu barku u staroj gradskoj luci, javlja “Index”.

To je izazvalo požar na barci, kojoj je neko brzo pristupio drugim plovilom i ugasio ga.

Snimak nadzorne kamere koja prikazuje šta se tačno dogodilo širi se društvenim mrežama, pogledajte ga ispod.

Nastavi čitati

Aktuleno