Connect with us

Svijet

STRAVIČAN POŽAR U RUSIJI Stradala sedmočlana porodica, otac poginio spašavajući petoro djece

U stravičnom požaru u Rusiji poginula je sedmočlana porodica.

Sedmočlana porodica sa petoro djece stradala je u stravičnom požaru u ruskoj republici Baškirija. Vatra je zahvatila dvospratnu drvenu kuću u kojoj je bilo nekoliko stanova, saopštile su hitne službe, prenosi Interfaks.

Uzrok požara mogao bi biti kratak spoj ili nepažljivo rukovanje vatrom. Dvoje djece je spaseno, dok je otac nastradao pokušavajući da spase ostale. Prilikom gašenja vatre pronađeno je i tijelo žene, saopštila je pres služba Glavne uprave Ministarstva za vanredne situacije u Baškiriji.

Baškirija se nalazi na jugoistoku evropskog dijela Rusije.

Svijet

ZELENSKI POSLAO PORUKU ZA VASKRS! “Klečimo samo kada se molimo, nikada pred osvajačima”

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je danas, na pravoslavni Vaskrs, svoje sunarodnike da se ujedine u molitvi jedni za druge i vojnike na prvoj liniji, rekavši da će ih Bog – koji ima “ukrajinsku zastavu na svojim ramenima” – voditi ka životu koji će pobjediti smrt.
Molimo se jedni za druge. Kada smo se svi približili jedni drugima, više nismo bili stranci jedni drugima – rekao je Zelenski u objavi na svom Telegram kanalu, prenosi Rojters.

Stojeći ispred hrama Svete Sofije u Kijevu Zelenski je rekao da se Ukrajina sada bori već 802 dana za pobjedu protiv Rusije.
– Neprekidno se borimo 802 dana, 802 dana suprotstavljanja tami, 802 dana hrabrosti suočene sa terorom, 802 dana borbe svetlosti protiv tame – rekao je Zelenski, prenijela je ranije agencija Unian.
Prema njegovim riječima, Ukrajinci su već pokazali da kleče samo kada se mole Bogu, a nikada pred osvajačima i okupatorima.

I Sirski čestitao Vaskrs
Vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski takođe je čestitao Uskrs ukrajinskim vojnicima i poželio im dobro zdravlje, istrajnost, snagu i hrabrost.

– Neka nam uskrsnuti Gospod, koji je pobjedio smrt, da snage da pobjedimo neprijatelja i neka nas učvrsti u borbi protiv zla. Koliko god nam teško bilo, znamo da poslije najcrnje noći dolazi dan -poručio je Sirski.

Nastavi čitati

Svijet

SVI PREGOVORI PROPALI! Netanjahu odbacio Hamasove zahtjeve za OKONČANJE RATA

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odlučno je odbacio Hamasove zahtjeve za okončanje rata u Gazi u zamjenu za oslobađanje talaca, ocijenivši da bi to održalo palestinsku islamističku grupu na vlasti, što bi i dalje ugrožavalo Izrael.

Netanjahu je rekao da je Izrael spreman da zaustavi borbe u Gazi da bi osigurao oslobađanje više od 130 talaca za koje vjeruje da ih Hamas i dalje drži.
“Iako je Izrael pokazao spremnost, Hamas ostaje ukorijenjen u ekstremnim pozicijama, među kojima je prvi zahtjev da uklonimo sve svoje snage iz Pojasa Gaze, okončamo rat i ostavimo Hamas na vlasti”, rekao je izraelski premijer.
On je naglasio da “Izrael to ne može da prihvati”.

“Hamas bi bio u stanju da ostvari obećanje da će ponovo i ponovo vršiti masakre, silovanja i otmice”, rekao je Netanjahu.

Lideri Hamasa u Kairu već drugi dan pregovoraju o primirju sa egipatskim i katarskim posrednicima, ali bez vidljivog napretka.
Militantna grupa zahtijeva da svaki sporazum podrazumijeva okončanje rata u Gazi, rekli su palestinski zvaničnici.

Nastavi čitati

Svijet

PAPA ČESTITAO VASKRS PRAVOSLAVCIMA! “Sa najtoplijim osećanjima upućujem čestitke braći i sestrama”

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo čestitao je danas pravoslavnim hrišćanima i vjernicima istočnih crkava koje slave Vaskrs po julijanskom kalendaru.

“Sa najtoplijim osećanjima upućujem čestitke braći i sestrama iz pravoslavnih crkava i nekih istočnih crkava koji danas slave Sveti Vaskrs po julijanskom kalendaru. Neka vaskrsli Gospod ispuni sve zajednice radošću i mirom i utješi one koji prolaze kroz iskušenja”, rekao je papa na kraju tradicionalne nedjeljne besjede na Trgu Svetog Petra u Vatikanu, a prenosi Vatikan njuz.
Papa je u besjedi prije nedjeljne molitve ponovo pozvao na molitvu za žrtve poplava u Brazilu, kao i za mir u Ukrajini, Izraelu i Palestini.

Nastavi čitati

Aktuelno