Connect with us

Hronika

PRVA OPTUŽNICA ZA TERORIZAM U Srpskoj! Banjalučanin oslobođen krivice, troškove postupka PLAĆAJU GRAĐANI (FOTO)

Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je oslobodio Milana Macuru iz Banjaluke krivice za terorizam, saznaje Srpskainfo.

Macura je prije šest godina bio prvi optuženi za ovo teško krivično djelo i to zbog statusa na društvenim mrežama o Zimzogradu.

Svi troškovi postupka pali su na teret poreskih obveznika, odnosno građana Republike Srpske.

Okružni sud u Banjaluci je prije tačno tri godine u ponovljenom postupku oslobodio Macuru, prateći instrukcije koje mu je tada dao Vrhovni sud Republike Srpske u ovom predmetu.

U obrazloženju presude vrhovni sud je, između ostalog, naveo da biće krivičnog djela terorizma mora imati dva osnovna elementa, i to radnju izvršenja i cilj.

– Da bi se radilo o krivičnom djelu terorizma, nije dovoljno samo da neko lice preduzme radnju prijetnje, već je potrebno utvrditi da li je tu prijetnju preduzelo u namjeri, odnosno u cilju ozbiljnog zastrašivanja građana i s ciljem ozbiljnog narušavanja, odnosno uništavanja osnovnih ustavnih, političkih, ekonomskih i društvenih struktura Republike Srpske – naveo je u presudi okružni sud.

U slučaju Milana Macure tako, ne proizilazi da je spornu poruku optuženi objavio u cilju, odnosno u namjeri ozbiljnog zastrašivanja građana i s ciljem ozbiljnog narušavanja, odnosno uništavanja osnovnih ustavnih, političkih, ekonomskih i društvenih struktura Republike Srpske, koja činjenica predstavlja bitan elemenat krivičnog djela terorizam.

Spornu poruku koju je Republičko javno tužilaštvo okvalifikovalo kao terorizam prenosimo u cjelosti.

– Volio bih da se ova moja molba shvati jako ozbiljno. Cijenim da bi sve dobrotvorne organizacije na ovim prostorima koje se bave uvozom C4 eksploziva, nafte, bombi, minobacača, kalašnjikova itd, a i nije da ih nema, imali korist od sljedećeg. Odgovorno tvrdim da sam prvoklasan materijal za samoubicu i voljan sam da to pokažem na primjeru Zimzograda. Bez problema mogu natovariti na mene 150 kilograma C4, bez da iko posumnja, a kada postignem potrebno ubrzanje, niko me ne zaustavlja. Vjerujem da sa tom količinom mogu obuhvatiti prečnik Brko – Royal Plaza, umro sam presretan. A zašto to radim?! Riječima pjesnika: moja žrtva u odnosu na dobrobit naroda. Zahvaljivaćete mi se za cca 20 godina. Oslobodiću vas pogani, smrdljivih kobasica, razrijeđenog piva, vina i rakija. Primitivizma bl. gazda, droljetina i svih ostalih piz…. Po meni će se zvati škole, ustanove, javna dobra. Djeci ćete davati moja imena i tjerati ih da dižu sirov čelik. O meni će se učiti, pričati bajke – napisao je optuženi Macura 8. decembra 2016. godine na svom profilu.

Poruka je bila “zakačena” na stranicu Zimzograda nakon čega su organizatori odmah obavijestili policiju, kojoj nije trebalo dugo da uhapsi mladića.

Uslijedile su godine agonije, a Macura je nakon prvog suđenja bio osuđen uslovno na godinu dana.

Vrhovni sud RS je ovu presudu ukinuo, a okružni sud je u ponovljenom postupku 15. novembra 2019. godine oslobodio Macuru.

Tokom ročišta u Vrhovnom sudu RS republički javni tužilac Goran Glamočanin je ostao kod svih navoda žalbe istakavši da okružni sud nije sa pažnjom cijenio iskaze svjedoka koji su tvrdili da je sporna poruka Macure za njih bila jeziva.

Ovi svjedoci inače bili su organizatori manifestacije Zimzograd.

Žalbu Republičkog javnog tužilaštva, vrhovni sud je odbacio kao neosnovanu i pravosnažno oslobodio Macuru.

Srpska Info

Hronika

JOŠ SE UTVRĐUJE UZROK: Dva automobila izgorjela u Sarajevu

Dva automobila izgorjela su u sarajevskom naselju Koševsko Brdo, a uzrok požara još se utvrđuje, saopšteno je iz MUP-u Kantona Sarajevo.

Dežurni operativni kantonalnog MUP-a rekao je da trenutno nije poznato da li su zapaljena dva automobila ili se požar sa jednog vozila proširio na drugo.

Više detalja biće poznato nakon uviđaja, koji je u toku.

(Srna)

Nastavi čitati

Hronika

TRAGEDIJA KOD PRIJEDORA: Žena poginula u sudaru autobusa i auta, druga teško povrijeđena

Jedna ženska osoba je poginula, a druga je povrijeđena u sudaru autobusa i automobila kod Prijedora.

U sudaru, koji se dogodio juče, učestvovali su autobus koji je vozio D.M. iz Prijedora i automobil “škoda” kojim je upravljala S.J. iz Prijedora, saopšteno je iz Policijske uprave Prijedor.

Tom prilikom teške povrede zadobile su S.J. i njen suvozač B.J. koja je prevezena u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjaluci, gdje je usljed zadobijenih povreda preminula, navodi se u saopštenju.

Saobraćajna nesreća dogodila na raskrsnici nekategorisanog puta Busnovi-Marićka i industrijskog makadamskog puta Omarska-Busnovi.

Policijska uprava Prijedor apeluje da vozači poštuju saobraćajna pravila i propise, prilagode brzinu uslovima i stanju na kolovozu i da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola ili drugih psihoaktivnih supstanci.

Nastavi čitati

Hronika

UŽAS NA DJEČJEM ROĐENDANU! Državljani Srbije pretukli muškarca koji je KASNIJE PREMINUO

Austrijska policija intenzivno traga za Sašom K., Milovanom D. i Sašom J. porijeklom iz Srbije nakon što su osumnjičeni za ubistvo Zlatomira J. (66) u kafiću u austrijskom Vosendorfu.

Oni su bili gosti na rođendanskoj zabavi trogodišnjeg djeteta gdje su se prvo verbalno sukobili, a nakon nekog vremena došlo je i do fizičkog obračuna.

Trojica muškaraca su brutalno pretukla Zlatomira koji je doživio srčani udar zbog čega je sin morao da ga reanimira. Nasilnici su, uprkos tome što su vidjeli da sin pokušava da pomogne ocu, nastavili da ga šutiraju i udaraju.

Žrtva ovog obračuna, Zlatomir J, preminuo je uslijed srčanog udara. Njegov sin, Zlatan (29), pokušao je da ga oživi i održi u životu, ali je čovjek od zadobijenih povreda preminuo u bolnici.

Tek kada je svjedok pozvao policiju, trojica muškaraca se pokupila i pobjegla u nepoznatom smjeru.

Državno tužilaštvo u Viner Nojštatu raspisalo je takozvanu evropsku potjernicu za traženim državljanima Srbije.

Glavni osumnjičeni (45) za ovo djelo inače je višestruko osuđivan, a kako prenose austrijski mediji, on je prvi nasrnuo na Zlatomira J. (66) i njegovog sina Zlatana.

Međutim, kako prenose austrijski mediji, osumnjičeni su poslije sukoba pobjegli automobilom u nepoznatom pravcu, a navodno se nalaze u Srbiji.

Sve se desilo 29. maja ove godine kada su trojica Srba, inače u srodstvu (otac, sin i nećak) brutalno nasrnuli na oca i sina i tukli ih, kako prenose austrijski mediji, i rukama i nogama, da bi stariji čovjek zbog zadobijenih povreda preminuo u bolnici.

Austrijska policija uveliko traga za njima, a iza ovakvog napada navodi se da se krije svađa između dvije porodice koje su već dugo u zavadi, piše OE24.

Nastavi čitati

Aktuelno