Connect with us

Banjaluka

BANJALUČKIM DOKTORIMA SMETAJU KRITIKE: “U rekordnom roku smo savladali korišćenje IZIS-a”

“Dom zdravlja” Banjaluka oglasio se danas saopštenjem u vezi sa velikim brojem žalbi koje su stigle od doktora specijalista kao i doktora Službe porodične medicine a tiču se prvenstveno implementacije informacionog programa – IZIS, na koji su građani žalili u prethodnom periodu.
Doktori najoštrije osuđuju kritike upućene od strane implementatora da su doktori JZU „Doma zdravlja“ u Banjaluci najveći krivci za poteškoće u implementaciji informacionog programa – IZIS, pored toga što su uz maksimalan rad i zalaganje uspjeli u rekordnom roku da savladaju korišćenje istog, saopšteno je iz “Doma zdravlja”.

Banjalučki ljekari ulažu oštar protest na implementatora IZIS-a koji je ranije saopštio da je “pozadina cijele priče to što medicinski radnici teško prihvataju inovacije, pogotovo oni koji forsiraju pojedine farmaceutske kuće i putem poruka i poziva rješavaju recepte, uputnice i drugo, umjesto dolaska na pregled”.

“Apsurdno je iznositi navode da doktori primarnog nivoa zdravstvene zaštite, zarad ličnog interesa u dogovoru sa farmaceutskim kućama, mogu uticati na to koji će lijek i kojeg proizvođača pacijent dobiti u apoteci. Zbog objektivnog informisanja želimo da upoznamo javnost da, u skladu sa važećim Izmjenama pravilnika o uslovima propisivanja i izdavanja lijeka iz 2013. godine, doktori specijalisti na primarnom nivou zdravstvene zaštite na receptima ispisuju samo i isključivo generičke nazive lijeka u kojima se, ni u kom slučaju, ne vidi fabrički naziv lijeka. Tako doktori ne mogu znati koje fabričke lijekove, odnosno od kojih farmaceutskih kuća, propisane po generičkom nazivu, pacijenti preuzimaju u apotekama”, saopšteno je iz “Doma zdravlja” Banjaluka.

Takođe, navodi da doktori, bez prethodnog pregleda pacijenta, izdaju lijekove putem telefonskih konsultacija su u krajnju ruku nekorektni, kažu u “Domu zdravlja”.

“Doktori, kako bi olakšali put od propisivanja kontinuirane terapije pacijentu, pa do podizanja iste u apotekama propisuju lijekove na osnovu poziva, nakon tačno određenog vremenskog perioda. Naglašavamo da se ovdje radi isključivo o kontinuiranoj terapiji koju pacijenti koriste već duži vremenski period, a koja se izdaje po određenim principima medicinske prakse uz napomenu da ovi pacijenti periodično obavljaju potrebne preglede na osnovu kojih im se koriguje ili ostaje ista njihova kontinuirana terapija”, kažu u “Domu zdravlja”.

Dodaju da doktori posebnu nelagodu osjećaju jer im se na teret stavlja, u proteklih nekoliko dana, da su oni glavni kočničari u implementaciji novog informacionog zdravstvenog sistema Republike Srpske, iako je poznato da se od strane “Doma zdravlja” u proteklih godinu i po dana kontinuirano radilo sa predstavnicima Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i implementatorima programa na prilagođavanju programa.

Na kraju, doktori specijalisti naglašavaju da svoj posao obavljaju savjesno i korektno što se može potvrditi uvidom u medicinske protokole i procedure koje koriste u svom radu. Takođe, njihov rad se može ocijeniti i kroz zadovoljstvo njihovih krajnjih korisnika, odnosno pacijenata, naglašavaju u Domu zdravlja.

“Doktori mole rukovodstvo JZU ‘Dom zdravlja’ u Banjaluci i sve druge relevantne institucije, obzirom da se u testnoj fazi primjene IZIS-a u najvećim i najopterećenijim službama naše Ustanove nisu mogli sagledati svi problemi u radu, pristupi brzom rješavanju trenutnih problema kako bi naši pacijenti dobili sve potrebne usluge”, navedeno je u saopštenju.

Na osnovu navoda implementatora IZIS-a da je internet konekcija u Domu zdravlja Banjaluka loša, da često puca, a da je za ovaj softver potrebna stabilna veza rukovodstvo JZU Dom zdravlja u Banjaluci navodi da je informaciona mreža u kompletnoj Ustanovi dobra te da sa kompanijom M:tel imaju korektnu saradnju te da je internet prilagođen potrebama kako prethodnog tako i sadašnjeg informacionog programa.

“Sa određenim poteškoćama u radu u IZIS-u blagovremeno smo upoznali predstavnike FZO Republike Srpske i implementatore programa i sa njima se usaglasili da će ono što je neophodno za rad biti, u potpunosti, biti uvršteno u bazičnu platform. JZU ‘Dom zdravlja’ u Banjaluci provodi sve odluke Vlade Republike Srpske, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske koje se tiču rada zdravstvenih ustanova”, zaključuje se u saopštenju “Doma zdravlja” Banjaluka.

Banjaluka

KRESOJEVIĆ POSJETIO PORODICU KOVAČEVIĆ “20 godina su se borili za svog sina Nikolu, dužni smo SJETITI SE ONIH KOJI SU DALI NAJVEĆU ŽRTVU” (FOTO)

Gradski menadžer Bojan Kresojević posjetio je danas porodicu Kovačević iz G. Piskavice povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa.

“Porodica Kovačević uložila je veliku žrtvu u dvadesetogodišnju borbu za svog sina Nikolu oboljelog od Volfovog sindroma. Nažalost, Nikola je izgubio bitku sa ovim rijetkim sindromom, a roditeljima je ostala borba sa izgubljenim sopstvenim zdravljem. Na ovaj praznik dužni smo, kao društvo, sjetiti se onih koji su dali najveću žrtvu za svoje najmilije”, rekao je Kresojević apelujući i na Udruženje porodica sa djecom oboljelom od rijetkih bolesti da članstvo prošire i na roditelje čija su djeca preminula od rijetkih bolesti.

Kresojević je takođe podsjetio značaj borbe porodice Kovačević.

“Zahvalni smo porodici Kovačević čija borba je dovela do ukidanja granice od 18 godina za ličnu invalidninu i druga prava oboljele djece, a što je realizovano na prijedlog gradonačelnika Draška Stanivukovića u aprilu 2021. godine. Hvala i ELTA TV te Ljubinku Spasojeviću koji daju snažnu medijsku podršku porodicama sa oboljelom djecom”, poručio je Kresojević.

Nastavi čitati

Banjaluka

Sutra Sveti Platon banjalučki: BANJALUKA SLAVI ZAŠTITNIKA

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici sutra, 7. maja slave Svetog sveštenomučenika Platona banjalučkog. Ovaj svetitelj je i zaštitnik Grada Banjaluka.

Inače, Sveti Platon se obilježava 5. maja, ali kako je taj dan pao u dan Vaskrsa, svetkovanje je pomjereno na Vaskršnji utorak.

U Pridvornom hramu Svete Trojice biće služena Sveta arhijerejska liturgija sa početkom u 9 časova, a kovčeg gdje počivaju mošti svetitelja biće otvorene na poklonjenje vjernicima.

Svi koji žele, svetiteljevim moštima će se moći pokloniti tokom čitavog dana.

Sveti Platon banjalučki
Kao episkop banjalučki dočekao je početak Drugog svjetskog rata.

Kada mu je saopšteno da kao rođeni Srbin iz Srbije mora da napusti NDH, on je odgovorio:

“Ja sam kanonski i zakonito od nadležnih vlasti postavljen za episkopa banjalučkog i kao takav obavezao sam se pred Bogom, Crkvom i narodom da ću voditi brigu o svojoj duhovnoj pastvi trajno i postojano, bez obzira na ma kakve prilike i događaje, vezujući nerazdvojno život i sudbinu svoju sa životom i sudbinom svoga duhovnog stada i ostajući u sredini njegovoj na duhovnoj starži za sve vrijeme dok me Gospod u životu podrži, ostajuući uz svoje stado kao dobar pastir koji dušu svoju polaže za svoje ovce.”

Ustaše su uhapsile vladiku Platona i odveli ga 5. maja 1941. godine, zajedno sa protom Dušanom Subotićem, arhijerejskim namjesnikom iz Bosanske Gradiške, izvan Banjaluke gdje su ih ubili i bacili u reku Vrbanju.

Sveštenomučenika Platona Banjalučkog ubio je ustaša Asim Ćelić.

Vladičino iznakaženo tijelo pronađeno je u selu Kumsalima 23. maja 1941. godine. Sahranjen je na vojničkom groblju u Banjaluci, a 1973. prenijet je u banjalučku Sabornu crkvu, gdje i danas počivaju njegove svete mošti.

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve 1998. godine proglasio za sveštenomučenika i tada je unet u Imenoslov svetih Srpske Pravoslavne Crkve. Slavimo ga 22. aprila po crkvenom, a 5. maja po gregorijanskom kalendaru.

Nastavi čitati

Banjaluka

ZANIMLJIV REPERTOAR u GP „Jazavac“ u maju

Tokom mjeseca maja u Gradskom pozorištu Jazavac sve ljubitelje pozorišta očekuje zanimljiv repertoar.

Tako će u petak, 10. maja sa početkom u 20.00 časova biće odrigrana predstava „Lajanje na zvijezde“, dok je nedjelja, 12. maj rezervisana za dobro poznati komad „Celo telo tu me boli“.

U petak, 17. maja biće odigrana predstava „Istina“, dok će svi ljubitelji pozorišta u subotu, 25. maja moći da uživaju u predstavi „Ne igraj na Engleze“.

Kompletan repertoar možete da pogledate OVDJE.

Nastavi čitati

Aktuelno