Connect with us

Banjaluka

ZNAČAJNA PORDŠKA PRIVREDI I POJEDINCIMA: Šta donosi Nacrt budžeta Banjaluke za 2024. godinu?

Nacrt budžeta za narednu godine karakteriše značajna podrška privredi i pojedincima, kako kroz subvencionisanje, doznake pojedincima, tako i kroz grantovska sredstva.

Nacrt budžeta za 2024. godinu naći će se pred gradskim odbornicima na sjednici koja će biti održana sutra, odnosno u četvrtak 30. novembra.

Ukupna budžetska sredstva za 2024. godinu projektovana ovim Nacrtom su u iznosu od 187,89 miliona KM.

Nacrt budžeta za narednu godine karakteriše, između ostalog, značajna podrška privredi i pojedincima, kako kroz subvencionisanje, doznake pojedincima, tako i kroz grantovska sredstva.

Dodatno, biće nastavljena i značajna ulaganja u oblast poljoprivrede.

Planirana su i značajna sredstva za realizaciju turističkih i kulturnih gradskih manifestacija, kao što su „Kočićev zbor“, „Banjalučko proljeće“, „Banjalučka zima“, „Izbor najboljeg sportiste Grada“ i mnoge druge manifestacije, zahvaljujući kojima se godine u godinu naš grad promoviše na turističkoj mapi, što rezultuje velikim turističkim posjetama.

Posebna stavka u ovom dokumentu odnosi se na besplatne građevinske dozvole za objekte do 200 metara kvadratnih, što je jedna od novijih olakšicu za građane.

Sredstva za funkcionisanje i nesmetan rad svih budžetskih korisnika, koji se u potpunosti finasiraju iz budžeta Grada, za narednu godinu su takođe, u većini slučajeva Nacrtom budžeta – povećana.

Dodatno, za narednu godinu planirano je uredno servisiranje svih ranije preuzetih obaveza.

Nacrtom budžeta predviđena su značajna sredstva za finansiranje osnovnih komunalnih i saobraćajnih djelatnosti, s obzirom da zbog amandmana skupštinske većine prošlogodišnja nisu bila dovoljna.

Sredstva su planirana i za subvencije koje će biti usmjerene za podršku privredi, poljoprivredi i javnom prevozu.

Baš kao i prethodnih godina, plan Grada jeste da nastavi sa pozitivnim praksama, kao što je finansiranje nabavke udžbenika za učenike osnovnih škola od petog do devetog razreda, te stavke koje se odnose na pomoć porodiljama, stipendiranje učenika i studenata, kao i doznake za predškolsko obrazovanje po projektu „0 djece na listama čekanja za vrtić“.

U ovkru Nacrta budžeta planirani su značajni infrastrukturni projekti, poput nastavak izgradnje vodovodne mreže na području cijelog grada, izgradnja i održavanje gradskih saobraćajnica i mnogi drugi projekti.

Na dnevnom redu predstojeće sjednice je i niz drugih važnih tačaka, poput regulacionih planova, Izvještaj o realizaciji Programa zajedničke komunalne potrošnje, Prijedlog odluke o načinu i uslovima za prekopavanje i sanaciju javnih površina na području grada Banjaluka.

Sjednica Skupštine Grada zakazana je za sutra, sa početkom u 9.00 časova.

Banjaluka

ZA AKCIJU „UDOMI LJUBAV“ vlada velika zainteresovanost, POSJETITE AZIL na Manjači i pružite stalni dom ljubimcu

U azilu na Manjači brojni prekrasni psi, različitih rasa i karaktera, čekaju svoje vlasnike i stalni dom, a zahvaljujući akciji „Udomi ljubav“ prošle godine 84 psa su našla svoj stalni dom, dok je ove godine udomljeno 14 pasa.

Kako poručuju iz Odjeljenja za komunalne poslove, zainteresovanost naših sugrađana za udomljavanje pasa je u porastu.

-Opredijeljenost Grada je da zaštiti životinje, te upravo ova akcija ima za cilj da skrene pažnju i podigne svijest o značaju udomljavanja pasa iz azila, što je i dokazano po broju udomljenih životinja. Dodatno, moram da naglasim da imamo izuzetno dobru saradnju sa Udruženjima i volonterima, a sve kako bi što više pasa pronašlo svoj stalni dom – poručio je ovlašteni potpisnik Odjeljenja za komunalne poslove, Boriša Mandić.

Podsjećamo, svi naši sugraćani, koji žele kućnog ljubimca – mogu jednostavno da postanu ponosni vlasnici jednog od pasa iz azila.

Treba napomenuti i to da je udomljavanje psa iz azila besplatno i jednostavno, a važno je istaći da se u azilu radi o psima koji su spremni za udomljavanje, jer su prošli kompletan tretman, koji obuhvata pregled veterinara, sterilizaciju, obradu protiv vanjskih i unitrašnjih parazita, a osim zdravstvene obrade, životinje prođu i test karaktera.

Podsjećamo, iako Grad Banja Luka posvećuje posebnu pažnju obezbjeđivanju boljih uslova u azilu i svakodnevno radi na zbrinjavanju napuštenih životinja, istovremeno aktivno se radi na tome da zbrinute životinje dobiju i svog vlasnika, koji bi im pored osnovnih uslova pružili brigu i ljubav, a koju će ovi čovjekovi najvjerniji prijatelji zasigurno višestruko uzvratiti.

Tako su u prethodnom periodu psi koji u azilu borave dok ne pronađu svoj dom, dobili ograđen prostor za boravak na otvorenom.

Dodatno, postavljena je i nova stolarija na objekat gradskog azila i napravljeni su odvojeni boksovi za štence.

Osim infrastrukturnog unapređenja, Grad Banja Luka sprovodi akciju „Udomi ljubav“, s ciljem da jedinke iz azila pronađu stalni dom.

Pokrenuta je i posebna Fejsbuk stranica, a organizuju se i Dani otvorenih vrata.

Ukoliko ste zainteresovani da udomite nekog od pasa iz azila, sve potrebne informacije možete dobiti putem telefona na brojeve: 051-244-526 i 065-690-857 ili putem fejsbuk stranice „Udomi ljubav“.

Nastavi čitati

Banjaluka

U okviru kampanje „ZA ŽIVOTŽENA“: Prva ženska trka 10. marta u Parku „MLADEN STOJANOVIĆ“

U sklopu ovogodišnje kampanje „Za život žena“, biće održana i prva ženska trka i to u nedjelju, 10. marta u Parku „Mladen Stojanović“.

Trka, koju zajedničkim snagama organizuju predstavnici Grada i „Banja Luka maratona“, a broj prijavljenih učesnika govori o tome kolika je zainteresovanost za ovaj događaj.

-​Iako je u savremenom društvu ostvaren drastičan pomak u emancipaciji žena, ipak postoje pojedini segmenti u kojima je ovaj pol marginalizovan. Upravo iz tih razloga, drage dame, 10. marta obujte vaše patike za trčanje i pohrlite ka Parku „Mladen Stojanović“ u Banjoj Luci u kojem će se održati 5K Ženska trka, jer je osnaživanje žena moguće i kroz sport – navedeno je u saopštenju.

Dodaju kako u trci mogu učestvovati svi, bez obzira na to da li trkači imaju afinitete prema trčanju ili šetnji, jer je, kako navode, posvećena svim ženama.

-Trka počinje u 11.00 časova, dok će se preuzimanje startnih paketa vršiti u 9.00 časova, takođe u Parku „Mladen Stojanović“. Dođite u što većem broju kako bismo iz Banje Luke, kroz trčanje, šetnju, priču, smijeh i nadasve fantastičnu zabavu, poslali svijetu sjajnu poruku o važnosti žena i svega onoga čime se one bave – kazali su organizatori.

Nastavi čitati

Banjaluka

ZBOG IZGRADNJE MOSTA U NASELJU ČESMA: Izmjena u odvijanju saobraćaja u Ulici braće Pišteljića

Odjeljenje za saobraćaj i puteve obavještava građane da će od 8.00 časova 4. marta do 16.00 časova 26. aprila ove godine doći do obustave saobraćaja za sva vozila u Ulici braće Pišteljića (zona izgradnje mosta), na dijelu od ulazne kapije „Niskogradnje“ stotinjak metara prema istoku, zbog izgradnje mosta u naselju Česma.

Za vrijeme izvođenja radova, odnosno obustave saobraćaja, autobusi na gradskoj liniji broj 9 Kumsale – Centar –Desna Novoselija, saobraćaju do autobuskog stajališta „Vitaminka“, gledano iz smjera centra.

Za vrijeme izvođenja radova, regulisanje i preusmjeravanje saobraćaja vršiće se na propisan način postavljanjem privremene saobraćajne signalizacije.

Mole se svi učesnici u saobraćaju za oprez i razumijevanje zbog otežanog odvijanja saobraćaja za vrijeme izvođenja radova.

Radove izvodi preduzeće „MRKONJIĆPUTEVI“ d.o.o. Mrkonjić Grad.

Nastavi čitati

Aktuelno