Connect with us

Društvo

“ZLATNI SEPTEMBAR”: Djeci oboljeloj od karcinoma NAJBITNIJA PODRŠKA

Svake godine u BiH oko 90 djece oboli od karcinoma, a tokom “Zlatnog septembra” roditelji i članovi udruženja se trude da istaknu koliko je bitno kada se na vrijeme otkrije ova bolest.

Iako nema zvaničnog registra djece oboljele od karcinoma, prema podacima zdravstvenih ustanova, oko 30 djece svake godine oboli u Republici Srpskoj, a u Federaciji BiH njih između 55 i 60.

Milan Berić, predsjednik Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” Banjaluka, za “Nezavisne” kaže da su prethodno u Doboju dijelili letke o značaju ranog otkrivanja raka u dječjoj dobi, a isto će raditi i u Banjaluci 9. septembra.

“Informacije koje dobijemo iz UKC RS pokazuju da otprilike 30 djece svake godine oboli od raka. Kroz našu Roditeljsku kuću je za sedam godina prošlo više od 180 djece sa roditeljima, pratiocima. Njima mnogo znači podrška, a dodatno im daje snagu i vjetar u leđa što ne moraju da budu na odjeljenju. Tu i porodica može da im dođe, provode dane zajedno i ne osjećaju da su sami”, istakao je Berić.

Kako kaže, svi oni imaju stručnu, ali i podršku onih koji su prošli kroz to, tu mogu da razmjenjuju iskustva, da se igraju, te idu u školu u Roditeljskoj kući.

U Banjaluci će, pojašnjava on, u petak obilježiti sedam godina od početka rada Roditeljske kuće, dok će u subotu na Trgu Krajine, zajedno sa mladicama, upoznavati Banjalučane o značaju ranog otkrivanja raka kod djece.

“Tada ćemo imati radionicu u Banjaluci, a u Sokocu će predstavnici Udruženja dijeliti promotivni materijal. Naveče ćemo zlatnom bojom osvijetliti zgradu Gradske uprave i Banski dvor u Banjaluci, dok ćemo 16. septembra u dvorištu Roditeljske kuće imati radionicu gdje će umjetnice oslikavati platna”, rekao je Berić.

Atifa Buldić Bešić, PR Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” iz Sarajeva, ističe da je ovo za njih najbitniji mjesec u godini, kada koriste priliku da javnosti približe s kakvim se problemima i poteškoćama susreću djeca oboljela od karcinoma, te njihovi roditelji.

“Mi tokom cijele godine radimo na podizanju svijesti, ali u septembru sve to intenziviramo, kako bismo došli do naših sugrađana. Počeli smo sa obilježavanjem 1. septembra, gdje smo zajedno sa mladicama, grupom mladih izliječenih od raka, imali informativni štand, razgovarali sa sugrađanima o malignim bolestima, te s kojim se problemima susreću roditelji djece”, rekla je Buldić Bešićeva.

Kako kaže, nažalost, BiH nema zvanični registar oboljele djece, međutim, prema podacima kojima raspolaže sa hemato-onkoloških odjela u Sarajevu i Tuzli, taj broj varira iz godine u godinu i kreće se između 55 i 60 novooboljelih u FBiH.

Ističe da su početkom septembra osvijetlili znamenitosti u zlatno, i to Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu i Stari most u Mostaru.

“Centralni događaj je humanitarna šetnja u Visokom, koja će se održati 10. septembra, a čiji je inicijator Afan Habibović, momak koji se sa 13 godina počeo liječiti od tumora na mozgu, a koji je sada, hvala Bogu, dobro”, istakla je ona.

Tom prilikom će građani minimalnom donacijom moći podržati djecu oboljelu od raka i njihove porodice.

Društvo

INDIJCI RADE U LAKTAŠIMA “Zadovoljni smo platom od 500 EVRA”

Firma Bepro iz Laktaša, u nedostatku domaćeg kadra, već godinu dana zapošljava radnike iz daleke Indije.Radnici su zadovoljni primanjima i uslovima rada.
“Zadovoljan sam uslovima,.Ranije sam radio u Omanu i Saudijskoj Arabiji. Razlike su male. U ovoj firmi smještaj je dobar, a jedino je hrana u Bosni i Hercegovini nešto drugačija od one u Indiji. Zaradim oko 500 evra mjesečno i sav iznos šaljem porodici u Indiju”, kaže Anel Komar, radnik iz Indije za VOA.

Gurbež Sing takođe je zadovoljan i kaže da će ostati dvije-tri godine.

Radom stranih radnika su zadovoljni i poslodavci koji do potrebne radne snage dolaze posredstvom domaćih agencija.

“Mi pošaljemo našu ponudu, a oni odluče koji dio njih pristaje na ponudu.Mi dobijemo video kako oni rade i na osnovu toga izaberemo”, kaže Ivana Kresojević, zamjenik direktora firme Bepro.

Dodaje da postojaća radna snaga na biroima za zapošljavanje ne želi da dođe na intervjue za posao, pa su primorani na uvoz.

“Mi smo sad u fazi dovođenja treće grupe iz Indije, kaže Kresojević i dodaje da trenutno u firmi radi 12 Indijaca, a u februaru će stići još osam. Radnicima iz Indije firma obezbjeđuju dva obroka i smještaj, pa čak i vozilo na korištenje iako to nije u obavezi. – Oni žive normalno, kao i i svi naši ovdje”, konstatuje Kresojević.

U BiH je zvanično zaposleno oko 3.500 stranih radnika, ali ih prema procjenama nelegalno radi znatno više. Uglavnom je riječ o građevinskim i ugostiteljskim radnicima, a najviše ih dolazi iz Turske i Srbije, ali, sve češće, i iz Dalekog Istoka.

Nastavi čitati

Društvo

SARAJLIJE IMAJU OZBILJAN PROBLEM! Vazduh toliko ZAGAĐEN da je opasan za osobe sa respiratornim tegobama, TRUDNICE I DJECU

Vazduh u Sarajevu je i danas opasan po zdravlje građana koji imaju respiratorne tegobe, trudnice i djecu, pokazala su merenja kvaliteta, upozoreno je iz gradske uprave Sarajeva.

Preporuka je da se nose maske, saopšteno je iz Ipmaqa, koji vrše monotoring kvalitete vazduha u BiH.

Nastavi čitati

Društvo

RAŠČIŠĆEN PUT NA ROMANIJI, ali snijeg i dalje pada, vozači se pozivaju na OPREZ

Na putnom pravcu Sarajevo-Rogatica preko Romanije uspostavljen je saobraćaj za sva vozila, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.
Zbog intenzivnih snježnih padavina na ovom pravcu saobraćaj je bio zabranjen za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

Na putevima u Republici Srpskoj saobraćaj se odvija usporeno, po mokrom i klizavom kolovozu.

Iz AMS-a posebno upozoravaju na dionice u višim planinskim predjelima gdje ima snijega i leda na kolovozu.

Zbog magle i niske oblačnosti, mjestimično je smanjena i vidljivost u kotlinama i duž riječnih tokova, kao i ponegdje u višim predjelima.

Dežurne ekipe preduzeća za puteve su na terenu i vrše čišćenje i posipanje.

Nastavi čitati

Aktuelno