Connect with us

Region

Vučić očekuje da Rusija pripoji ukrajinske oblasti, Srbija neće priznati odluku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ne može i neće priznati očekivanu odluku Državne dume Rusije o prijemu teritorija Ukrajine na kojima su održani regerendumi, u sastav Rusije.

“Mi štititmo sopstveni teritorijalni integritet i u našem je najboljem interesu da štitimo teritorijalni integritet međunarodno priznatih zemalja i to je jedino što sigurno ne može da se menja, to su stvari koje su za nas od presudnog značaja”, istakao je Vučić, prenio je Tanjug.

Dodao je da Srbija u tom slučaju više ne bi imala nikakvu poziciju ne samo kada je riječ o Kosovu već i oko poštovanja koje danas zaslužuje u međunarodnoj zajednici.

Region

PRAVDA SPORA, ALI DOSTIŽNA! Bivšem pomoćniku ministra određen jednomjesečni pritvor

Zagrebački sud odredio je jednomjesečni pritvor bivšem pomoćniku hrvatskog ministra kulture Davoru Trupkoviću, koji je uhapšen juče zbog korupcije po zahtjevu Kancelarije evropskog javnog tužioca.

Bivši dekan i profesor na Geodetskom fakultetu u Zagrebu Almin Đapo i Boško Pribičević, osumnjičeni da su Trupkoviću dali mito od 39.000 evra u vezi sa poslom procjene štete na objektima kulture oštećenim u zemljotresu 2020. godine, pušteni su uz mjere zabrane približavanja i komuniciranja sa svjedocima.
Trupkoviću je određen istražni zatvor zbog opasnosti od uticaja na svjedoke, prenosi HRT.
“Sud je utvrdio postojanje osnovane sumnje u odnosu na svu trojicu okrivljenika”, rekao je
delegirani evropski tužilac Vjekoslav Tolnaj.

Oni su uhapšeni juče u okviru istrage na Geodetskom fakultetu zbog preplaćivanja radova pri procjeni štete nakon zemljotresa i ispitani su u Kancelariji evropskog javnog tužioca, gdje su iznijeli svoju odbranu.

Evropski tužioci sumnjiče Trupkovića da je, kao šef tima za pregled i identifikaciju oštećenih zgrada, primio mito od 39.000 evra i pametni sat “epl voč” kako bi angažovao Geodetski fakultet na poslovima popisa i procjene štete na nepokretnim kulturnim dobrima, što je uključivalo i trodimenzionalno dokumentovanje oštećenja.
On je kao funkcioner u Ministarstvu kulture i medija znao da Geodetski fakultet nema dovoljno osposobljeni kadar ni opreme za obavljanje takvih poslova i da bi za to morao da angažuje jedno trgovačko društvo, prenose hrvatski mediji.

Ministarstvo kulture i medija Hrvatske isplatilo je Geodetskom fakultetu više od 2,5 miliona evra, a iznos od oko 800.000 evra knjižen je na teret Fonda solidarnosti EU.

Smatra se da je preplaćivanjem radova zbog prenaduvanih cijena nanesena šteta budžetu Hrvatske od preko milion evra, a zbog loše obavljenog posla i, u nekim slučajevima, nepostojanja trodimenzionalnih snimaka, te poslove su morale ponovno obavljati druge kompanije, što je dovelo do dodatnih troškova.

Nastavi čitati

Region

GODIŠNJICA MASOVNOG UBISTVA U “RIBNIKARU”: Sjećanje na dan kada je sve stalo

Na današnji dan prije godinu dana u OŠ. “Vladislav Ribnikar” u Beogradu trinaestogodišnji K.K. ubio je deset osoba – devetoro djece i čuvara škole. Ranjeno je nekoliko učenika i nastavnica istorije.

U masovnom ubistvu koje je trinaestogodišnjak započeo 3. maja 2023. godine u 8.41 ubijeni su: Mara Anđelković, Bojana Asović, Angelina Aćimović, Ana Božović, Adriana Dukić, Ema Kobiljski, Katarina Martinović, Sofija Negić, Andrija Čikić i Dragan Vlahović.

Učenik sedmog razreda Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” u Beogradu K. K. pucao je iz pištolja na obezbjeđenje škole, nastavnicu i učenike. Na licu mjesta ubijeno je osam učenika i radnik obezbjeđenja, dok je još jedna teško ranjena djevojčica kasnije podlegla povredama. Malojletnik je sam pozvao policiju i predao se. Privedeni su njegovi roditelji.

Vijest o pucnjavi na Vračaru, u školi u centru Beograda proširila se brzo i uznemirila sve građane Srbije. Roditelji, prijatelji djece koja idi u ovu školu počeli su da se okupljaju ispred ulaza ne bi li saznali nešto o svojoj djeci. Nažalost, neki od roditelja primili su tog 3. maja tragičnu vijest da im je dijete ubijeno.

Ulaz škole u narednim danima postao je mjesto okupljanja gdje su građani odavali poštu stradalima, palili svijeće, donosili cvijeće, igračke i ostavljali poruke za ubijene.

Mediji u regionu i svijetu prekidali su programe i izvještavali o ovom događaju.

Društvo je bilo u stanju šoka, a onda se naredne noći, između 4. i 5. maja, dogodilo novo masovno ubistvo u Duboni i Malom Orašju, gdje su takođe izgubljeni mladi životi.

Školska godina ranije je završena, a početak nove bio je u znaku sjećanja na ubijenu djecu.

U susret prvoj godišnjici masovnog ubistva O. Š. “Vladislav Ribnikar” objavila je na svom sajtu “In memoriam” posvećen nastradalim učenicima i radniku obezbjeđenja.

“Kada su prvi put došli u Ribnikar, kao prvaci, bili su radoznali i ponosni što kreću u školu. Tada smo im obećali da ćemo ih učiti i naučiti. Obećali smo da ćemo ih iz Ribnikara ispratiti kao tinejdžere, sigurne, slobodne i spremne za ono što ih u nastavku života čeka. Obećali smo da ćemo ih čuvati. I jesmo ih učili. I jesmo ih čuvali. Nismo ih sačuvali. Oprostite nam što nismo uspeli da ispunimo dato obećanje…”, navodi se, između ostalog, na sajtu škole.

Povodom godišnjice masovnog ubistva organizovan je program “Buđenje”, koji treba da označi početak višeslojnog procesa memorizacije u znak sjećanja na žrtve.

U svim školama u Srbiji od 7. do 10. maja biće organizovana Nedelja sećanja, podsjeća RTS.

Nastavi čitati

Region

PREMINUO OTAC TOŠE PROESKOG ! Ćerka Dora oprostila se fotografijom koja slama srce

Danas je domaće medije iznenadila tužna vijest da je preminuo otac pokojnog makedonskog pjevača Toše Proeskog.

Preminuo je Nikola Proeski, otac Toše i Dore Proeski. Ona je na društvenoj mreži Facebook podijelila ovu tužnu vijest. Naime, objavila je fotografiju na kojoj on grli Tošu, a mnogi su se u komentarima oprostili od Nikole.

“Koliko ljubavi je na ovoj fotografiji, ne mogu vjerovati, još sam u šoku. Počivao u miru, Nikola najdraži”, “Neka mu je laka zemlja”, samo su neki od komentara ispod objave.
Podsjetimo, nakon Tošine smrti, njegov otac Nikola rijetko se pojavljivao u javnosti. Ranije je za sinovu slavu kazao da je to nešto najljepše što mu se moglo dogoditi u životu, a svog sina Tošu nazivao je Božjim djetetom.

Nastavi čitati

Aktuelno