Connect with us

Svijet

VANDALIZAM U KIJEVU Prefarbana spomen-ploča Mihailu Bulgakovu

Nepoznate osobe prefarbale su bronzanom bojom spomen-ploču ruskom piscu Mihailu Bulgakovu na fasadi Književno-memorijalnog muzeja u Kijevu, javili su ukrajinski mediji.

Nepoznate osobe su i krajem aprila 2023. godine polile crvenom bojom spomen-ploču na fasadi nekadašnje kuće Bulgakova u Kijevu, koja je ujedno i muzej.

Demontaža spomenika vezanih za sovjetsku istoriju, kao i preimenovanje ulica, počeli su u Ukrajini 2015. godine, kada je usvojen zakon o dekomunizaciji, prenosi Srna.

Svijet

STRAVIČNO NEVRIJEME POHARALO GRČKU! Više od 400 udara groma (VIDEO)

Kiša i jako nevrijeme pogodili su Grčku, a posljedice lošeg vremena su se već manifestovale na sjeveru Atike i oblastima srednje Grčke i Samotraki.

Već sada je u velikom broju slučajeva došlo do poplava, dok udari gromova izazvali požare, usljed čega su vatrogasci imali pune ruke posla.
Mreža Nacionalne opservatorije Atine je u roku od dva sata zabilježila preko 400 udara groma.

Kiša slabijeg intenziteta pada i dalje, a ranije su obilne kiše padale u Dionisu, Agios Stefanosu i Spati. Obilna kiša pala je tokom podneva i u Elefsini.

U popodnevnim časovima loše vrijeme je zahvatilo i oblasti Peloponeza.

Komisija za procjenu rizika juče je održala hitan sastanak, a sastao se i koordinator Civilne zaštite, s obzirom na opasne vremenske pojave.

U Agios Stefanosu je pala najveća količina kiše.

Podsjećanja radi, nešto poslije 12 časova na mobilne telefone stanovnika Atike poslata je poruka 112 jer se u narednih nekoliko sati očekivalo pogoršanje vremena.

Od juče je “talas” nevremena zahvatilo Grčku, a glavne karakteristike su kiše, oluje i velika aktivnost gromova. Očekuje se da će intezitet oslabiti u četvrtak kasno uveče.

Posebno dramatično je bilo u Solunu gde je bujična voda ozbiljno ometala saobraćaj, pa čak i nosila sa sobom kontejner za smeće i druge predmete.

Nastavi čitati

Svijet

DRAMA U PARIZU! Hitno evakuisana Versajska palata

Versajska palata u Parizu je evakuisana i u toku je bezbjednosna operacija.

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju, ljudima je rečeno da izbjegavaju to područje, ističući da je “intervencija” u toku i da su snage bezbjednosti na licu mjesta.

– U toku je intervencija u dvorcu Versaj, navodi se u saopštenju.

– Snage bezbjednosti su na licu mjesta. Izbjegavajte područje i slijedite uputstva nadležnih organa. Nemojte prenositi lažne informacije.

Svedoci koji su se našli ispred rekli su da su čekali u redu kako bi ušli, ali je ubrzo uslijedila evakuacija, a snage bezbjednosti su krenule da ulaze u zgradu, prenose agencije.

Nastavi čitati

Svijet

HOROR SCENE U ITALIJI! Odrubio bratu glavu i bacio s balkona, pa pozvao policiju

Italijanska policija uhapsila je 57-godišnjeg muškarca koji je prerezao vrat svom bratu (70) i odrubio mu glavu dok je spavao.

Nakon što je odrubio glavu, bacio je sa balkona i pozvao policiju, objavila je Ansa, a prenosi Tanjug.

Ubistvo se dogodilo u naselju Panarano u blizini Beneventa južno od Napulja.

Policija je saopštila da razlog ubistva još uvijek nije poznat, kao i da mu je prethodila “sitna svađa”.

Nastavi čitati

Aktuelno