Connect with us

Banjaluka

Gradonačelnik Stanivuković poručio: Priča o zemljištu je laž, mi planiramo da razvijamo Akvanu, a ne da pravimo zgrade

Foto: S. Ćuković

Tačka koja se tiče rješenja za preduzeće „Akvana“ trebalo je da se na sjednici Skupštine Grada nađe u martu, aprilu, pa u maju mjesecu. Ipak, našla se na zasjedanju tek u junu mjesecu. Dužan sam javnosti objasniti kakvo je stvarnp stanje kada pričate o ovom preduzeću.

Rekao je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković na 11. vanrednoj sjednici Skupštine Grada.

-Direktor JP „Akvan“ je zajedno sa predstavnicima Grada  Banje Luke, radio elaborat o tome kako ovo preduzeće da funkcioniše.  Uradili smo svoj dio posla, ali ja sam predložio Odluku u maju.  Ima dio ljudi koji tvrde da mi nismo uradili sta smo trebali, a jesmo. Govorili ste u prethodnom periodu da nema informacija, da ne znate šta se dešava u „Akvani“. Podsjetiću vas da ovo preduzeće postoji 16 godina i da sam ja, po dolasku na mjesto gradonačelnika, zatekao je 12 miliona KM duga – kazao je on.

Podsjetio je kako je „Akvana“ prvi put poslovala pozitivno tek u 2022. godini.

-Ovoj gradskoj administraciji od prvog dana cilj je da zemlja ostane naša, da sačuvamo sve što je naše i baš zbog toga smo Odluku za spas „Akvane“ predložili u martu. Sjednica je trebala da bude što prije, a ne sada. Mi smo dali rješenje, a vi čekate 90 dana – ističe on.

Naglasio je kako postoje dugovanja prema više preduzeća.

-Mi se sa tim moramo suočiti. Priča se da smo mi založili zemljište, a to je izmišljena priča. Mi planiramo da obogatimo sadržaj, a ne da pravimo zgrade kako neki pričaju. Nemamo nijedan segment odgovornosgi za ovu situaciju u kojoj se nalazimo, jer se borimo i trudimo se da spasimo preduzeće, kao što smo spasili Sokolski dom, Radnički univerzitet i slično. Vučem repove prethodnih sistema – rekao je gradonačelnik.

Gradska uprava

Banjaluka

GRADONAČELNIK POŽELIO DOBRODOŠLICU: Banja Luka domaćin Prve kripto konferencije “CryptoAdria”

Banja Luka je domaćin prve kripto konferencije u Republici Srpskoj i BiH, “CryptoAdria”, na kojoj se govori o budućnosti novca.

Dobrodošlicu učesnicima Konferencije, koja je okupila brojne stručnjake iz ove oblasti, uputio je i gradonačelnik Draško Stanivuković.

– Svijet ide prema naprijed, a Banja Luka ide u korak s njim! Raduje me što su se stručnjaci iz kripto svijeta okupili, kako bi predavanja na ovu temu održali baš u našem gradu – poručio je gradonačelnik.

Inače, Konferencije “CryptoAdria” okupila je u našem gradu stručnjake i profesionalnce iz oblasti kriptovaluta, koji će kroz prikaze slučaja i različite prezentacije razmijeniti svoja iskustva sa predstavnicima nadležnih institucija u zemlji i regionu, te drugim akterima kripto svijeta na domaćoj i regionalnoj sceni.

Nastavi čitati

Banjaluka

USPJEŠNO OKONČANI RADOVI: Bezbjedniji saobraćaj na pružnom prelazu u Zalužanima

Uspješno su okončani radovi na modernizaciji pružnog prelaza u Zalužanima, čime je značajno podignut nivo bezbjednosti saobraćaja u ovom dijelu grada.

Gradonačelnik Draško Stanivuković poručio je kako su ljudski životi prioritet, te da je on, prije nego što je postao gradonačelnik, obećao da će biti riješen problem pružnih prelaza u Banjoj Luci.

-Danas ta obećanja ispunjavamo. Banja Luka je prva lokalna zajednica u Republici Srpskoj koja je pokrenula sistemski proces unapređenja stanja na pružno-putnim prelazima na svojoj teritoriji, a u cilju prevencije saobraćajnih nezgoda. Završili smo modernizciju pružnog prelaza u Zalužanima, a u narednim danima isti posao realizovaćemo i u Dervišima. Za ovaj projekat izdvojili smo 500 hiljada KM – poručio je gradonačelnik.

Ovaj projekat, Grad Banja Luka realizovao u saradnji sa preduzećem „Željeznice Republike Srpske.

Naime, u okviru ovih radova postavljen je elektronski uređaj za kontrolu pružnog prelaza „Zalužani“, a projekat je podrazumijevao izgradnju signalizacije u jednom i drugom putnom pravcu u dužini od 1,5 kilometara sa pripadajućom infrastrukturom za regulaciju saobraćaja na pružnom prelazu.

Postavljeni su branici na samom prelazu sa automatskim upravljanjem, te ugrađene gumene patosnice kao tehnička adaptacija neophodna za odvijanje saobraćaja pri prelasku preko pruge.

Nastavi čitati

Banjaluka

NAKON TRI MJESECA RIJEŠEN PROBLEM: Uskoro konkurs za stipendije, ali i besplatne građevinske dozvole

Nakon gotovo tri mjeseca, počelo je objavljivanje odluka u Službenom glasniku Grada Banje Luke.

Među brojnim važnim odlukama konačno je objavljena i odluka o stipendiranju učenika i studenata, kao i odluka o besplatnim građevinskim dozvolama, koje će stupiti na snagu 28. septembra.

-Našim posvećenim i spretnim radom uspjeli smo da objavimo u Službeni glasnik odluke koje se tiču besplatnih građevinskih dozvola i stipendija za naše srednjoškolce i studente i na taj način odblokiramo rad Grada – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković, istakavši da će se, uprkos permanentnim blokadama, ipak uspjeti nadoknaditi svi zaostaci.

Gradonačelnik je pozvao rukovodstvo Skupštine grada Banje Luke da što prije zakaže sjednicu Kolegijuma, kako bi odredili termin redovne sjednice i počeli da rade u interesu grada.

Inače, stupanjem na snagu odluke o stipendiranju učenika i studenata stvoriće se uslovi za raspisivanje konkursa, ali i sprovođenje drugih procedura u vezi sa dodjelom stipendija.

Takođe, nakon što odluka o besplatnim građevinskim dozvolama stupi na snagu započeće i sve procedure uređenja postupka i načina realizacije navedene odluke.

Podsjećamo, zbog neobjavljivanja odluka u Službenom glasniku na čekanju je bila primjena brojnih važnih odluka.

Nastavi čitati

Aktuleno