Connect with us

Politika

Od 193 zemlje, 109 nije bilo za rezoluciju, KAKAV JE TO USPJEH?

Vučiću ni velika Amerika, ni čitava EU, nisu mogli ništa – zaključuje se iz reči bosanskog novinara Senad Hadžifejzovića na Fejs televiziji, dok uzrujano govori o debaklu rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, tačnije debaklu namera njenih tvoraca i sponzora.

– Od 193 zemlje, 109 nije bilo “za”! Kakav vam je to uspjeh?! Čime se Lagumdžija hvali? – upitao je Hadžifejzović.

– 83 glasova za rezoluciju je malo. 19 glasova protiv je mnogo. 68 država suzdržano – to je previše. 21 država nije glasala – takođe previše. Od 193 zemlje 109 nije bilo za rezoluciju, 84 jeste. I kakav je to uspjeh? Genocid u Srebrenici, kao i u Ruandi, traži konsenzus, jedan glas čitavog svijeta. I čime sebe hvali Lagumdžija? Čak ni velika Amerika, Kanada, Australija, čak ni čitava Evropska unija, čak ni čitava Organizacija islamskih zemalja, nisu uspjele da skupe više od 84 glasa, a Lagumdžija se hvali da je to on. Čak 38 sponzora, i to onih najvažnijih, najsnažnijih država, jedva je uspelo da izlobira, ubjedi, i to mjesecima, još samo dodatnih 46 zemalja, a on se hvali – ističe Hadžifejzović u emisiji.

Politika

STIGLA POTVRDA CIK-a! Žrijebanje za petog srpskog delegata 1. jula

Predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Irena Hadžiabdić izjavila je danas da će u ponedjeljak, 1. jula, biti organizovano žrijebanje za petog delegata u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Hadžiabdićeva je na konferenciji za novinare rekla da će više detalja biti poznato nakon sutrašnje sjednice Komisije.

Sud BiH odbio je žalbu SNSD-a na odluku CIK-a koja je krajem maja ponovo priznala listić PDP-a za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.
Iz Komisije je ranije rečeno da su dobili rješenje Suda BiH kojim se odbija žalba SNSD-a, odnosno potvrđuje odluka Centralne izborne komisije o potvrđivanju rezultata posrednih izbora za Doma naroda Parlamentarne skupštinr BiH iz Republike Srpske.

Nastavi čitati

Politika

DODIK PONOVO O MARFIJU “BiH nema profesionalne službenike, nego podanike Amerikanaca”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je svima jasno da se američki ambasador u BiH Majkl Marfi igra sa pravosuđem i pokušava da zagorča život Srbima, sve da bi se došlo do imovine.

Dodik je, povodom odluke Apelacionog vijeća Suda BiH da odbije žalbu SNSD-a na odluku Centralne izborne komisije BiH koja je priznala listić PDP-a za Dom naroda parlamenta BiH, istakao da je ovaj neustavni sud američka organizacija koja služi za obračun sa njihovim neistomišljenicima.

– Kako je moguće da dvije godine jedna osoba radi i obavlja svoje dužnosti kao delegat i sada neko kaže da to nije u redu. Po istom pitanju donose dvije različite odluke i to pokazuje da kad Marfi pritisne pravosuđe, pravo i pravda izađu kroz prozor, kao i zdrav razum – rekao je Dodik u intervjuu za “Glas Srpske”.

Predsjednik Srpske je istakao da je CIK po njihovom nalogu donosio odluke o ponovnom prebrojavanju glasova i da opet nisu uspjeli da obesmisle pravo srpskog naroda da bira jačanje Srpske i očuvanje srpskog identiteta.

– U nemogućim okolnostima, pritisaka, ucjena, kao i podmetanja i djelovanja kroz neustavne institucije u BiH, pokazali smo da možemo da ojačamo Srpsku. I ovaj njihov pokušaj je na samom startu osuđen na propast, jer budi samo veći bijes kod naroda – rekao je Dodik.

On je istakao da je njihova nesreća veća utoliko što narod vidi ko su izdajnici i nemaju nikakve mogućnosti da promijene svijest srpskog naroda.

– Odluka neustavnog suda je politička, kao i sve što se tamo radi. Politički je i proces pokrenut zbog /Kristijana/ Šmita. Sa svim što rade urušili su u potpunosti kredibilitet pravosuđa i to ćemo i dokazati – rekao je Dodik.

On je istakao da američka administracija upravlja svim procesima i drži BiH zarobljenom.

– BiH nema profesionalne službenike, nego podanike Amerikanaca – rekao je Dodik.

Srna

Nastavi čitati

Politika

IVANIĆ PORUČIO DODIKU da mu je “PUKAO BRAK” sa Amerikancima! “NEMA NIŠTA OD MIRNOG RAZDRUŽIVANJA”

Kad bi me pitali ovi iz opozicije, ja im ne bih rekao da sad u drugom dijelu mandata prave vlast sa vladajućom strukturom. Ne mislim da bi se time išta spektakularno dobilo.

To je izjavio bivši srpski član Predsjedništva BiH i počasni predsjednik PDP, Mladen Ivanić, govoreći o mogućoj prekompoziciji vlasti na nivou BiH u slučaju da SNSD žrijebanjem ostane bez četvrtog delegata u Domu naroda BiH.

Ključno pitanje je što taj četvrti već nije pripao opoziciji, nego Dodiku. Samo zato što su ovi iz Trojke vjerovali da je Dodika moguće upravljati. U početku su govorili da je to drugi Dodik, što pokazuje ili površnost ili potrebu da njega imaju kao opravdanje. Pazite, dokle god Dodik postoji, oni mogu i griješiti. Ispadaju dobri, posebno pred međunarodnim institucijama. Ispadaju, ako ne dobri, ono manje loši – izjavio je Izanić za FTV.

„Izgubio je dva izborna ciklusa“

Kako kaže, oni koji poistovjećuju Dodika i Republiku Srpsku strašno griješe.
–Dodik je izgubio zadnja dva izborna ciklusa. Nije imao podršku građana. Dakle, svašta je on nakrao. I pokrao te izborne rezultate i onda se promovisao, a međunarodne institucije, idući logikom, bolje da mi sebi ne pravimo glavobolju, ne možemo mi ništa, ako on odbije da prihvati da je izgubio, onda su oni pustili da to sve legne, ali Dodik realno gubi. Republika Srpska je drugačija od onoga što Dodik radi i govori – tvrdi Ivanić.

„Slomio se brak Dodika i Amerikanaca“
Američke sankcije prema porodici Dodik, Ivanić je uporedio sa odnosom dva partnera.

-Kad imate situaciju u kojoj su dva partnera očarana jedan drugim, a onda kad se razočaraju, to bude puno dramatičnije nego ako od starta znate da baš sve u tom odnosu ne mora biti idealno. Očito je da je sad ušlo u tu totalnu fazu razočarenja i očito je da je Dodik, podcjenjujući implikacije sankcija, koje u prvi mah nisu do kraja bile provođene, praktično natjerao SAD da ih dovedu do kraja. A one kad se dovedu do kraja, to je jako bolno. To vam je kao neka vrsta braka koji je djelovao super sretno pa se na kraju slomio. Kad se to tako slomi, onda ovi partneri više nemaju ni mogućnost neke komunikacije. Imam sjećaj da se to sada događa – smatra Ivanić.
Nema mirnog razdruživanja
Prema riječima Ivanića, mirno razdruživanje podrazumijeva da imate dvije strane koje se međusobno dogovaraju da se mirno razdruže.

–Ovdje nema druge strane koja je spremna za mirno razdruživanje. Dakle, to je samo jedna velika priča od koje nema ništa. Dugo i ona traje pa ništa konkretno još ne vidimo. Niti Dodik može obezbijediti mirno razdruživanje nezavisne RS, niti ovi mogu obezbijediti ukidanje RS. To su sve gluposti. Srbiji ne pada na pamet da su tu uključuje. Krajnje je vrijeme da se i među Bošnjacima konačno nađu lideri koji su spremni istinski i ozbiljno da sa Srbijom razgovaraju, a ne samo da prave situaciju u kojoj je Srbija kriva za sve – kaže Ivanić.
Govoreći o najavljenoj promjeni imena Srebrenice, nakon usvajanja Rezolucije u UN, Ivanić je rekao da je to „potpuno nepotrebna stvar“.
–Ja to ne bih radio. Mislim da je kao posljedica te Rezolucije, načina na koji je ona usvojena, načina na koji je to došlo unutar BiH, došlo do podjele, po prvi put poslije Dejtona, unutar naroda. Sve do sada su te igre bile definisane u političkim strukturama – poručuje Ivanić.

Na pitanje šta mu govori to što će se lokalni izbori održati po Šmitovim ravilima, Ivanić je rekao da Dodik stalno negira njegovu ulogu, ali da je provodio sve što je on uradio.

–Imam osjećaj da se on zaletio i da sad ne zna kako da se iz toga izvuče. Imamo realnu situaciju da Šmit ima moć sada da provede odluke i sam Dodik mu je dao svojim potezima tu konkretnu moć – zaključuje Ivanić.
Srpskainfo

Nastavi čitati

Aktuelno