Connect with us

Banjaluka

KOTLOVNICA NA STARČEVICI KOŠTALA 5,5 milona KM, dok će ona na UKC biti 30 MILIONA?!

Austrijska firma “Vamed” koja će izvoditi projekat, javnosti poznata i od ranije, a posebno Glavnoj službi za reviziju javnog sektora RS

Projekat “Projektovanje, rekonstrukcija, dogradnja i opremanje objekta Tehničko-ekonomskog bloka UKC Republike Srpske” juče je zvanično i potpisan između direktora UKC dr Vlade Đajića i direktora austrijske kompanije “Vamed” Markusa Bolnara Nordenkamfa.

Čitav prijekat je vrijedan 14.950.000evra, a biće finansiran iz sredstava Evropske investicione banke.

UKC-e je još u jesen 2021. godine preuzeo dokumentaciju od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, ali je tek u aprilu 2022. godine dobijena finalna saglasnost na tendersku dokumentaciju.

Poznajući probleme koje UKC RS nesumnjivo ima sa grijanjem, javnost je blagonaklono gledala na ovu inicijativu.

Ipak, opravdano se postavlja pitanje kako je moguće da kotlovnica za UKC RS košta skoro 30 miliona KM, dok je rejonska kotlovnica na Starčevici, sagrađena 2014.godine, koštala 5,5 miliona KM. U obzir treba uzeti i inflaciju, međutim nevjerovatno je da će kotlovnica koja će raditi samo za potrebe UKC koštati 5,5 puta više nego rejonska kotlovnica koja zagrijava nekoliko hiljada domaćinstava, odnosno, prema dostupnim podacima, čak 15 % kupnog konzuma grada Banjaluka. Rejonsku kotlovnicu je gradila kompanija Montavar Metalna nova iz Slovenije.

Ruku na srce, sami projekat podrazumijeva, pored rekonstrukciju kotlovnice, i izgradnju sistema za hlađenje i grijanje objekata, i djelimičnu sanaciju kuhinje.

Na naše pozive da prokomentariše formiranje cijene za projekat koji je potpisan sa austrijskim Vamedom direktor UKC RS dr Đajić se nije javljao.

Ova tema zanimljiva je i na društvenoj mreži tviter gdje se takođe postavilo ovo pitanje.

Vamed poznat i od ranije, posebno Glavnoj službi za reviziju javnog sektora RS
Zanimljivo, firma Vamed iz Austrije navodi kao svoje reference i poslove slične koje je radila u Tuzli i Bijeljini.

Direktor austrijske kompanije “Vamed” Markus Bolnar Nordenkamf rekao je da ova firma djeluje na tržištu BiH već 15 godina.

– Jedan od najvažnijih projekata ovdje u Banjaluci je projekat rekonstrukcije UKC-a iz 2018. godina, a takođe izvodimo projekte u Tuzli i Bijeljini – podsjetio je Bolnar.

Ipak, upravo je ova firma bila dio afere kada je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS otkrila da je gradnja bolnice u Bijeljini koštala više od 36 miliona evra, koliko je zvanično rečeno prilikom otvaranja ove zdravstvene ustanove u julu 2013. godine.

U aprilu 2019.godine revizori su konstatovali da je Ministarstvo zdravlja RS 2018.godine, kada je ministar bio Dragan Bogdanić, firmi “Vamed” iz Beča, sa stavke “ostali izdaci” plaćen milionski iznos po osnovu arbitražnog spora.

Ugovor sa kompanijom “Vamed” zaključen 2009. godine, a tada je ministar zdravlja bio Ranko Škrbić.

Banjaluka

TUŽNA GODIŠNJICA: Obilježene 32 godine od smrti 12 beba na Kliničkom centru

Povodom obilježavanja 32. godina od tragične smrti 12 beba u banjalučkom Kliničkom centru, danas je na Novom groblju služen parastos i simbolično je položeno i 12 ruža na spomenik 12 beba, dok su na spomen obilježje „Život“ koji se nalazi u centru grada položeni vijenci i ruže.

U ime Grada Banje Luke obilježavanju su prisustvovali savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti Milada Šukalo. ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za boračko-invalidsku zaštitu Radivoj Majstorović i predsjednik Skupštine grada Banje Luke, Ljubo Ninković.

Kako je poručila savjetnica Šukalo – ništa ne može da bude iznad ljudskog života, iznad života jednog djeteta.

-Ovo je dan kada se sjećamo jednog od najtragičnijih događaja za naš grad, za Banju Luku. Dan koji treba da nas opominje, dan iz kojeg treba da naučimo lekcije koje su iza nas i dan u kojem treba da znamo da ništa ne može da bude iznad ljudskog života, života jednog djeteta. Ovo nije jedini dan kada se Banja Luka prisjeća nevino nastradale djece, te povodom svih značajnih dana koje Banja Luka obilježava posjećujemo ovo mjesto. Grad će u narednom periodu dodatno da radi na istorijskoj promociji kao i promociji časova istorije koji bi govorili o nezapamćenoj tragediji koja se desila u Banjoj Luci i za koju nikada niko nije odgovarao – kazala je ona.

Podsjećamo, odlukom Savjeta bezbjednosti UN u maju i junu 1992. godine bili su zabranjeni međunarodni letovi, tako da ni boce sa kiseonikom nisu mogle biti dopremljene iz Beograda u Banju Luku, uprkos brojnim apelima da se to učini, usljed čega je preminulo 12 tek rođenih beba u inkubatorima.

Kao datum obilježavanja ovog događaja uzima se 22. maj, jer je na taj dan 1992. godine, zbog nedostaka kiseonika, umrla prva od 12 beba, a ostale su preminule do 19. juna te godine. 22. maj uvršten je u kalendar značajnih datuma u Republici Srpskoj, a majke 12 beba su proglašene civilnim žrtvama rata.

Nastavi čitati

Banjaluka

PODRŠKA GRADA: Uručena rješenja o stipendiranju sportistima

Savjetnica gradonačelnika Mirna Savić – Banjac uručila je danas 22 rješenja o stipendiranju najuspješnijih sportista, a u okviru programa razvoja sporta na području Banje Luke.

-Od srca čestitamo sportistima na postignutim rezultatima i želimo im da nastave da nižu uspjehe. Grad stoji iza njih i stalno nastoji da poboljša ambijent i uslove za sport i sportiste. Radujemo se otvaranju sportskog odjeljenja Gimnazije na inicijativu gradonačelnika Draška Stanivukovića i neka Banja Luka nastavi da nosi epitet grada sporta – poručila je savjetnica Savić – Banjac.

Kategorisani sportisti za 2024. godinu, kojima su danas uručena rješenja o stipendiranju su:

1) Sportisti Prvog razreda – seniori:

Pavle Dujaković (karate),
Dušan Mačkić (kajak).
2) Sportisti Internacionalnog razreda – juniori:

Luka Pejić (karate),
Filip Marinković (džiu džica).
3) Sportisti Prvog razreda – juniori:

Boriša Zirojević (košarka),
David Vučić (plivanje),
Marija Damjanović (košarka),
Sonja Devura (košarka),
Sergej Trbojević (plivanje),
Nikola Šarić (košarka),
Aleksej Bogdanić (rukomet),
Sofija Pajić (džudo),
Nikša Petrović (rukomet),
Dario Pejić (stoni-tenis),
Milenko Rožić (rukomet),
Marija Vulić (košarka),
Novak Jaćimović (tenis),
Adrian Đurđević (džudo),
Đorđe Pajić (džudo),
Una Mičić (džudo),
Anastasija Ignjatić (tenis), i
Tibor Gajić (džiu-džica).

Nastavi čitati

Banjaluka

POTPISAN SPORAZUM O BRATIMLJENJU Banje Luke i grčkog grada Uranopolis

Banja Luka i Uranopolis od danas imaju zvanično potpisan Sporazum o saradnji.

-Posljednja stanica do našeg najsvetijeg mjesta, Svete Gore i Hilandara, je Uranopolis sa kojim Banja Luka od danas ima bratske odnose – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je potpisao ovaj sporazum o saradnji.

Kako je poručio, to je mjesto u kojem će se vijoriti srpska zastava, pjevati srpska himna i mjesto u kojem ćete se osjećati kao u Banjoj Luci, našoj Zapadnoj prestonici.

-Uz naše kulturno-umjetničko društvo “Srpski vitezovi”, načelnika opštine Aristotel Steljosom Valjanosom, predstavnike grčke Vlade, uvaženo sveštenstvo Grčke i Srpske pravoslavne crkve i našim protom Vojom Balabanom, potpisali smo ovaj važan sporazum kojim smo još jednom učvrstili bratske odnose između srpskog i grčkog naroda. Banja Luka je postala bogatija za još jednog iskrenog prijatelja i bratski grad – kazao je gradonačelnik.

Nastavi čitati

Aktuelno