Connect with us

Svijet

NEBENZJA PORUČIO da rezolucija o Srebrenici može da poveća TENZIJE U CIJELOM REGIONU

Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama, Vasilij Nebenzja, izjavio je poslije sastanka sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, u Njujorku, da Srbija od samog početka kada je riječ o rezoluciji o Srebrenici ima podršku Rusije, navodeći da taj dokument može da poveća tenzije u cijelom regionu.

Nebenzja je juče rekao da je sastanak sa predsjednikom Srbije prošao veoma dobro, kao i svaki sastanak na bilo kojem nivou između Srbije i Rusije.

– Želio bih da istaknem posvećenost koju predsjednik Vučić ima u ovom slučaju koji je veoma važan za srpski narod. Mnogo smo pričali o ovoj reviziji istorije koja je u usponu, ne samo u ovom slučaju, već i generalno – rekao je Nebenzja.

On je istakao da neke snage žele da izmijene istoriju Drugog svjetskog rata, istoriju događaja na Balkanu 1990-ih, a manifestacija toga je, kako je naveo, prijedlog rezolucije o Srebrenici o kojem će se uskoro glasati na Generalnoj skupštini UN.

Nebenzja je rekao da rezolucija pogoršava situaciju na Balkanu i može da poveća tenzije u cijelom regionu, a ne samo u zemlji čiji je dio rukovodstva, kako je naveo, inicirao glasanje o nacrtu tog dokumenta.

– Svjesni smo da će rezolucija možda biti usvojena i da će to biti „Pirova pobjeda“ za njene sopnzore – kazao je ruski ambasador.

Nebenzja je rekao da će u četvrtak govoriti na sjednici Generalne skupštine UN, na kojoj će se razmatrati prijedlog rezolucije o Srebrenici, ali nije htio da otkrije šta će da kaže da ne bi unaprijed upozorio one kojima će se obratiti.

– Od samog početka Srbija ima podršku Rusije – rekao je Nebenzja odgovarajući na pitanje novinara da li će Rusija podržati Srbiju, piše Glas Srpske.

Podsjetimo, generalna skupština UN sutra treba da glasa o prijedlogu rezolucije o Srebrenici.

Svijet

KAD DOBRO POBIJEDI ZLO! Dječak savladao opaku bolest pa zaplesao (VIDEO)

U najljepšem video-snimku koji se u skorije pojavio na internetu, jedan dječak je proslavio to što se izliječio od raka uz poseban ples posvećen pobjedi.

Njegova sreća koju je ovjekovječio ovaj snimak podsjeća nas da slavimo život. Dječak Niko je konačno dobio dobru vijest da je njegova akutna limfoblastna leukemija poslije dvije godine ušla u remisiju i da je vrijeme da se pridruži porodici i prijateljima u slavlju.

Na snimku se vidi kako Niko trči iz svoje bolničke sobe i ulazi u salu koja je bila ispunjena najbližima. Svi mašu pom pomovima i navijaju dok Niko i njegov mlađi brat priređuju prisutnima slavljeničku igru. Zatim Niko trči kroz “kišu” konfeta da bi zazvonio na posebno zvono koje označava kraj njegovog liječenja.

Nakon što je proslavio njegov poseban trenutak, Nika je porodica iznenadila njegovim prvim biciklom. Dječak ga je isprobao i prije nego što je napustio bolnicu.

Dječakov video je objavljen tek prije nekoliko dana, a već je preplavio internet jer gledaoci mogu da osjete radost koja zrači od Nika i svih koji slave njegovo zdravlje.

– Moj slatki dječače! Moj ratniče! Mama je tako ponosna na tebe, Niko. Rak je izabrao pogrešno dijete – prokomentarisala je njegova mama ispod videa.

@littlewishesorg Congrats Nico! We are so proud of you! #littlewishes #childhoodcancer #hope #hospital #medicalteam #endoftrearment #wish #joy ♬ Walking On Sunshine (25th Anniversary) [2010 Remaster] – Katrina and the Waves

Nastavi čitati

Svijet

SLON izvukao turistkinju iz vozila i gazio je DO SMRTI

Američka turistkinja koja je smrtno stradala u napadu slona u Nacionalnom parku Kafue u Zambiji postala je druga Amerikanka koju je ove godine usmrtio slon u toj zemlji, prenijeli su danas lokalni mediji.
Prije tragičnog incidenta koji se dogodio 19. juna Amerikanka Džulijana Gle Turno nalazila se u vozilu gledajući krdo slonova kada ju je jedan slon izbacio iz vozila i usmrtio je gazeći je do smrti, prenosi Njuzvik.
Njena grupa je bila zaustavljena nedaleko od mosta Maramba u Livingstonu zbog gužve koju je prouzrokovalo krdo slonova što je američku turistkinju iz Novog Meksika učinilo lakom metom za slona koji je napao.
Ranije ove godine, druga američka turistkinja Gejl Matson (79) poginula je tokom safari vožnje u Nacionalnom parku Kafue u Zambiji kada je slon napao vozilo i usmrtio je, a ranio još četiri osobe.

Kit Vinsent, izvršni direktor safari kompanije Vildernes, je rekao ABC-u da je napad slona bio neočekivan i da vodič nije imao priliku da reaguje.

Uprava Nacionalnog parka tvrdi da su napadi slonova učestaliji zbog klimatskih promjena koje prisiljavaju ove životinje da mijenjaju migracijske obrasce u južnoj Africi.

Nastavi čitati

Svijet

STOTINE VJERNIKA UMRLO NA HODOČAŠĆU U MEKU: Stradali na ekstremnim temperaturama, sumnja se da je broj mrtvih mnogo veći

Očekuje se da će broj poginulih još rasti, jer Saudijska Arabija i Egipat tek treba da objave zvanične podatke.

Zvanični broj poginulih na ovogodišnjem hadžiluku popeo se na skoro 500, a stvarni broj mogao bi biti više nego duplo veći, jer su se pojavili izvještaji da je čak 600 egipatskih vjernika stradalo na putu za Meku usred ekstremne vrućine.

Najmanje 14 Malezijaca, 165 Indonežana, 75 Jordanaca, 35 Pakistanaca, 49 Tunišana, 11 Iranaca i 98 Indijaca je poginulo, saopštile su vlasti u svakoj zemlji. Još 27 Jordanaca je hospitalizovano, a oko 14 se i dalje vodi kao nestalo, saopštilo je jordansko ministarstvo spoljnih poslova.

Američki Stejt department saopštio je da je više američkih državljana umrlo tokom hodočašća, ali nije naveo broj.

“Možemo da potvrdimo smrt više američkih državljana u Saudijskoj Arabiji. Izražavamo najiskrenije saučešće porodicama zbog njihovog gubitka“, rekao je portparol Stejt departmenta i dodao da je agencija spremna da pruži konzularnu pomoć.

Desetine Iranaca su takođe hospitalizovane zbog toplotnog udara i drugih stanja, prenosi iranska poluzvanična novinska agencija Tasnim. Očekuje se da će broj poginulih još rasti, jer Saudijska Arabija i Egipat tek treba da objave zvanične podatke. Hodočasnici su ovogodišnje putovanje obavili na opasno visokim temperaturama do 49 stepeni Celzijusa.

Saudijsko ministarstvo zdravlja primenilo je bezbjednosne mjere, uključujući rashladne stanice duž zvanične rute, i pozvalo hodočasnike da koriste kišobrane, prenio je Asošijeted pres. Uprkos tome, ovogodišnji događaj je bio u sjenci tragedije, što je pokrenulo pitanje da li se moglo učiniti više da se obezbijedi bezbjednost ljudi.

Nastavi čitati

Aktuelno