Connect with us

Svijet

SRPSKA TRADICIJA I U AMERICI! U Čikagu se prvi put održava kosidba

U Čikagu, na imanju Crkve Svetog Jovana Krstitelja, danas se prvi put održava kosidba koja je od velikog značaja za očuvanje tradicije, rečeno je Srni u Udruženju krajiških Srba “Prelo” iz Čikaga.

Manifestacija, koja se održava na crkvenom imanju u naselju Homer Glen, prilika je da se potraže i naoštre kose koje se decenijama čuvaju u garažama i podsjetnik su na zavičaj.

“Jedna od njih je i kod Kordunaša Pere Stanojčića koji danas živi u Južnom Čikagu”, rekao je Svetozar Dančuo iz Udruženja “Prelo”.

Organizatori, udruženja “Prelo” i “Hercegovac”, najavljuju da će Stanojčić prvim otkosom otvoriti ovaj događaj u Čikagu.

“Još prije nekoliko godina Dušan Magazin iz Udruženja `Hercegovac` donio je iz Trebinja u Čikago nekoliko kosa kovanica sa kosištima. Tako će moći i oni koji trenutno nemaju svoju kosu da se odmjere u kosidbi na tradicionalan način”, kaže Dančuo.

U programu će učestvovati ženske i muške pjevačke grupe, zdravičari, a biće održane i sportske igre poput bacanja kamena sa ramena, nadvlačenje konopca, balotanje.

Svijet

URAGAN UNIŠTIO KARIBE! Šest poginulih, mnoštvo drugih ostali beskućnici (VIDEO)

Uragan Beril zahvatio je danas Karibe dostigavši rekordnu snagu oluje kategorije 5.

Nakon što su juče vetrovi i olujni udari nosili krovove, vrata i prozore sa domova širom jugoistočnih Kariba, predviđa se da će uragan stići na Jamajku, prenosi CBS njuz.

Najmanje šest osoba je poginulo, a pet se vode kao nestale.

Tri osobe su poginule na Grenadi, jedna na Sent Vinsentu i Grenadinima, dok su dve poginule na sjeveru Venecuele, gdje se pet osoba vodi kao nestalo, saopštili su zvaničnici.
Upozorenje na uragan je na snazi za Jamajku, kao i za Kajmanska ostrva- Veliki Kajman, Mali Kajman i Kajman Brač.

Beril je izgubio na intenzitetu, ali se predviđa da će i dalje biti blizu jačine uragana kada danas prođe blizu ili iznad Jamajke, u blizini Kajmanskih ostrva u četvrtak i preko meksičkog poluostrva Jukatan u petak, saopštio je američki Nacionalni centar za uragane.

Nastavi čitati

Svijet

NAPETO U SJEVERNOJ KOREJI! Kim posjetio velike fabrike oružja i ZATRAŽIO VEĆU PROIZVODNJU

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un posjetio je s vodstvom vladajuće stranke velike fabrike oružja i zatražio veću proizvodnju, objavili su u srijedu državni mediji, prenosi Anadolu.

Kim je u utorak posjetio glavne industrijske objekte i fabriku za proizvodnju medicinskih aparata nakon završetka četvorodnevnog sastanka Centralnog komiteta Radničke stranke, javila je Korejska centralna novinska agencija (KCNA).

Sjevernokorejski lider je istakao važnost proizvodnje municije za ovu godinu i naoružavanje zemlje kako bi se pravilno organizovala i usmjerila modernizacija proizvodnih linija.

Kritičari optužuju Sjevernu Koreju da daje prednost proizvodnji oružja „kako bi podstakla svoju agresivnu vanjsku politiku nauštrb javnog blagostanja“.

Tokom četvorodnevnog sastanka, vodstvo vladajuće stranke razmatralo je “nedostatke” u nacionalnoj ekonomiji kao i u pravosudnom sistemu zemlje.

Bio je to prvi sastanak od prošlomjesečne posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina, kada su dvije zemlje potpisale sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu kojim se obavezuju da će jedna drugoj pružiti vojnu pomoć “bez odlaganja” ako bilo koju od njih napadne treća zemlja.

Sjeverna Koreja je u utorak saopštila da je uspješno testirala “novi tip balističke rakete” sposobne da nosi bojevu glavu tešku 4,9 tona.

Nastavi čitati

Svijet

NEVJEROVATNA PROMJENA DIZAJNA! Japan pustio u opticaj 3D novčanice

Japan je danas pustio u opticaj nove novčanice od 10.000, 5.000 i 1.000 jena sa trodimenzionalni hologramskim portretima zaslužnih ličnosti iz oblasti finansija, obrazovanja i mikrobiologije.

U pitanju je prva promjena dizajna japanskih novčanica za posljednjih 20 godina, a vlada u u Tokiju ovim potezom želi da stane na put falsifikatorima, prenosi agencija Kjodo.

Banka Japana planira da u toku dana isporuči nove novčanice u vrijednosti od 1,6 biliona jena, ali stare novčanice će i dalje biti u opticaju.

Nova japanska novčanica od 10.000 jena, što je oko 57 evra, prikazuje Eijičija Šibusavu, ličnost koju često nazivaju “ocem japanskog kapitalizma”.

Na novčanici od 5.000 jena je prikazana prosvetiteljka Umeko Cuda koja je zaslužna za napredak u obrazovanju žena i poboljšanje njihovog položaja u društvu.

Mikrobiolog Šibasaburo Kitasato, poznat kao “otac moderne japanske medicine”, a njegov lik sada krasi novčanicu od 1.000 jena.

Na novim novčanicama se koriste veći brojevi i taktilni znaci koji treba da pomognu osobama sa oštećenim vidom.

Nastavi čitati

Aktuelno