Connect with us

Društvo

Šmit se iznervirao pred kamerama (VIDEO)

Šmit je odgovarao ljutito i bio je u izdanju u kakvom ga dosad nismo imali prilike vidjeti.

Kristijan Šmit, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, tokom posjete u Goraždu burno je reagovao na pitanje novinarke N1 da li je spreman nametnuti izmjene Izbornog zakona u BiH s obzirom na to da političkog dogovora nema te da odgovori na kritike na njegove izjave u vezi sa nezastupljenošću Hrvata i potrebe da se to promijeni.

Reagujući burno, on je kazao da su za trenutnu situaciju u državi krivi političari koji rukovode.

“Prije svega, da budem vrlo jasan, nikada ni sa kim ni u Sarajevu niti negdje drugdje nisam govorio da ću promijeniti Izborni zakon, jer nakon 15 godina političari u ovoj zemlji nisu mogli promijeniti zakon. Molim vas, pitajte njih šta rade! Dosta mi je ove situacije u Bosni i Hercegovini gdje svako okrivljuje svakoga! Prijatelji, ovo nije način da se ide u Evropu! Morate sjesti. Zašto nisu postigli dogovor u Butmiru? Zašto nisu dogovorili Aprilski paket? Zašto nisu usvojili nikakvo rješenje?”, rekao je Šmit ljutitim glasom.

Šmit je odgovarao ljutito i bio je u izdanju u kakvom ga dosad nismo imali prilike vidjeti.

Šmit je danas imao radnu posjetu Goraždu.

Izvor: Rtvbn.com

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Djelimično oblačno, tolije i bez kiše

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) se očekuje umjereno do pretežno oblačno i suvo vrijeme, uz maksimalnu temperaturu vazduha do 27 stepeni Celzijusovih.

Vjetar će biti slab do umjeren, sjeverni, dok se u Hercegovini očekuje umjerena, a u brdsko-planinskim predjelima i pojačana bura, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Minimalna temperatura vazduha biće od 10 do 16, a maksimalna od 20 do 27 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

ZAJEDNIČKA KOMISIJA DONIJELA ODLUKU! Ništa od nošenja hidžaba u Oružanim snagama BiH

Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost BiH danas nije podržala principe Prijedloga zakona o dopunama Zakona o odbrani BiH čiji je predlagač Dom naroda parlamenta BiH niti nošenje hidžaba u Oružanim snagama.

Na sjednici nije podržana poslanička inicijativa Sabine Ćudić kojom se zadužuje Ministarstvo odbrane da, u roku od 30 dana od usvajanja ove inicijative, donese izmjene ili dopune člana pet Pravilnika o uniformama Oružanih snaga BiH i tako omogući nošenje hidžaba, kao vjerskog obilježja, pripadnicama Oružanih snaga BiH.

Zajednička komisija nije podržala ni delegatsku inicijativu Džemala Smajića kojom se od Ministarstva odbrane traži da, u roku od 30 dana, sačini i dostavi na usvajanje Savjetu ministara Prijedlog o izmjeni Zakona o oružanim snagama BiH, kojim bi se povećala dobna granica trajanja profesionalne službe vojnika u Oružanim snagama BiH sa 40 na 45 godina jer, kako se navodi, bilo bi racionalno i ekonomično ove vojnike zadržati u službi, posebno uvažavajući činjenicu da u Oružanim snagama BiH nedostaje znatan broj vojnika.

Iz Parlamentarne skupštine BiH saopšteno je da su članovi Zajedničke komisije primili k znanju informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH za 2023. godinu, koju je sačinilo Ministarstvo bezbjednosti.

Nastavi čitati

Društvo

Na tržištu BiH tjestenina iz Rumunije OPASNA PO ZDRAVLJE

Agencija za sigurnost hrane BiH je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da su bh. tržištu isporučeni makaroni bez glutena, porijeklom iz Rumunije, u kojima je utvrđena prisutnost nedopuštenih količina mikotoksina deoksinivalenola.

Riječ je o tjestenini “Pasta D’oro gluten free – 500 g fideos/gluten free makaroni”, koji proizvodi “Sam Mills/Pasta Mare”.

Navodi se da je ova količina kontaminata može imati ozbiljan rizik po ljudsko zdravlje.

“Navedeni proizvod nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim količinama za određene kontaminante u hrani”, navode iz Agencije.

Dodaju da su sve raspoložive informacije o proizvodu, u skladu sa važećim propisima, dostavljene na dalje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u BiH, od kojih je zatraženo preduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Foto: Agencija za sigurnost hrane: Pasta D'oro gluten free
Nastavi čitati

Aktuelno