Connect with us

Društvo

ZABRINJAVAJUĆI PODACI: Dramatičan pad broja rođenih u BiH od 1990. do 2022. godine

Bosna i Hercegovina je demografski najugroženija država regiona, a razlika u broju rođenih 1990. godine u odnosu na 2022. govori o dramatičnoj situaciji u kojoj se nalazi.

Do zabrinjavajućih podataka, po kojima su 1990. godine u našoj zemlji rođene 66.964, a 2022. tek 26.539 beba, došao je pravnik Miodrag Pantović, masterant na Demografskom odsjeku Geografskog fakulteta u Beogradu, koji je uradio i kartu BiH sa visokim procentima pada broja rođenih, na kojoj je najveći dio označen sumornom sivom ili tamnosivom bojom. Ovaj podatak praktično znači da je u 2022. rođeno čak 40.425 beba manje nego 1990. godine.

Ovi podaci samo su ilustracija stanja koje je započeto migracijama iz 80-tih godina prošlog vijeka, nastavljeno etničkim čišćenjem tokom rata te potom mirnodopskim egzodusom stanovnika.

“Prema analizi Vitgenštajn centra iz Beča, BiH će, uz Albaniju, u narednim decenijama izgubiti najviše stanovnika. Postoje tri scenarija, od kojih najoptimističniji predviđa gubitak polovine stanovništva do 2060. u odnosu na 2010. godinu. Prema onom najnepovoljnijem, BiH će u narednih manje od četiri decenije ostati bez 73 odsto ili tri četvrtine građana”, kaže Pantović.

Ko je ugrožen
Njegov master rad vezan je za demografiju BiH, a tokom istraživanja je potvrdio da je najveći problem BiH iseljavanje. Kaže da je više od polovine ljudi rođenih u BiH danas izvan domovine.

“Najugroženiji dijelovi su istočna Bosna i područje Bosanske i Cazinske krajine. USK, područje Livanjskog kantona, odatle prema istoku, ali i dio koji ide prema srednjoj Bosni te Posavina. To su dijelovi koji su skoro prazni i vrlo je teško tu stanje popraviti. Posljednjih godina velike su migracije i iz Tuzlanskog kantona, pa osim većih centara – Sarajevo, Banja Luka, nešto Mostar i Bijeljina, ostatak države je u vrlo lošoj situaciji”, ističe Pantović, prenosi “Avaz”.

Opustjeli krajevi
Saglasan je sa ocjenom da su borba za imovinu BiH, crtanja novih granica ili prijetnje novim sukobima besmisleni, jer je BiH u situaciji da nema ko da ratuje. Prestari smo i malobrojni za takve avanture.

“Vi imate neku retoriku koja pominje konflikt i rat, ali od toga nema ništa jer to su opustjeli krajevi. Pitanje je i kome će to sve ostati”, kaže Miodrag Pantović.

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Oblačno, uz uslove za lokalne nepogode

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz uslove za lokalne nepogode, jače padavine ponegdje i moguću pojavu grada.

Ujutru i prijepodne biće promjenljivo, uz smjenu sunčanih i oblačnih perioda i uglavnom suvo. Sredinom dana na jugu razvoj oblaka donijeće kišu i pljuskove sa grmljavinom, a popodne i do večeri kiša i pljuskovi će se širiti ka zapadu i istoku, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Vjetar će biti slab do umjeren sjevernog smjera, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Jutarnja temperatura vazduha biće između 10 i 16, a najviša dnevna između 18 i 25, na jugu do 28 stepeni Celzijusovih.

Srna

Nastavi čitati

Društvo

Federalna “Elektroprivreda” traži POSKUPLJENJE STRUJE

Federalna “Elektroprivreda” uputila je prijedlog Regulatornoj komisiji za energiju Federacije BiH (FERK) za linearno povećanje cijena električne energije za 10 odsto za domaćinstva i 8,1 odsto za ostalu potrošnju, u šta je uključena mrežarina.

Iz ovog preduzeća navode da je to predloženo nakon što je FERK odbio prijedlog o posebnom cjenovnom modelu sa tri tarife, koji nije predviđao poskupljenje za najveći dio kupaca – oko 60 odsto.

“Da bi se očuvao integritet energetskog sistema, s obzirom na hitnost situacije, `Elektroprivreda` smatra nužnim da odmah djeluje kako bi se obezbijedila operativna stabilnost sistema, a time i kontinuirano snabdijevanje električnom energijom svih kupaca”, ističu iz ovog preduzeća.

Generalni direktor “Elektroprivrede” Sanel Buljubašić rekao je da će, uprkos FERK-ovom odbijanju modela sa tri tarife, “Elektroprivreda” u razgovoru sa Vladom FBiH pronaći najbolja rješenja i načine za subvencionisanje ugroženih kategorija stanovništva.

“Cjenovni model sa tri tarife je bio dobar i održiv prijedlog za sistem snabdijevanja električnom energijom, ali i dobar model za naše građane. I uz povećanje, naši kupci će plaćati najnižu cijenu električne energije u regionu”, tvrdi Buljubašić

Iz “Elektroprivrede” su naveli da su prilikom predlaganja linearnog povećanja cijena vodili računa o trenutnim ekonomskim i tržišnim uslovima, te da je prijedlog usmjeren na postizanje balansa između potrebe za obezbjeđenjem održivosti sistema i pogonske spremnosti postrojenja za proizvodnju električne energije.

“Elektroprivreda” FBiH električnom energijom snabdijeva više od 800.000 kupaca.

Nastavi čitati

Društvo

NAJLJEPŠE VIJESTI! Srpska bogatija za 27 beba

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 27 beba, 16 djevojčica i 11 dječaka.

U Banjaluci je rođeno 10 beba, u Foči četiri, tri u Prijedoru, po dvije u Doboju, Trebinju, Gradišci i Nevesinju, a po jedna u Bijeljini i Istočnom Sarajevu, rečeno je Srni u porodilištima u ovim lokalnim zajednicama.

Četiri djevojčice i šest dječaka rođeno je u Banjaluci, tri djevojčice i jedan dječak u Foči, tri djevojčice u Prijedoru, po dvije djevojčice u Trebinju i Nevesinju, djevojčica i dječak u Gradišci, dva dječaka u Doboju, jedna djevojčica u Bijeljini i jedan dječak u Istočnom Sarajevu.

U Zvorniku nije bilo porođaja u protekla 24 časa.

Nastavi čitati

Aktuelno