Connect with us

Svijet

ŠOLC: Sankcije neće biti ukinute ako Moskva diktira uslove za mir

Sankcije koje je Zapad uveo Rusiji neće biti ukinute ukoliko Moskva bude “diktirala” uslove za postizanje mira u Ukrajini, napisao je njemački kancelar Olaf Šolc u članku za magazin “Forin afers”.

On je naveo da je od početka rata u Ukrajini jasno da će sankcije morati „dugo da ostanu“, jer se njihova efikasnost „povećava iz sedmice u sedmicu“.

Šolc je istakao da Moskva „mora da razumije da nijedna restriktivna mjera neće biti ukinuta ukoliko Rusija pokuša da diktira uslove mirovnog sporazuma“.

Prema njegovim riječima, Njemačka je u koordinaciji sa svojim partnerima spremna da postigne dogovor radi održavanja ukrajinske stabilnosti, kao dio potencijalnog mirovnog sporazuma nakon rata.

Šolc je naglasio da Rusija mora da povuče vojsku kako bi se završio sukob u Ukrajini.

– Naša poruka Moskvi je veoma jasna, a to je da smo riješeni da branimo svaki pedalj teritorije NATO-a od bilo kakve potencijalne agresije. Ispunićemo obećanje Alijanse da će se napad na bilo kog saveznika smatrati napadom na cijeli vojni blok. Jasno smo stavili do znanja Rusiji da je njihova nova retorika u vezi sa nuklearnim oružjem nemarna i neodgovorna – napisano je u Šolcovom tekstu.

Zapad je uveo sankcije Moskvi kada je Rusija odlučila da započne specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, nakon što su pomoć ruske strane zatražile samoproglašene republike u Donbasu, podsjeća TASS.

(Srna)

Svijet

Amerika iz sopstvenog interesa NE DOZVOLJAVA KRAJ SUKOBA

Amerika pokušava da izvuče korist iz sukoba između Ukrajine i Rusije i iz tog razloga ne dozvoljava da se završi, rekao je danas Balaš Orban, zvaničnik iz kancelarije mađarskog premijera Viktora Orbana.

Na pitanje američkog novinara Takera Karlsona zbog čega državni sekretar Entoni Blinken toliko insistira na izbijanju Trećeg svjetskog rata, Balaš Orban je odgovorio da Amerika pokušava da izvuče korist iz situacije.

„Postoje određene taktičke prednosti, poput pokušaja da se oslabi Rusija, što je oduvijek prioritet za Ameriku. Pokušavate da zaustavite njemačko-rusku energetsku saradnju, što je takođe dio tog prioriteta. Isto tako tražite tržište za izvoz gasa, što je takođe prioritet za Ameriku“, naglasio je Orban.

Prema njegovim riječima, sve su to bile marginalne taktičke prednosti koje, u strateškom smislu, uništavaju Evropu kao privrednu silu.

On je istakao i da sukob nije u interesu Mađarske i da treba biti odmah zaustavljen.

Nastavi čitati

Svijet

Hrvatska, Bugarska i Poljska među kosponzorima REZOLUCIJE O SREBRENICI U UN

Pored Hrvatske koja je sinoć objavila da će kosponzorisati rezolucije o Srebrenici, pet drugih država se također pridružilo spisku.

Države koje su juče objavile da se pridružuju kosponzorstvu su Estonija, Bugarska, Luksemburg, Poljska te Bangladeš.

Sjednica Generalne skupštine na kojoj će se razmatrati ova rezolucija biće sredinom maja, a u tom periodu (15. maj) zakazana je i sjednica Savjeta bezbjednosti UN, na kojoj će biti redovno razmatranje situacije u Bosni i Hercegovini.

Ove države su se svrstale među više zemalja koje su od ranije kosponzori rezolucije o Srebrenici kojom se želi postići da obilježavanje godišnjice bude zvanično međunarodnog karaktera, kao što je to slučaj s Ruandom. Predlagači rezolucije su upravo Ruanda i Njemačka.

Kako saznaje portal Klix.ba, sjednica Generalne skupštine neće biti posvećena isključivo pomenutoj rezoluciji.

Zapravo, rezolucija će se razmatrati u sklopu sjednice Generalne skupštine UN “Kultura mira” kao redovne sesije Generalne skupštine. Nakon što je Misija Bosne i Hercegovine u UN jučer zvanično uputila rezoluciju predsjedniku Generalne skupštine Dennisu Francisu, ova inicijativa će se razmatrati nakon pet radnih dana od njenog podnošenja.

S obzirom na prvomajske praznike i predstojeći vikend, to znači da bi rukovodstvo Generalne skupštine to moglo učiniti sljedeće sedmice. Nakon toga se sredinom maja očekuje i zasjedanje, prenosi Klix.

Nastavi čitati

Svijet

Evropski i američki indeksi u porastu, PALA CIJENA ZLATA

Evropski i američki berzanski indeksi su danas u porastu, cijene zlata i pšenice su pale, dok se nafta Brent prodaje za manje od 84 dolara po barelu.

Indeks frankfurtske berze DAX je danas u 9.15 sati porastao na 17.955,35 poena, londonski FTSE 100 na 8.193,91 poen, francuski CAC 40 na 7.945,20 poena, moskovski MOEX na 3.446,04 poena.

Vrijednost američkog berzanskog indeksa Dow Jones je prije današnjeg otvaranja berzi porasla na 38.225,66 poena, indeks S&P 500 na 5.064,20 poena, a vrijednost indeksa Nasdaq na 15.840,96 poena, piše Tanjug.

Prema podacima sa berzi, cijena sirove nafte je pala na 79,198 dolara, a cijena nafte Brent na 83,903 dolara.

Evropski fjučersi gasa su se na otvaranju berze TTF prodavali po cijeni od 30,900 evra za megavat-sat.

Cijena zlata je pala na 2.298,79 dolara za uncu, a cijena pšenice na 5,9581 dolar za bušel (bušel iznosi 27,216 kg).

Vrijednost evra u odnosu na dolar je iznosila 1,07296, što je otprilike isto kao u četvrtak.

Nastavi čitati

Aktuelno