Connect with us

Svijet

Otapanje glečera moglo bi da oslobodi tone bakterija

Ogromne količine bakterija mogle bi da završe u svjetskim morima zbog topljenja glečera, upozoravaju naučnici. Među njima bi se mogli naći i potencijalno opasni patogeni.

Glečeri su velike mase leda nastale stotinama ili hiljadama godina, a zbog klimatskih promjena sada se tope alarmantnom brzinom. Zbog njihovog topljenja porastao je i nivo mora. Istraživači sa Univerziteta Aberistvit proučavali su vodu iz glečera širom Evrope, Sjeverne Amerike i sa dvije lokacije na Grenlandu.

Za 80 godina 100.000 tona mikroba moglo bi da završi u vodi
Kažu da je njihova studija još jednom pokazala da se klimatskim promjenama moramo uhvatiti u koštac što je prije moguće. Istraživački tim procjenjuje da bi u narednih 80 godina više od 100.000 tona mikroba moglo biti pušteno u vodu. Taj broj se može uporediti sa brojem svih ljudskih ćelija na Zemlji, prenosi “BBC”.

Mikrobiolog dr Arvin Edvards rekao je da je ovo istraživanje po prvi put pokazalo koliko je zapravo mikroorganizama “zarobljeno“ u glečerima. Od toga koliko će se brzo istopiti, odnosno koliko će se planeta zagrijati, zavisiće broj oslobođenih mikroorganizama“, dodao je on.

Proračuni tima su zasnovani na scenariju “umjerenog“ zagrijvanja, koji je razvio IPCC međunarodni panel stručnjaka za klimu. Procjenjuju da će temperatura na Zemlji porasti u prosjeku za 2 do 3 stepena Celzijusa do 2100. godine.

Voda glečera mogla bi značajno uticati na kvalitet vode
Povećanje protoka vode iz glečera u svjetske rijeke, jezera i mora moglo bi značajno da pogorša kvalitet vode, objašnjava Edvards. Ali poslije nekoliko decenija glečeri će se potpuno otopiti. “U svijetu postoji oko 200.000 slivova koji se napajaju glacijalnom vodom. Neki od njih su veoma osjetljive sredine slabo razvijene u pogledu hranljivih materija“, tvrdi on.

“Drugi su izvor prihoda za milijarde ljudi čiji opstanak zavisi od vode koja dolazi iz ovih glečera. Glečere smatramo ogromnim rezervama vode, ali treba da budemo svjesni da su i oni posebni ekosistemi“, dodao je on. Kaže da u glečerima ima na hiljade mikroorganizama, od kojih bi neki mogli biti opasni za ljude. Rizik od toga je veoma mali, ali ga još treba detaljno istražiti“.

Istraživač glečera dr Tristram Irvin-Fin kaže slično: “Tokom narednih par decenija će doći do topljenja glečera, treba da poradimo na našim saznanjima o stanju i sudbini ovih ekosistema. Kada ovo bolje razumijemo, moći ćemo bolje da predvidimo uticaj klimatskih promjena na glečere i mikroorganizme koje će njihovo otapanje ispustiti u životnu sredinu.“

Nalazi ovog istraživanja objavljeni su u časopisu “Nature Communications Earth & Environment”.

Svijet

Pripadnice tajne službe na meti javnosti: Jedna NAMJEŠTALA NAOČARI, druga MAŠILA futrolu za pištolj

Nakon atentata na kandidata za američkog predsjednika Donalda Trumpa osiguranje tajne službe je formiralo “ljudski lanac” oko njega. No dvije pripadnice su svojom reakcijom izazvale žestoke reakcije američke javnosti.

Snimak koji je popularan na društvenim mrežama je uhvatio panično stanje ženskog dijela osiguranja Tajnih službi raspoređenih u tom području.

Jedna od djelatnica osiguranja bila je u panici i nije uspjela staviti pištolj u futrolu dok je Trump sjedio u svom automobilu.

Video-snimak je objavljen na društvenim mrežama i ubrzo je postao viralan, a korisnici sada sumnjaju u njihovu spremnost i efikasnost u rješavanju ovih paničnih situacija. Mnogi komentatori su kazali da su čuvarke bile nesposobne nositi se s paničnom situacijom.

Kao što je prikazano na videu, jedna pokušavala vratiti pištolj u futrolu, ali nije uspjela nakon više pokušaja. Dok je druga viđena kako vadi naočale te ih stavlja na glavu.

“Potpuna nekompetentnost žena iz tajne službe je u potpunosti vidljiva. Jedna od agenata ne može pravilno staviti svoju oružju u futrolu, dok se druga petlja okolo sa svojim sunčanim naočalama pokušavajući izgledati kul pred gomilom. Apsolutno jadno”, napisao je jedan od korisnika društvene mreže X uz podijeljeni snimak, prenosi Klix.

I Elon Musk zatražio je ostavke sigurnosnih dužnosnika te je na X-u objavio da šef sigurnosne službe i voditelj sigurnosnih detalja trebaju dati ostavke.

Nastavi čitati

Svijet

DRAMA Kralj Čarls i kraljica Kamila HITNO evakuisani

Kralj Čarls i kraljica Kamila hitno su evakuisani sa sajma u Džerziju nakon što je otkriven bezbjednosni rizik.

Kralj i kraljica su tokom prvog dana zvanične posjete Džerziju evakuisani zbog sopstvene bezbjednosti i uvedeni u hotel.

Postojalo je pitanje koje je izazvalo zabrinutost člana tima za posjetu tokom istrage, a pokazalo se da je to bila lažna uzbuna.

Preduzete su sve mere predostrožnosti i program je ubrzo nastavljen, piše Express, a prenosi B92.

Nastavi čitati

Svijet

POLITIČAR PUŠTEN IZ ZATVORA, da bi položio zakletvu u Evropskom parlamentu

Albanski političar etnički grčkog porijekla Fredi Beleri napustio je albanski zatvor kako bi otputovao u Strazbur i položio zakletvu kao zastupnik u Evropskom parlamentu, ali će se vratiti na odsluženje kazne zbog izborne prevare.

Lokalni mediji snimili su Belerija, koji je ušao u Evropski parlament kao kandidat konzervativne Nove demokratske stranke grčkog premijera Kiriakosa Micotakisa, kako napušta zatvor u diplomatskom automobilu grčke ambasade.

Beleri je uhapšen u maju 2023. tokom izborne kampanje za gradonačelnika u svom rodnom gradu Himare, domu aktivne etnički grčke zajednice.

Pobijedio je na izborima, ali nikad nije položio zakletvu pošto je u pritvoru čekao suđenje, a u martu ove godine osuđen je na dvije godine zatvora zbog izborne prevare.

“Sada putujem u Atinu, a sutra ću biti u Strazburu kako bih učestvovao na prvoj sjednici (Evropskog) parlamenta”, rekao je Beleri medijima na aerodromu u Tirani.

Belerijev slučaj zahladio je odnose Albanije i Grčke, balkanskih susjeda čiji su odnosi često bili zategnuti zbog kulturnih i istorijskih razlika, kao i brojnih albanskih imigranata u Grčkoj i grčke manjine u Albaniji, prenosi Index.

Ne zna se još kako će Beleri obavljati svoju ulogu zastupnika u Evropskom parlamentu dok odrađuje zatvorsku kaznu. U zatvor se mora vratiti 20. jula. Beleriju je ranije u julu odbijena žalba i potvrđena mu je osuda nižeg suda za kupovinu glasova.

Beleri je optužio albanskog premijera Edija Ramu da je organizovao urotu protiv njega, što je Rama više puta negirao i govorio da je riječ o pravosudnom, a ne političkom pitanju.

Nastavi čitati

Aktuelno