Connect with us

Banjaluka

Žustra rasprava odbornika o “Akvani”

Foto: Dražan Pozderović

Odbornici banjalučkog parlamenta nastavili su danas sjednicu Skupštine Grada, koja je prekinuta u utorak, a na kojoj se trebalo raspravljati o stanju u “Akvani”.

Naime, sjednica je utorak prekinuta  nakon pauze, koja je data samo desetak minuta nakon što je sjednica počela. Odbornici su tada istakli da se ne osjećaju bezbjedno pa je sjednica odgođena. Podsjećamo, prije početka sjednice građani su se okupili na poziv gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, koji je iste pustio da uđu u zgradu Skupštine grada.

Trenutno je u skupštinoj sali žustra rasprava među odbornicima  o stanju u “Akvani”.

Odbornik Banjaluka zove Saša Lazić zatražio je izuzeće jer ima neprijatnosti zbog trenutne situacije.

“Ne želim da mi se ime povlači bespotrebno. Ja brata nisam birao da bude tu gdje jeste”, rekao je Lazić.

Lazić je umjesto sebe predložio Dijanu Ješić.

Naime, brat odbornika Lazić je Svetislav Lazić, direktor “Akvane”.

Dragan Milanović iz PDP-a rekao je da se bespotrebno komplikuju stvari.

“Danas treba da pričamo o preduzeću koje je mrtvo već deset godina. Besmisleno je sve ovo”, rekao je Milanović.

Srđan Amidžić, odbornik SNSD-a, ističe da će se na kraju dana vidjeti ko je htio a ko nije da se riješe problemi u “Akvani”.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, rekao je da grad zajedno sa predstavnicima “Akvane” radio na planu opstanka ove firme.

“2022. godina bila je prva godina kada je ‘Akvana’ poslovala u plusu. Namjere Gradske uprave su da zemlja ostane naša i sačuva ‘Akvanu’, što smo sve predložili u martu. Nemam nikakve veze sa kreditom, osim što ga vraćam”,  rekao je Stanivuković, koji je prozvao pojedine odbornike zbog nerada, a Ljubo Ninković, predsjednik Skupštine grada Banjaluka, ga je nekoliko puta prekinuo.

“Diži kredit i spasi šta se spasiti može! Planiramo da na prostoru ‘Akvane’ obogatimo  sadržaj, da napravimo zonu rekreacije i komfora”, rekao je Stanivuković.

NEZAVISNE

Banjaluka

USPJEŠNO OKONČANI RADOVI: Bezbjedniji saobraćaj na pružnom prelazu u Zalužanima

Uspješno su okončani radovi na modernizaciji pružnog prelaza u Zalužanima, čime je značajno podignut nivo bezbjednosti saobraćaja u ovom dijelu grada.

Gradonačelnik Draško Stanivuković poručio je kako su ljudski životi prioritet, te da je on, prije nego što je postao gradonačelnik, obećao da će biti riješen problem pružnih prelaza u Banjoj Luci.

-Danas ta obećanja ispunjavamo. Banja Luka je prva lokalna zajednica u Republici Srpskoj koja je pokrenula sistemski proces unapređenja stanja na pružno-putnim prelazima na svojoj teritoriji, a u cilju prevencije saobraćajnih nezgoda. Završili smo modernizciju pružnog prelaza u Zalužanima, a u narednim danima isti posao realizovaćemo i u Dervišima. Za ovaj projekat izdvojili smo 500 hiljada KM – poručio je gradonačelnik.

Ovaj projekat, Grad Banja Luka realizovao u saradnji sa preduzećem „Željeznice Republike Srpske.

Naime, u okviru ovih radova postavljen je elektronski uređaj za kontrolu pružnog prelaza „Zalužani“, a projekat je podrazumijevao izgradnju signalizacije u jednom i drugom putnom pravcu u dužini od 1,5 kilometara sa pripadajućom infrastrukturom za regulaciju saobraćaja na pružnom prelazu.

Postavljeni su branici na samom prelazu sa automatskim upravljanjem, te ugrađene gumene patosnice kao tehnička adaptacija neophodna za odvijanje saobraćaja pri prelasku preko pruge.

Nastavi čitati

Banjaluka

NAKON TRI MJESECA RIJEŠEN PROBLEM: Uskoro konkurs za stipendije, ali i besplatne građevinske dozvole

Nakon gotovo tri mjeseca, počelo je objavljivanje odluka u Službenom glasniku Grada Banje Luke.

Među brojnim važnim odlukama konačno je objavljena i odluka o stipendiranju učenika i studenata, kao i odluka o besplatnim građevinskim dozvolama, koje će stupiti na snagu 28. septembra.

-Našim posvećenim i spretnim radom uspjeli smo da objavimo u Službeni glasnik odluke koje se tiču besplatnih građevinskih dozvola i stipendija za naše srednjoškolce i studente i na taj način odblokiramo rad Grada – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković, istakavši da će se, uprkos permanentnim blokadama, ipak uspjeti nadoknaditi svi zaostaci.

Gradonačelnik je pozvao rukovodstvo Skupštine grada Banje Luke da što prije zakaže sjednicu Kolegijuma, kako bi odredili termin redovne sjednice i počeli da rade u interesu grada.

Inače, stupanjem na snagu odluke o stipendiranju učenika i studenata stvoriće se uslovi za raspisivanje konkursa, ali i sprovođenje drugih procedura u vezi sa dodjelom stipendija.

Takođe, nakon što odluka o besplatnim građevinskim dozvolama stupi na snagu započeće i sve procedure uređenja postupka i načina realizacije navedene odluke.

Podsjećamo, zbog neobjavljivanja odluka u Službenom glasniku na čekanju je bila primjena brojnih važnih odluka.

Nastavi čitati

Banjaluka

DAN BEZ AUTOMOBILA: Obustava sabraćaja u centru Banjaluke

Saobraćaj u centru Banjaluke danas od podne biće obustavljen za sva motorna vozila zbog obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti, a povodom Svjetskog dana bez automobila.

U gradskom Odjeljenju za saobraćaj i puteve Srni je rečeno da će saobraćaj biti obustavljen od 12.00 do 21.00 čas u Ulici kralja Petra Prvog Karađorđevića na dijelu od Trga srpskih vladara od Banskog dvora do raskrsnice sa Ulicom Marije Bursać.

Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja regulisanje i preusmjeravanje saobraćaja vršiće se na propisan način.

Evropska sedmica mobilnosti, završava se danas obilježavanjem Dana bez automobila.

Tim povodom u Banjaluci će biti održana tradicionalna 22. Banjalučka biciklijada pod nazivom “Dva su točka dovoljna” u organizaciji Banjalučke kritične mase i Centra za životnu sredinu, uz podršku Grada i EU Info centra.

Start trke je zakazan za 18.00 časova na Trgu Krajine.

Ruta je duga oko šest kilometara, a predviđeno vrijeme vožnje je oko 60 minuta. Nakon završetka vožnje, slijedi izvlačenje nagrada.

Nastavi čitati

Aktuleno