Connect with us

Zanimljivosti

Windows špijunira korisnike? Evo šta pokazuju analize

Mnogi programi prikupljaju korisničke podatke i šalju ih nazad svojim programerima kako bi poboljšali softver ili pružili bolje usluge. Ali prema tvrdnjama YouTube kanala “PC Security Channel”, Microsoftov Windows 11 šalje podatke ne samo Microsoftu, već i drugim kompanijama.
Da bi analizirao DNS saobraćaj koji generiše sveže instalirana kopija Windowsa 11 na potpuno novom notebook računaru, PC Security Channel je koristio softver za analizu mrežnih protokola Wireshark koji precizno otkriva šta se dešava na mreži. Rezultati su bili toliko zapanjujući da je YouTube kanal nazvao Microsoftov Windows 11 “špijunskim softverom”.

Kako se ispostavilo, potpuno novi računar sa Windowsom 11 koji nikada nije korišćen za pretraživanje interneta nije kontaktirao samo Windows Update, MSN i Bing servere, već i Steam, McAfee, geo.prod.do i Comscore ScorecardResearch.com. Po svemu sudeći, najnoviji Microsoftov operativni sistem prikupljao je i slao telemetrijske podatke raznim kompanijama za istraživanje tržišta, reklamnim servisima i drugima.

Da bi dokazao poentu, PC Security Channel je pokušao da sazna šta je Windows XP kontaktirao nakon nove instalacije koristeći isti alat i ispostavilo se da su jedino što je više od 20 godina star operativni sistem kontaktirao bili Windows Update i Microsoft Update serveri.

Neke od tvrdnji mogu biti preuveličane. Telemetrijski podaci se pominju u Microsoftovim uslovima korišćenja usluge za Windows 11, koje mnogi ljudi preskaču da bi koristili operativni sistem. Takođe, možete odabrati da onemogućite barem nešto od ovoga tako što ćete isključiti postavke prvi put kada pokrećete operativni sistem.

“Prihvatanjem ovog ugovora i korišćenjem softvera saglasni ste da Microsoft može prikupljati, koristiti i otkrivati informacije kako je opisano u Microsoftovoj izjavi o privatnosti, i kako može biti opisano u korisničkom interfejsu povezanom sa funkcijama softvera”, navodi se u uslovima korišćenja usluge. Takođe se ističe da se neka podešavanja dijeljenja podataka mogu isključiti.

Očigledno, mnogo se promijenilo za 20 godina i sada koristimo više onlajn usluga nego početkom 2000-ih. Kao rezultat toga, različiti telemetrijski podaci moraju da se šalju da bi određene funkcije bile aktivne. Microsoft je mogao da uradi bolji posao po pitanju izričitog traženja saglasnosti i navođenja šta će biti poslato i gdje, jer ne možete da isključite sve funkcije za dijeljenje podataka.

PC Security Channel upozorava da čak i kada je praćenje telemetrije onemogućeno od strane uslužnih programa drugih proizvođača, Windows 11 i dalje šalje određene podatke.

Zanimljivosti

Instagram dobija novu funkciju

Instagram razvija novu funkciju koja se naziva “Najnovija dijeljenja” (Latest shares), kako bi pojednostavio proces pronalaženja i ponovnog dijeljenja Reelsa, koji su prethodno poslati prijateljima u direktnim porukama (DM).

Ova informacija je prvobitno procurila na Twitteru, da bi nakon toga isto potvrdio portparol kompanije Meta za TechCrunch.

Fotografija podijeljena na Twitter nalogu Dijital Aglar, prikazuje da se funkcija Latest shares pojavljuje na vrhu DM-a. Prema izvještaju TechCrunch-a, koji citira Meta-u, kratki video koji je dijeljen više puta pojaviće se samo jednom, sa avatarom posljednjeg primaoca.

Ono što ostaje nejasno za sada jeste da li će funkcija “Najnovija dijeljenja” uključivati i objave koje nisu Reels. Još uvijek nema informacija o tome kada će ova funkcija biti dostupna većem broju korisnika Instagrama, jer je trenutno dostupna samo manjem broju testera.

Instagram se u posljednje vrijeme sve više fokusira na kratke video zapise (Reels), u nastojanju da konkuriše TikToku, prenosi b92.

Nastavi čitati

Zanimljivosti

Evo u kojim zemljama se organizuju NAJSKUPLJE SVADBE

Vjenčanje u Španiji košta u prosjeku gotovo 22.000 evra i po tome je ta zemlja u svjetskom vrhu.

Među 14 analiziranih zemalja Španija je po cijeni vjenčanja na drugom mjestu, poslije SAD, piše El Pais.

U Francuskoj prosječno vjenčanje košta 16.500 evra, u Engleskoj gotovo 18.000, u Italiji 21.000, a u Kanadi 20.500 evra.

List ukazuje da ove zemlje imaju skoro sve ekonomske pokazatelje bolje nego Španija, a da se u njima manje troši na vjenčanja.

Profesor sociologije na Univerzitetu u Granadi, Luis Ajuso Sančes, objašnjava to tradicionalnom ulogom koju vjenčanje ima, a to je jačanje porodičnih veza, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, u mediteranskim zemljama društva su više porodična nego u sjevernoj Evropi, gdje individualizam ima veći značaj.

Nastavi čitati

Zanimljivosti

Arheološka istraživanja na mjestu buduće podzemne garaže u Beogradu

Na lokaciji na kojoj će biti izgrađena podzemna garaža u Vlajkovićevoj ulici, u Beogradu, počela su arheološka istraživanja koja prethode građevinskim radovima, izjavio je danas za Tanjug Radoslav Marjanović, predsjednik Gradske opštine “Stari grad”.

On je rekao da će arheološka istraživanja, koja su počela početkom marta, trajati od 60 do 90 dana, nakon čega će uslediti radovi na izgradnji podzemne garaže, a koji će trajati 15 mjeseci.

“Ovde ćemo imati priliku verovatno da pronađemo neke stvari koje su vredne i koje će kasnije biti izložene u Muzeju grada Beograda kako bi mogli svi građani Beograda da ih vide, ne samo tokom arheoloških istraživanja, već i kasnije”, rekao je Marjanović.

Marjanović je rekao da je građevinska dozvola za izgradnju podzemne garaže od strane Gradske opštine Stari grad zvanično izdata, da će u njoj biti 284 parking mjesta, pristupni nivo i tri podzemna nivoa.

“Kineska kompanija će raditi na izvođenju ovih radova, a nakon završetka podzemne garaže, iskopa i svega onoga što nas očekuje u narednom periodu, značajna stvar je i izgradnja novog parka u Vlajkovićevoj ulici, biće potpuno novih mobilijara, staza, biće zasađeno i drveće”, rekao je Marjanović.

“Ovo je važan projekat za sam centar grada, s obzirom na to da je nedostatak parkinga najveći problem sa kojim se građani naše opštine suočavaju”, rekao je Marjanović.

Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković rekla je da su sada počeli radovi na razbijanju betona i uklanjanju prvih slojeva zemlje.

“Podrazumeva se da ćemo u što skorijem roku ukloniti sve ono što ometa naše kolege i onda kreće ručni iskop, pa se nadamo važnim ostacima”, rekla je ona.

“Očekujemo i zna se pouzdano da su ovde ostaci antičkog Singidunuma. Ono što je Muzej već istražio i što se nalazi u muzejskim zbirkama je iz poteza nešto niže u Kosovskoj ulici. Očekuje se rimska nekropola i da će taj niz grobova ići onako kako smo i geodetskim snimcima i utvrdili”, rekla je Medaković.

(Tanjug)

Nastavi čitati

Aktuleno