Connect with us

Društvo

ZAHLAĐENJE NIJE U NAJAVI: Drugi najtopliji oktobar u Srpskoj od 1961. godine

Danas u Republici Srpskoj očekuju topli dani čitavog oktobra, ali i većim dijelom novembra, potvrdili su mnogi stručnjaci.

Meteorolog Nebojša Kuštrinović istakao je za „Nezavisne“ da se, što se dugoročne prognoze vremena tiče, predviđa i jedan dio novembra izuzetno topao te se nastavlja takozvano miholjsko ljeto.

– Ja bih dodao i bablje ljeto, jer po narodnoj mitologiji, ako su topli dani u periodu od Svete Petke do Mitrovdana taj period se nazivao bablje ljeto – kazao je on te dodao da je po narodnom vjerovanju Bog dao da se u tom periodu pomogne starijim osobama kako bi se pripremili za dolazeću zimu.

– Po dugoročnoj prognozi koju je radio Evropski centar za srednjoročnu i dugoročnu prognozu vremena predviđaju se visoke temperature do polovine novembra, zbog pojave La Nine, kao jednog klimatskog poremećaja koji se inače dešava jednom u 10 godina, ali već se tri godine ponavlja – rekao je Kuštrinović te pojasnio da je ovo fenomen kada topla vazdušna masa preko Tihog okeana na neki način pravi blokadu i Evropi donosi toplije vrijeme od uobičajenog.

– Zbog toga prognoza govori da će i zima koja slijedi biti toplija od višegodišnjeg prosjeka – objasnio je on.

Ako se prognoza ostvari, jer je ona, kako Kuštrinović kaže, orijentaciona, u nadmorskim visinama preko 1.500 metara biće povoljna zima za zimske sportove.

– Ja volim reći da je priroda vratila svoj dug, jer nakon kišovitog i hladnog septembra došao je jedan od najtoplijih oktobara u posljednjih nekoliko godina – naglasio je Kuštrinović.

Milica Đorđević, iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, kazala je za „Nezavisne novine“ da se stabilno i toplo vrijeme očekuje tokom cijelog oktobra.

– Na samom početku mjeseca bilo je malo kiše, ali to je zanemariva količina padavina – istakla je ona.

Dodaje da će se stabilno vrijeme nastaviti i u narednom periodu.

– Zasad ne vidimo u najavi neko veće zahlađenje te definitivno do kraja mjeseca ostaje toplo, pa i tokom većeg dijela novembra – potvrdila je ona.

Prema njenim riječima, u jutarnjim satima očekuje se ponegđe magla, a tokom dana uglavnom sunčano uz malo oblaka i dosta toplo vrijme.

– Dnevna temperatura će varirati od 18 pa sve do 25 stepeni – rekla je Đorđevićeva.

Najviša temperatura ovih dana bila je, kako ona kaže, 28 stepeni 24. oktobra.

– Ovo je drugi najtopliji oktobar od 1961. godine do danas – naglasila je ona te dodala da je 2004. godine bilo posljednji put ovoliko toplo tokom čitavog oktobra.

– Bilo je perioda gdje su bile više temperature, čak do 30 stepeni u oktobru, ali da čitavog mjeseca bude toplo kao sada u skorijem periodu nije bilo – zaključila je ona.

Društvo

Samo 44 odsto djece u BiH pohađa vrtić, DOK U EU 92 ODSTO

U BiH samo 44 odsto djece uzrasta od tri do šest godina pohađa vrtić, što je jedna od najnižih stopa u Evropi, a prosjek u zemljama EU je 92 odsto, saopštio je Unicef u BiH.

U BiH pristup je naročito ograničen za djecu iz ranjivih grupa – manje od dva odsto djece romske nacionalnosti, djece iz ruralnih sredina, kao i djece s teškoćama u razvoju imaju priliku da pohađaju vrtiće.

Navodeći da je više od 6.500 djece na listama čekanja za upis, iz Unicefa su konstatovali da su budžetska izdvajanja za predškolske ustanove nedovoljna da bi se obezbijedili pristup i kvalitetne usluge.

Javna potrošnja za predškolsko obrazovanje u BiH iznosi 0,3 odsto BPD-a i upola je manja od potrošnje u zemljama EU, gdje je 0,6 odsto BDP-a.

U FBiH samo 5,5 odsto ukupnog budžeta za obrazovanje se izdvaja za predškolske ustanove, u Republici Srpskoj 9,3 odsto, a u Brčko distriktu 7,6 odsto.

Ističući da predškolsko vaspitanje predstavlja osnovni stub za razvoj ljudskog kapitala, Unicef je naveo rezultat njihovih studija ulaganja u djecu, prema kojima će svaka konvertibilna marka uložena u predškolsko vaspitanje u BiH biti vraćena sedmorostruko.

Povećanje obuhvata bi za domaću ekonomiju generisalo više od 33 milijarde KM u narednih 30 godina.

Prema Unicefu, djeca koja su pohađala vrtić imaju bolje rezultate u školi i češće se odlučuju za nastavak obrazovanja, što dovodi do veće produktivnosti i profesionalnog uspjeha, a efekti su još veći za djecu iz ranjivih grupa.

Predškolsko vaspitanje se vidi i kao stub ekonomskog osnaživanja žena, a povećanje obuhvata predškolskim obrazovanjem u BiH moglo bi da omogući pristup tržištu rada za više od 2.200 žena godišnje, što bi za ekonomiju u BiH generisalo više od 500 miliona KM u narednih 30 godina.

Iz Unicefa su naveli da ima puno žena, odnosno majki, koje ne rade samo iz razloga što im vrtić nije cjenovno prihvatljiv, ističući da kvalitetno i dostupno predškolsko vaspitanje predstavlja važan motivacioni faktor za ostanak porodica u BiH.

Nastavi čitati

Društvo

Šta i koliko uvoze i izvoze RS i FBiH? PROČITAJTE UPOREDNE PODATKE

Republika Srpska zabilježila je trgovinski deficit u junu od 225 miliona KM, a pokrivenost uzvoza izvozom je 64,6 odsto. Trgovinski deficit Federacije Bosne i Hercegovine u junu bio je 755.238.000 KM, dok je procenat pokrivenosti uvoza izvozom iznosio 54 odsto.

Podaci Zavoda za statistiku RS pokazuju da je u periodu januar – jun 2024. godine ostvaren izvoz u vrijednosti od dvije milijarde i 448 miliona KM, što je za 8,6% manje nego u periodu januar – jun 2023. godine, te uvoz u vrijednosti od tri milijarde i 554 miliona KM, što je za 3,7% više nego u periodu januar – jun 2023. godine, dok je procenat pokrivenosti uvoza izvozom iznosio 68,9% (trgovinski deficit).

U junu 2024. godine ostvaren je izvoz u vrijednosti od 412 miliona KM, što je za 8,5% manje nego u junu 2023. godine, te uvoz u vrijednosti od 637 miliona KM, što je za 0,4% manje nego u junu 2023. godine, dok je procenat pokrivenosti uvoza izvozom iznosio 64,6%.

“U pogledu geografske distribucije robne razmjene Republike Srpske sa inostranstvom, u periodu januar – jun 2024. godine, najviše se, od ukupno ostvarenog izvoza, izvozilo u Hrvatsku i to u vrijednosti od 410 miliona KM (16,7%) i u Srbiju 384 miliona KM (15,7%). U istom periodu, najviše se, od ukupno ostvarenog uvoza, uvozilo iz Srbije i to u vrijednosti od 556 miliona KM (15,6%) i iz Italije, u vrijednosti od 546 miliona KM (15,4%)”, saopštio je Zavod za statistiku.

U periodu januar – jun 2024. godine, najveće učešće u izvozu iz RS ostvaruje električna energija sa 175 miliona KM, što iznosi 7,1% od ukupnog izvoza, dok najveće učešće u uvozu ostvaruju naftna ulja i ulja dobijena od bitumenoznih minerala (osim sirovih), sa ukupnom vrijednošću od 264 miliona KM, što iznosi 7,4% od ukupnog uvoza.

Podaci za Federaciju BiH
Trgovinski deficit Federacije Bosne i Hercegovine u junu bio je 755.238.000 KM, dok je procenat pokrivenosti uvoza izvozom iznosio 54 odsto, objavio je Federalni zavod za statistiku.

Izvoz FBiH u junu iznosio je 885.070.000 KM, što je manje za 7,1 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, te manje za 3,1 odsto u odnosu na maj, dok je uvoz iznosio 1.640.309.000 KM, što je manje za 3,8 odsto u odnosu na jun lani, te manje za 4,8 odsto u odnosu na maj.

Najveća vrijednost izvoza od 814.660.000 KM u šestom mjesecu ostvarena je u prerađivačkoj industriji i iznosi 92 odsto ukupnog izvoza, dok je najveća vrijednost u uvozu od 1.542.523.000 KM ostvarena u istoj industriji i predstavlja 94 odsto ukupnog uvoza.

U junu je iz FBiH najviše izvoženo u Njemačku – 18 odsto ukupnog izvoza, zatim u Hrvatsku 16,5 odsto i Austriju 10,4 odsto ukupnog izvoza, dok se najviše uvozilo iz Italije – 13,4 odsto ukupnog uvoza, NJemačke 11 odsto, te Kine 9,6 odsto ukupnog uvoza.

Nastavi čitati

Društvo

U srijedu HUMANITARNI BAZAR za podršku dječaku MILANU ŠARIĆU (VIDEO)

Banjalučki Poklon šop “Sve i svašta” organizuje u srijedu, 24. jula humanitarni bazar.

Naime, sav promet ostvaren toga dana biće doniran u humanitarne svrhe, odnosno za podršku dječaku Milanu Šariću iz Banje Luke.

Inače, Milan Šarić je hrabri dječak koji je od rođenja vezan za respirator. Nažalost, Milan ne može jesti, hodati ili spavati kao druga djeca. Njegovi roditelji brinu o njemu 24 časa dnevno, boreći se da mu pruže sve što mu je potrebno.

Terapije i lijekovi koji su neophodni za Milanov život su izuzetno skupi, a njegova porodica se godinama bori da pokrije troškove. Sada, Milanu je potreban verkatilizator, uređaj koji mu može omogućiti da stoji.

Poklon šop “Sve i svašta” nalazi se u Tržnom centru “Vidović” u Ulici Ivana Frane Jukića.

Nastavi čitati

Aktuelno