Connect with us

Politika

SNSD i HDZ ostvarili psihološku dominaciju

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ukazao je na nužnost političkog savezništva državotvornih snaga u BiH u procesu formiranja vlasti, te kazao kako misli da još uvijek nije kasno za to.

Izetbegović je na pres-konfererenciji prije sesije “Kruga 99”, na kojoj je bio uvodničar upravo o toj temi, izjavio da su posljednji Opšti izbori u Bosni i Hercegovini potvrdili da probosanski politički blok, odnosno one političke snage koje u svojim programskim načelima na prvo mjesto stavljaju interese države Bosne i Hercegovine, predstavlja dominantnu političku strukturu u zemlji.

“S druge strane, neracionalni međusobni sukobi i podjele unutar tog bloka stranaka, uglavnom uzrokovani partikularnim interesima ograničenim na raspodjelu pozicija u strukturama vlasti, ali i djelovanjem dijela međunarodne zajednice koja odstupa od vlastitih principa i pogoduje nacionalističkim snagama, i ovaj put predstavljaju glavnu prepreku za ostvarivanje punog potencijala tog političkog bloka”, smatra Izetbegović.

On je, odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s formiranjem vlasti, kazao kako misli da je “ovaj spreg SNSD i HDZBiH već ostvario psihološku dominaciju”.

“Mislim da je to potpuno očigledna stvar. Odlasci ‘na noge’ predsjedniku HDZ-a, SNSD-a, pretvaranje da su oni sad postali odjednom puno kooperativniji, da je to neki Dodik kojeg znamo od prije 15 godina. Dakle, zamazivanje i vlastitih očiju i očiju javnosti takvim izjavama. Trpljenje da se multietničke, građanske stranke zovu bošnjačkim strankama, da se zovu muslimanskim strankama, da im se naređuje da DF ne može biti dio koalicije, da oni šute na to, da su zaboravili sve ono što su pričali godinama i što su prebacivali. Recimo, blokade koje je naredila Narodna skupština RS, uopšte nisu spomenute u papirima”, kazao je Izetbegović, prenosi Fena.

On se zapitao “šta znači nećemo pričati o onome u čemu se ne slažemo, ako su te blokade još uvijek na snazi, ako su još uvijek odluke o zaustavljanju BiH na njenom NATO putu na snazi”. Šta znači ćutati o tome?

“Podjela probosanskog bloka na način da u njemu ostane vođa SDP-a, iz kojeg su već otišli neki kadrovi koji se znaju baviti međunarodnim odnosima, koji imaju iskustvo, i koji je okupio oko sebe lokalne stranke, sedam stranaka koje imaju lokalni domet, a sa izbacivanjem iskusnog DF-a i SDA sigurno nije rješenje. I pristanak na takav jedan diktat Dragana Čovića, to ne može ići na dobro. To je čista borba za vlast pod svaku cijenu. Sami sebi i javnosti zamazuju oči, sami sebe lažu, oni koji ulaze na takav način u tu koaliciju”, mišljenja je lider SDA.

Uostalom, dodaje on, “ne bi rekao ni da će je napraviti”.

“Mi imamo kontrolni paket. Izbori su završeni prije tri dana, u četvrtak, što direktni, što indirektni. Sad ćemo vidjeti. Blok SDA-DF će imati 13 ili 14 ruku, HDZ ima 14. U čemu je razlika? Mislim da je jedino rješenje triangl SDA-SDP-DF, uz sve prateće manje stranke, koje će ostvariti zaista kapacitet ovih 60 posto ruku u državnom parlamentu i 80 posto ruku u Federaciji BiH”, kazao je Izetbegović.

Po njegovim riječima, neki govore da će SDA nešto da blokira.

On kaže da “ništa neće blokirati SDA, SDA će pozvati na ono što je logično, da pobjednici naprave koaliciju”.

“Blokirat će oni koji se eventualno upuste u to da zaista pokušaju pobjedničke, snažne patriotske stranke, izbaciti iz koalicije. Ti će blokirati. Logična je stvar, ono što se dešava u svim zemljama, da se pobjednici sastanu i da pokušaju da se dogovore, a ne ovo što imamo u ovome času na sceni i što, po meni, neće proći”, naveo je Izetbegović.

Na novinarsko pitanje da li se iko odazvao pozivu SDA na razgovore o formiranju vlasti u FBiH, te šta je sa DF-om, lider SDA je odgovorio da je razgovarao sa Željkom Komšićem i on ostaje na starim pozicijama.

Upitan da li je bilo razgovora s nekim drugim, Izetbegović kaže da postoje razgovori, ali nisu zvanični.

“Još uvijek je to komuniciranje koje je nezvanično, ali postoji komuniciranje, kao što je postojalo sve vrijeme. Sa strankama Osmorke ili dijelom stranaka iz Osmorke sve vrijeme je postojala komunikacija”, kazao je Izetbegović.

Politika

CIK NAMJERNO ŽURI! Nametnuti izborni zakon je neustavan i nezakonit

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da je ostavljeno vremena da se na nivou zajedničkih institucija usvoji izborni zakon BiH koji ne bi bio rezultat nametanja neizabranog stranca, već rezultat volje konstitutivnih naroda i entiteta.

Stevandić je istakao da bi taj zakon mogao biti sproveden u ovoj godini jer bi bio u skladu sa sredstvima koja su planirana.

“Ali, Centralna izborna komisija /CIK/ BiH namjerno je požurila ne ostavljajući prostora da se taj zakon usvoji. Tu ima previše ličnih interesa i međunarodnog prisustva, a premalo poštovanja konstituenata”, rekao je Stevandić za RTRS.

On je dodao da će vladajuća koalicija u Republici Srpskoj razmatrati odluku CIK-a o sprovođenju lokalnih izbora u BiH, te podsjetio da Izborni zakon Srpske još nije stupio na snagu, odnosno da još prolazi kroz redovnu proceduru u Vijeću naroda Republike Srpske.

“Za Republiku Srpsku nisu problem samo rokovi, već i Brčko distrikt koji je značajan za Srpsku i zajedničko je vlasništvo sa Federacijom BiH /FBiH/. Ne želimo da izbornim manipulacijama ostanemo bez mogućnosti da upravljamo tim zajedničkim vlasništvom. Naravno, postoje i partije iz Srpske koje prijavljuju liste u lokalnim zajednicama u FBiH, oni imaju problem da se moraju registrovati po starom zakonu, koji je derogirao Kristijan Šmit, a za novi nema para u Savjetu ministara”, rekao je Stevandić.

On je dodao da su nametnute tehničke izmjene Izbornog zakona BiH donesene neustavno i nezakonito i da postoje dva problema – nije demokratski i novac za te vrste tehničkih izmjena nije predviđen budžetom.

Stevandić je naveo da postoji informacija da je tehnička oprema već nabavljena i da se nametnutim izmjenama legalizuje pljačka novca koji je dogovoren za tu opremu.

On je rekao i da nema dovoljno skenera za sva biračka mjesta, te upitao da li je moguće u jednoj zemlji sprovoditi izbore na dva sistema.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske poručio je da će Srpska zadržati svoj subjektivitet, da je primijećena i jasna i da se proteklih godina izborila za međunarodni subjektivitet.

Nastavi čitati

Politika

EVO KAKO ĆE OVE GODINE IZGLEDATI IZBORNA KAMPANJA! Počinje 6. septembra, a tu je i jedna novost

Izborna kampanja za naredne lokalne izbore počeće 6. septembra, a novina je da od danas do zvaničnog početka, osim zabrane plaćanog političkog oglašavanja, nema nikakve preuranjene kampanje, plaćene ili neplaćene, izjavila je predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Irena Hadžiabdić.

“CIK BiH će koristiti sve raspoložive zakonske mogućnosti kako bi obezbijedila nesmetano provođenje izbornog procesa”, rekla je Hadžiabdićeva na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Ona je ukazala da je posljednjim izmjenama i dopunama Izbornog zakona proširen period na koji se odnosi nadležnost CIK-a u vezi sa pravilima ponašanja političkih subjekata.

“To znači da je od danas do potvrđivanja rezultata političkim subjektima, kandidatima i njihovim pristalicama, kao i izbornoj administraciji, zabranjeno, između ostalog, da se koriste govorom mržnje, sprečavaju novinare da obavljaju svoje dužnosti, zloupotrebljavaju djecu u političke svrhe”, rekla je Hadžiabdićeva.

Ona je dodala da su proširene i zabrane u vezi sa zloupotrebom javnih sredstava.

“Nije dozvoljeno korištenje pozicije rukovodioca organa ili ustanove za svoju javnu promociju kao kandidata ili promociju svog političkog subjekta”, istakla je Hadžiabdićeva.

Ona je navela da je zabranjena promocija političkih subjekata i kandidata na javnim događajima koje finansiraju javne institucije ili javna preduzeća, te da se ne dozvoljava ni korištenje javnih sredstava i resursa u svrhu direktne ili indirektne podrške kupovini birača u izbornoj kampanji.

Hadžiabdićeva je napomenula da sada prvi put CIK u izbornom periodu može sankcionisati političke subjekte zbog širenja dezinformacija u izbornom procesu.

“U slučaju plasiranja takvih informacija, CIK je ovlaštena da pokrene postupak i da izrekne sankcije”, istakla je Hadžiabdićeva.

Prema njenim riječima, osim CIK-a i biračkih odbora, izbornu administraciju čine i opštinske odnosno gradske izborne komisije.

“Govorimo o 143 izborne komisije koje broje ukupno 583 člana. Do danas su imenovana 564 člana, a procedura imenovanja 19 članova je u postupku. CIK će imenovati i zamjenske članove u onim izbornim komisijama gdje procedura imenovanja nije završena”, precizirala je Hadžiabdićeva.

Ona je dodala da je novina za ove izbore da CIK imenuje predsjednike i zamjenike predsjednika biračkih odbora koji ne smiju biti povezani sa političkim strankama.

Hadžiabdićeva je napomenula da će CIK na lokalnim izborima testirati upotrebu izbornih tehnologija, putem četiri pilot projekta.

Prema njenim riječima, prvi je pilot projekat identifikacije i transfer rezultata na biračkom mjestu koji se radi uz podršku Delegacije EU, a planiran je u desetak opština na 165 biračkih mjesta.

Drugi pilot projekat je testiranje upotrebe optičkih skenera, odnosno automatsko prebrojavanje glasačkih listića koji je planiran u šest opština, na 145 mjesta.

Treći pilot projekat je biometrijska identifikacija birača, koji će se raditi uz podršku OEBS-a na svim redovnim biračkim mjestima u Brčko distriktu i to na 137 biračkih mjesta ukoliko se steknu uslovi, odnosno ukoliko budu odobrena sredstva jer se prva tri projekta rade uz podršku donatorskih organizacija, a za četvrti se očekuje se dodatni novac.

“S obzirom da u BiH ima oko 5.500 biračkih mjesta, mislim da ćemo imati testiranje izbornih tehnologija na oko 10 odsto biračkih mjesta”, naglasila je Hadžiabdićeva.

Odgovarajući na pitanje šta će CIK učiniti ukoliko Republika Srpska raspiše izbore po svom Izbornom zakonu, Hadžiabdićeva je rekla da CIK ne ocjenjuje te stvari, ni zakon, ni Ustav.

Ona je navela da su lokalni izbori raspisani u skladu sa Izbornim zakonom BiH, da je donošenje entitetskog Izbornog zakona, kako kaže, upitno, te da će CIK BiH raditi, isključivo, po važećem zakonu.

“Uopšte ne planiramo da se bavimo tim zakonom, iako bi njegovo stupanje na snagu moglo da zakomplikuje situaciju provođenja izbora”, napomenula je Hadžiabdićeva.

Ona je napomenula da nije dobro donositi izmjene Izbornog zakona u godini izbora, a pogotovo nije dobro da se to čini nakon raspisivanja izbora.

Član CIK-a Željko Bakalar rekao je da je Izborni zakon po kojem su raspisani izbori donio parlament i OHR, te da su podaci o broju birača uzeti od nadležnih institucija, odnosno Agencije za identifikacione dokumente.

Nastavi čitati

Politika

DODIK PRISUSTVOVAO RUČKU povodom dolaska KINESKOG PREDSJEDNIKA u Srbiju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da dolazak predsjednika Kine Si Đinpinga u Beograd predstavlja veliki događaj za Srbiju i Srbe u cjelini.

Kina gaji veliko prijateljstvo prema Srbiji i pruža veliku podršku srpskom narodu, rekao je Dodik danas u Beogradu gdje je prisustvovao svečanom ručku povodom dolaska kineskog predsjednika.

On je naglasio da je Si Đinping jedan od najvažnijih i najuticajnijih ljudi svijeta, te da su od njega danas mogli čuti da će kineski i srpski narodi biti partneri u zajedničkoj budućnosti.

– Mi u Srpskoj realizujemo mnogo projekata sa Kinom vrijednosti preko milijardu i 800 miliona evra. Kina ima razumijevanje za takve poslove – naglasio je Dodik.

On je dodao da je posjeta kineskog predsjednika veliki diplomatski uspjeh Srbije, prije svega predsjednika Aleksandra Vučića.

– Zapadna propaganda je napravila priču da je saradnja i poslovanje sa Kinezima veoma težak posao. Ako je to tako, zašto je juče predsjednik Francuske Emanuel Makron baš želio sa Kinom da pravi strateško partnerstvo – upitao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naglasio da je Si Đinping poručio da Srbija i srpski narod mogu da računaju na potpunu podršku NR Kine.

Izvor: RTRS

Nastavi čitati

Aktuelno