Connect with us

Region

BOJKOT KURTIJEVIH IZBORA: Narod na sjeveru KiM odlučan da ne izađe na birališta 18. decembra

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti nastavlja sa svojom destruktivnom politikom koja za cilj ima potpunu okupaciju i etničko čišćenje sjevera Kosova.

On je tako juče ponovo zgazio Briselski sporazum, odbacio svaku mogućnost formiranja Zajednice srpskih opština i najavio izbore na lokalu, a nakon što su Srbi napustili prištinske institucije. Usljedila je jasna poruka Srba sa KiM – oni na vanrednim izborima za četiri opštine na sjeveru neće učestvovati.

Ovo Kurtijevo, zasada verbalno, „podgrijavanje“ uzavrele situacije na KiM dodatno smanjuje inače minimalne šanse da se do 21. novembra postigne dogovor o registarskim tablicama. Prema Kurtijevom opasnom planu, tog dana trebalo bi da počne naplata kazni u iznosu od 150 evra za vlasnike automobila sa srpskim oznakama, što će sigurno izazvati novi bunt naših sunarodnika koji su odlučni da se odupru svakom protivpravnom nasilju Prištine.

Izjavama o ZSO i izborima u opštinama na sjeveru Kosova, Kurti je lupio i šamar evropskoj vrhušci, koja poslednjih dana šalje poruke da se kriza mora izbjeći i da se 21. novembar ne smije dočekati bez dogovora dvije strane. Evropski šef diplomatije Đozep Borelj upozorio je da ćemo, ukoliko se neko praktično rješenje za tablice ne pronađe u narednim danima, „biti na pragu veoma opasne situacije“.

Oglasio se juče i Boreljov portparol Peter Stano, koji je rekao da EU očekuje napredak u dijalogu Beograda i Prištine, deeskalaciju i konstruktivnu spremnost da se ide napred, kao i da su spremni da u Briselu dočekaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Kurtija čim to bude moguće. Stano je potvrdio da je specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak juče u sedištu EU razgovarao s glavnim prištinskim pregovaračem Besnikom Bisljimijem.

Međutim, postavlja se pitanje o čemu se u Briselu pregovara s Bisljimijem, kada je Kurti odbio zahteve i SAD i EU da odloži preregistraciju tablica i kad je i juče nastavio da tera po svome, pa je tako iz Nemačke, gde učestvuje na ekonomskom forumu, opet slao provokativne poruke:

– Prazna mesta na severu KiM moraju se brzo popuniti, ne može se čekati na povratak Srba. Za mesta četiri gradonačelnika na severu KiM moraćemo da organizujemo nove izbore, a mesta 10 poslanika Srpske liste treba da popune drugi. Ako oni neće, moraćemo da nastavimo sa drugim partnerima. I policajci treba da budu zamenjeni što je moguće brže.

On je dodao da je prošle godine došao na vlast, a da su njegovi prethodnici potpisali dokument koji predviđa ZSO i pitao zašto tada nisu formirali zajednicu.

– ZSO nije u saglasnosti sa našim ustavom, jer je njegova osnova multietničnost države.

Zahtevi za takvu autonomiju ne dolaze od većinsko srpskog stanovništva na Kosovu, već samo od Beograda kako bi kompenzovao gubitke koje je pretrpeo tokom rata za vreme Miloševića. Ali, to nije sprovodivo – rekao je Kurti za agenciju APA, i istakao uverenje da će u naredne dve godine doći do konačnog dogovora sa Beogradom o punoj normalizaciji odnosa.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je juče da Srbi sa KiM ne traže mnogo, samo poštovanje Briselskog sporazuma. Ona je poručila i da je saglasna sa Boreljom da 21. novembar ne bi trebalo dočekati bez dogovora.

SRPSKE GROBOVE „PRETVARAJU“ U ALBANSKE

DA je namjera Albanaca da zatru čak i tragove srpskog postojanja na Kosmetu pokazuje i to što je srpsko pravoslavno groblje u Vitini preimenovano na gugl–mapi u albansko. Kako je izjavio sveštenik iz Vitine Branislav Denić, koji je prvi primjetio ovaj apsurd, na pomenutom groblju, pored srpske osnovne škole, sahranjuju se samo Srbi, a na njemu se nalaze i ostaci hrama Svetog Nikole.

Region

Pahor najavio KANDIDATURU za specijalnog izaslanika za DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE

Bivši predsjednik Slovenije Borut Pahor najavio je da će njegova kancelarija i Ministarstvo spoljnih poslova najverovatnije naredne nedjelje Briselu proslijediti njegovu kandidaturu za mjesto specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine.

Pahor je u intervjuu za RTV Slovenije rekao da ima niz ideja kako da se osvježi ili oživi dijalog koji je trenutno u zastoju. On smatra da Slovenija, kao i on, imaju status “jednog poštenog posrednika”.

Pahor je rekao da se za moguću funkciju priprema “veoma pažljivo i odgovorno” i dodao da mu podrška koju uživa u Sloveniji mnogo znači.

Bivši predsjednik Slovenije je tokom međunarodne konferencije o tzv. Zapadnom Balkanu prošlog mjeseca ponovo izrazio želju da stupi na ovu poziciju, a podržao ga je i premijer Robert Golob.

Pahor je nedavno najavio da radi na nacrtu za nastavak dijaloga i u cilju koordiniracije sa visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozepom Boreljom, državama članicama EU i zemljama Kvinte, uključujući SAD, Britaniju, Francusku, Italiju i Njemačku.

Specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine imenuje visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost, ali konačnu odluku donose lideri EU.

Nastavi čitati

Region

PETKOVIĆ TVRDI da mu Kurti godinu dana PROTIVNO SVIM SPORAZUMIMA zabranjuje ulazak na Kosovo

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas da mu već godinu dana prištinski režim na čelu sa privremenim premijerom Aljbinom Kurtijem sprečava da posjeti prostor KiM protivno svim sporazumima, a posebno sporazumu o zvaničnim posjetama.

Јa sam svoju posjetu najavio na vrijeme, u skladu sa svim procedurama, iako smo nedavno u Briselu ponovo pokrenuli to pitanje. Zaista je neodrživo da na takav način Kurti krši sporazum o zvaničnim posjetama. Ponovo su se oglušili o sve dogovore i na jedan odvratni način mi ponovo zabranili ulazak na prostor KiM – rekao je Petković za TV Pink povodom zabrane da za Vaskrs prisustvuje ponoćnoj liturgiji u manastiru Visoki Dečani.

Dodao je nije dobio nikakvo obrazloženje za zabranu i da je mejl sadržao samo jednu rečenicu u kojoj je navedeno da mu je zabranjena posjeta. On dodaje da je cilj njegove pojsete bio vjerske prirode.

– Cilj je bio da prisustvujem vaskršnjoj liturgiji i ponoćnoj liturgiji u Visokim Dečanima, da budem sa našim narodom i u manastiru Gračanica i u Manastiru Draganac u Kosovskom pomoravlju. Da se tamo sretnem sa našim najmlađima – rekao je Petković i dodaje da mu Priština ne dozvoljava da posjeti KiM čak i kada je priroda obilaska isključivo vjerskog karaktera.

Petković naglašava da Priština i Kurti zloupotrebljavajući sporazum pokušavaju da svojoj javnosti pokažu kako su nekakva država.

– Nikada neće biti država, pa mi zabranjuju ulazak na prostor KiM. Kako onda uopšte da pričamo o normalizaciji odnosa i bilo kakvom drugom dogovoru, kada na stvarima koje bi trebale da budu najnormalnije, Priština pokazuje apsolutnu nezainteresovanost i zlonamjernost i gazi sve ono što smo se dogovorili – zaključio je Petković.

Nastavi čitati

Region

OTIŠAO NA HILANDAR! Vulin Vaskrs proslavlja na Svetoj Gori

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin najveći hrišćanski praznik Vaskrs proslavlja na Svetoj Gori.

Vulin u Manastiru Hilandar prisustvuje Vaskršnjoj liturgiji.

Vulina je dočekalo sveštenstvo i monaštvo manastira sa kojima će obilježiti praznik nad praznicima, Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista.

Nastavi čitati

Aktuelno