Connect with us

Društvo

ZDRAVLJE NE SMIJE BITI LUKSUZ! PDV na lijekove se mora smanjiti ili ukinuti

Zdravlje ne smije da bude luksuz, odgovor je sagovornika “Nezavisnih novina” na inicijativu tri fonda zdravstva u BiH, kojom traže ukidanje/smanjenje PDV-a na lijekove i medicinska sredstva, ili da se sredstva prilikom raspodjele prihoda od indirektnih poreza po osnovu naplaćenog PDV-a na ovo, namjenski usmjere na račune fondova, a u cilju finansiranja zdravstvene zaštite osiguranih lica.

Struka smatra da bi BiH trebalo da usvoji rješenja koja bi omogućila da se ukine ili bar smanji porez na lijekove i medicinska sredstva, a koji sada iznosi 17 odsto, čime bi se bar u određenoj mjeri izašlo u pomoć građanima, jer je činjenica da veći broj stanovništva nema novca da kupi potrebne lijekove.

Treba podsjetiti da je PDV u BiH jedinstven za sve i da iznosi 17 odsto, što praktično znači da se plaća isti obim poreza na lijekove kao, na primjer, na skupocjena vozila.

Što se tiče same inicijative iz fondova zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta, njome se podsjeća kako je BiH jedina zemlja u regionu koja ima jedinstvenu stopu PDV-a na lijekove i medicinska sredstva, i koja je neuporedivo veća nego u Srbiji (10 odsto), Sloveniji (9,5 odsto), i Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji gdje iznosi 5 odsto.

Dodaju i da su prema Zakonu o PDV-u BiH ovi fondovi izuzeti od obaveza plaćanja poreza na medicinske i usluge pružanja zdravstvene zaštite, ali su obavezni da plaćaju PDV na lijekove, medicinska sredstva i opremu, što je, kažu, veliko opterećenje za fondove, jer je samo u 2022. godini po ovom osnovu plaćeno preko 266 miliona KM poreza (Srpska oko 100 miliona KM, FBiH oko 164 miliona KM i Brčko distrikt oko dva miliona maraka).

O ovoj inicijativi sada bi trebalo da odlučuje Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UO UIO), a ukoliko dobije zeleno svjetlo, ona se upućuje na Savjet ministara BiH, pa onda na nivo Parlamentarne skupštine BiH (oba doma i komisije).

Iz Upravnog odbora UIO BiH kažu da su upoznati sa inicijativom i da će se o njoj odlučivati na narednoj sjednici.

“UO UIO nije dobio zvanično inicijativu Ministarstva zdravlja RS, ali je UIO spremio mišljenje u vezi ove inicijative koja je ranije dostavljena Savjetu ministara BiH, UIO i Ministarstvu finansija i trezora BiH. Ona će biti razmatrana na narednoj sjednici, a eventualne odluke UO ne možemo komentarisati dok se ne obavi rasprava i glasanje na sjednici UO”, odgovorili su za “Nezavisne novine” iz Kancelarije predsjedavajućeg UO UIO BiH Srđana Amidžića.

Međutim, dobro upućeni izvori “Nezavisnih” kažu da je ovo teško sprovesti u djelo.

“Bilo je ovakvih pokušaja i prije, ali nisu prošli. I ako prođu UO, stanu u parlamentu. Možda treba praviti neki izuzetak kao za doniranu hranu, ali onda ostaje prostor za crno tržište”, tvrdi naš izvor.

I Mira Pekić, poslanica u Klubu PDP-SDS i Lista za pravdu i red u PD PS BiH, potvrđuje da su slične inicijative i ranije stizale kod nadležnih, ali da nije bilo sluha.

“Danas imamo mnogo veći obim indirektnih poreza koji se ubiru, tako da UIO BiH i sam UO UIO treba da budu inicijatori ovakve jedne inicijative. Pozdravljam svaku inicijativu o smanjenju PDV-a na sve što može pomoći građanima, od lijekova, do osnovnih namirnica i akciza, ali istovremeno treba ozbiljno razmišljati o povećanju PDV-a na neke luksuzne stvari, jer je ogroman jaz između stanovništva u BiH, te razmišljati da se pomogne ljudima koji su na ivici siromaštva”, kazala je Pekićeva.

Inicijativa fondova pozitivna je i za ekonomistu Ermina Cera, koji smatra da je najbolje rješenje da se novac od poreze prvo prikupi pa vrati zdravstvenom sistemu.

“Jasno je da imamo najveću stopu poreza na ovu kategoriju, ali ne znam koliko je UIO spreman u pogledu resursa i procesa na uvođenje diferencirane stope u nekom kratkom roku”, ističe on.

A Uprava za indirektno oporezivanje BiH nije spremna na to. Smatraju da ne treba da se ide u izmjenu stopa PDV-a, jer se radi o komplikovanoj proceduri, i jer bi se, osim Zakona o PDV-u u BiH, trebali mijenjati i Zakon o sistemu indirektnog oporezivanja i Zakon o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, te nekoliko podzakonskih akata.

“Smatramo da je bolje sve prihode po osnovu PDV-a prikupiti, a onda kroz razna socijalna davanja te prihode u većem iznosu usmjeriti ka najviše ugroženim kategorijama stanovništva. Na taj način bi te kategorije osjetile direktnu korist i ne bi ovisile o korekcijama cijena nakon eventualnog ukidanja ili smanjenja stope PDV-a na lijekove”, navodi se u odgovoru za “Nezavisne novine”.

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Sutra nešto toplije, ali oblačno

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) sutra će tokom dana biti promjenljivo oblačno, uz sunčane periode i toplije vrijeme, a više oblaka biće na zapadu i jugu, gdje će povremeno padati slaba kiša.

Ujutru će biti umjereno do pretežno oblačno i toplije vrijeme, samo će na jugu ponegdje padati slaba kiša, a oko rijeka i po kotlinama ponegdje biće magle, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

U noći ka srijedi, 13. decembru, slaba kiša padaće ponegdje na sjeveru.

Duvaće slab do umjeren vjetar, južni, na sjeveru promjenljiv.

Minimalna temperatura vazduha biće od jedan na jugoistoku do sedam na zapadu i jugu, u višim predjelima od minus dva stepena, a maksimalna od osam do 14, u višim predjelima oko tri stepena Celzijusova.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, preovladavalo je umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperatura vazduha izmjerena u 13.00 časova: Bjelašnica minus tri, Sokolac nula, Zenica, Gacko, Srebrenica, Han Pijesak i Drvar tri, Kalinovik i Rudo četiri, Višegrad, Kneževo, Foča i Šipovo pet, Prijedor, Bileća, Mrakovica i Novi Grad sedam, Trebinje, Mrkonjić Grad i Srbac devet, Zvornik, Mostar i Ribnik 10, Doboj i Tuzla 11, Neum 12, Banjaluka i Bijeljina 13 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

MUP REALIZUJE KAMPANJU! “Petarde nisu igračke”

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske od danas do 15. januara realizovaće preventivnu kampanju “Petarde nisu igračke” s ciljem podizanje svijesti građana o opasnostima nezakonite i nestručne upotrebe pirotehnike.

– Cilj kampanje jeste i informisanje građana o odredbama Zakona o javnom redu i miru i Zakona o prometu eksplozivnih materija i zapaljivih tečnosti i gasova kojim je propisan promet, proizvodnja i korišćenje eksplozivnih materija, zapaljivih tečnosti i gasova u Republici Srpskoj – saopšteno je iz MUP-a.

Policijski službenici MUP-a Republike Srpske preduzeće niz preventivnih mjera da bi građani Republike Srpske nastupajuće praznike obilježili u bezbjednom okruženju, na miran i dostojanstven način.

– U saradnji sa gradskim i opštinskim inspekcijskim službama biće sprovedene pojačane aktivnosti, s ciljem sprečavanja neovlašćene prodaje pirotehničkih sredstava, a vlasnicima ili odgovornim licima koja imaju zakonsko ovlašćenje za prodaju pirotehničkih sredstava, biće skrenuta dodatna pažnja na obavezu poštivanje zakonskih odredaba o kupovini, odnosno prodaji pirotehnike – navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je upotreba pirotehnike naročito svojstvena djeci i maloljetnicima i zato će u dogovoru sa rukovodstvom i nastavnicima u vaspitno-obrazovnim ustanovama, policijski službenici realizovati predavanja za učenike o posljedicama upotrebe pirotehničkih sredstava, kako bi bilo spriječeno nastupanje neželjenih posljedica po lica.

Srna

Nastavi čitati

Društvo

OVAKO ŽIVE NAŠI PENZIONERI! Priča bake Anice “OSAM DANA NISAM JELA” (VIDEO)

Mnogo je starijih građana u BiH koji žive u nezavidnoj materijalnoj situaciji. Ipak nekima je život i ispod svakog ljudskog dostojanstva

Jedna od njih je baka Anica Rosnić iz Brčkog, koju je obišla ekipa Edin produkcije i napravila video zapis koji tjera suze na oči.

Na pitanje kako je, baka kaže da joj je teško, da živi u gladi i hladnoći, jer nema čime da se ogrije.

“Živim od 130 maraka penzije, Nemam za šta hljeba kupiti, ne mogu da plaćam struju, hoće da je isključe, mogu samo da uzmem da se ubijem”, priča nemoćna starica.

Posebno potresan momenat je kada kaže da osam dana nije jela. Nakon toga joj je u pomoć pomogla komšinica koja joj je donijela paštetu i hljeb.

Ostatak ove potresne ispovijesti pogledajte u videu:

 

Nastavi čitati

Aktuelno