Connect with us

Društvo

Za mjesec dana POSKUPJELI SVI PROIZVODI I USLUGE na domaćem tržištu u REPUBLICI SRPSKOJ

Podaci Republičkog zavoda za statistiku RS pokazuju da su cijene proizvođača industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u januaru 2024. godine u odnosu na decembar 2023. godine u prosjeku su više za dva odsto, dok su u odnosu na januar 2023. godine više za 3,7 procenata

U januaru u odnosu na decembar 2023. godine, cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju u prosjeku su više za 6,1 odsto, a cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju više su za 5,5 odsto.

Energija je skuplja za 1,1 odosto, cijene intermedijarnih proizvoda više su za 0,7 procenata i cijene kapitalnih proizvoda za 0,3 odsto.

“Po oblastima industrijske proizvodnje, u januaru 2024. godine u odnosu na decembar 2023. godine, rast cijena zabilježen je u sljedećim oblastima: proizvodnja namještaja 6,1 odsto; proizvodnja prehrambenih proizvoda 5,5 odsto; vađenje ruda metala 4,4 odsto; prikupljanje otpada, djelatnosti obrade i odlaganja otpada; reciklaža materijala 3,0 odsto; Vađenje ostalih ruda i kamena 2,6 odsto; Proizvodnja kože i proizvoda od kože 1,4 odsto; Proizvodnja i snabdjevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 1,1 odsto; Proizvodnja koksa i rafinisanih naftnih proizvoda 0,7 odsto; Proizvodnja gotovih metalnih proizvoda, osim mašina i opreme 0,6%; Vađenje uglja i lignita (mrkog uglja), Proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda, Ostala prerađivačka industrija kao i Popravka i instalacija mašina i opreme po 0,4 odsto; Štampanje i umnožavanje snimljenih zapisa 0,3 odsto; Proizvodnja tekstila i Proizvodnja baznih metala 0,2 odsto”, saopšteno je iz Zavoda za statistika.

Pad cijena u januaru 2024. godine u odnosu na decembar 2023. godine zabilježen je u prizvodnji odjeće, preradi drveta, proizvodnji namještaja itd.

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Oblačno, uz uslove za lokalne nepogode

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz uslove za lokalne nepogode, jače padavine ponegdje i moguću pojavu grada.

Ujutru i prijepodne biće promjenljivo, uz smjenu sunčanih i oblačnih perioda i uglavnom suvo. Sredinom dana na jugu razvoj oblaka donijeće kišu i pljuskove sa grmljavinom, a popodne i do večeri kiša i pljuskovi će se širiti ka zapadu i istoku, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Vjetar će biti slab do umjeren sjevernog smjera, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Jutarnja temperatura vazduha biće između 10 i 16, a najviša dnevna između 18 i 25, na jugu do 28 stepeni Celzijusovih.

Srna

Nastavi čitati

Društvo

Federalna “Elektroprivreda” traži POSKUPLJENJE STRUJE

Federalna “Elektroprivreda” uputila je prijedlog Regulatornoj komisiji za energiju Federacije BiH (FERK) za linearno povećanje cijena električne energije za 10 odsto za domaćinstva i 8,1 odsto za ostalu potrošnju, u šta je uključena mrežarina.

Iz ovog preduzeća navode da je to predloženo nakon što je FERK odbio prijedlog o posebnom cjenovnom modelu sa tri tarife, koji nije predviđao poskupljenje za najveći dio kupaca – oko 60 odsto.

“Da bi se očuvao integritet energetskog sistema, s obzirom na hitnost situacije, `Elektroprivreda` smatra nužnim da odmah djeluje kako bi se obezbijedila operativna stabilnost sistema, a time i kontinuirano snabdijevanje električnom energijom svih kupaca”, ističu iz ovog preduzeća.

Generalni direktor “Elektroprivrede” Sanel Buljubašić rekao je da će, uprkos FERK-ovom odbijanju modela sa tri tarife, “Elektroprivreda” u razgovoru sa Vladom FBiH pronaći najbolja rješenja i načine za subvencionisanje ugroženih kategorija stanovništva.

“Cjenovni model sa tri tarife je bio dobar i održiv prijedlog za sistem snabdijevanja električnom energijom, ali i dobar model za naše građane. I uz povećanje, naši kupci će plaćati najnižu cijenu električne energije u regionu”, tvrdi Buljubašić

Iz “Elektroprivrede” su naveli da su prilikom predlaganja linearnog povećanja cijena vodili računa o trenutnim ekonomskim i tržišnim uslovima, te da je prijedlog usmjeren na postizanje balansa između potrebe za obezbjeđenjem održivosti sistema i pogonske spremnosti postrojenja za proizvodnju električne energije.

“Elektroprivreda” FBiH električnom energijom snabdijeva više od 800.000 kupaca.

Nastavi čitati

Društvo

NAJLJEPŠE VIJESTI! Srpska bogatija za 27 beba

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 27 beba, 16 djevojčica i 11 dječaka.

U Banjaluci je rođeno 10 beba, u Foči četiri, tri u Prijedoru, po dvije u Doboju, Trebinju, Gradišci i Nevesinju, a po jedna u Bijeljini i Istočnom Sarajevu, rečeno je Srni u porodilištima u ovim lokalnim zajednicama.

Četiri djevojčice i šest dječaka rođeno je u Banjaluci, tri djevojčice i jedan dječak u Foči, tri djevojčice u Prijedoru, po dvije djevojčice u Trebinju i Nevesinju, djevojčica i dječak u Gradišci, dva dječaka u Doboju, jedna djevojčica u Bijeljini i jedan dječak u Istočnom Sarajevu.

U Zvorniku nije bilo porođaja u protekla 24 časa.

Nastavi čitati

Aktuelno