Connect with us

Društvo

OZELENJIVANJE ENTERIJERA Mini-kaktus, dragulj među sukulentima

Prilikom dekoracije enterijera zanimljive i vizuelno atraktivne biljke jednostavan su “alat” za postizanje estetičnog izgleda doma.

Takve biljke su i kaktusi – pojavljuju se u mnogo oblika i u brojnim varijacijama zelene boje.

Ovi sukulenti uklapaju se u mnogo različitih stilova dekoracije doma, a novi trend na društvenim mrežama koji osvaja brojne simpatije jesu mini-kaktusi, kao najnovija varijanta kreiranja zelene oaze, a u prilog njihovoj posebnosti govori činjenica da su uzgojeni kako bi ostali u mini-veličini.

Treba imati na umu da su biljke više od statičnog dekora i nakon što postanu dio vašeg doma, treba im odgovarajuća njega – briga o kaktusima, koje ljubitelji biljaka nazivaju draguljima među sukulentima, nije pretjerano teška, ali je pomalo jedinstvena, baš kao i oni.

Gdje držati kaktuse?
Kaktusi uglavnom potiču iz pustinjske klime pa im je za opstanak potrebno mnogo sunca. Ali, oprez! Čak i kaktusi mogu da izgore, pogotovo ako su izloženi direktnoj sunčevoj svjetlosti kroz staklo prozora, koje povećava sunčev uticaj. Prozor prema jugu idealan je položaj, a ako vidite kako kaktus počinje poprimati žutu ili smeđu boju na strani okrenutoj suncu, tada ga treba premjestiti na drugo mjesto.

Zalivanje
Kada je riječ o zalivanju kaktusa, dolazi do nedoumica. Znamo da im je potrebna voda za opstanak i rast, jer su biljke, ali u isto vrijeme struka govori da ih ne treba previše zalivati, jer su biljke porijeklom iz pustinje. Istina je da je kaktusima potrebno manje, ali redovno zalivanje, jer imaju sposobnost preživljavanja suše.

Na sunčanom mjestu, koje im daje puno topline tokom dana, možete ih zalivati svake sedmice. Jedino pravilo je: pazite da je zemlja između zalivanja suva. Tako ćete spriječiti da korijenje i donji rubovi biljke postanu vodeni i istrunu. Tokom zimskih mjeseci možete smanjiti zalivanje, jer kaktusi u to vrijeme miruju zbog manjka sunca i hladnijih noćnih temperatura.

Presađivanje
Veoma su popularni skupovi kaktusa u kojima niz različitih vrsta kaktusa raste zajedno u jednoj posudi kako bi stvorili oazu prelijepih biljaka. Često je za to potrebno presaditi kaktuse, a morate uzeti u obzir i vrstu tla koju koristite u njihovom novom domu. Zemlja za kaktuse prodaje se u mnogim rasadnicima ili cvjećarama, a vidjećete da je pjeskovitija od uobičajene zemlje za cvijeće.

Koju saksiju koristiti za sadnju kaktusa?
Kod presađivana kaktusa važan je i odabir saksije. Svakako, saksija sa drenažnim otvorima je najbolje rješenje, jer ne morate brinuti zbog stajaće vode koja se sakuplja u tanjiriću ispod saksije. Kaktusi se mogu saditi i u saksije bez drenažnih rupa, ali to samo znači malo više brige. Tada ćete morati pratiti da je zemlja u saksiji suva prije svakog zalivanja, jer kako je već napomenuto, kaktusima višak vode šteti.

Društvo

ZA DJEČJU PROSLAVU POTROŠE JEDNU PLATU! Zbog rođendana se roditelji hvataju za glavu

Sendviči, grickalice, torta i hrpa djece u dnevnom boravku – tako su nekad izgledali dječji rođendani. Međutim, nepisano pravilo je postalo da se oni sada raskošno poslavljaju u igraonicama, zbog čega roditelji moraju izdvojiti i do 1.000 KM.

Nekada bi se djeca nakon torte razbježala po dvorištu, a s prvim mrakom proslava bi bila gotova. Sada se proslava rođendana ne može ni zamisliti bez igraonice, animatora, tematske zabave, pozivnica, kostima, odgovarajućih salveta, ali i još mnogo toga.

Srpskainfo je istražila kako se kreću cijene i koliko novca je potrebno odvojiti za dječiji rođendan.

Dragana P. iz Banjaluke kaže da je za proslavu rođendana svog mališana, prije nekoliko dana izdvojila više od 800 KM.

– Na rođendanu je bilo oko 30 djece i 15 odraslih. Torta od oko 50 komada je koštala 150 KM, zakup igraonice 200 KM, klovn 70 KM, meza oko 150 KM, a grickalice 30 KM. Piće nas je izašlo oko 200 KM – rekla je ova majka. Istakla je da tome treba dodati i cijenu pice. Naime, oni su kupili tri i izdvojili 45 KM. Objasnila je da je sam zakup igraonice 180 KM do 15 djece, preko tog broja djece cijena zakupa je 200 KM.

-Kada se sve sabere i stavi na papir, vidi se da nas je rođendan mnogo koštao – rekla je ona.

Starija djeca, veći troškovi

Slično iskustvo dijeli i Milica R. iz Banjaluke koja kaže da su proslave do petog rođendana nekako i podnošljive.

– Što su djeca starija i troškovi su veći. Samo zakup igraonice se kreće od 150 KM do 300 KM. Neke igraonice imaju i pakete, pa nude svoje meze, grickali i sokove, ali to nikako nije isplativo. Mi obično nakupujemo porodične pice, a cijena jedne je sada oko 25 KM – rekla je Milica. U zadnje dvije godine, kako kaže, nevjerovatno je skočila i cijena torti. Tako one sa fondanom i igračkicama koje lijepo izgledaju i za fotografisanje nema ispod 130 KM, dok su one sa šlagom nešto povoljnije.

-Za stariju djecu, sada se obično organizuju tematski rođendani, neke igre u kojima svi učestvuju. Postoje laser tag igraonice, kao i škole sporta koje organizuju „sportske rođendane“ i to je ubjedljivo najskuplje. Mi smo to jednom i nikada više – istakla je Milica.

Naglasila je da sada rođendan ne može proći bez 500 KM, a i to je minimum minimuma.

-Sada djeca hoće i tetu što oslikava lice, a to se dodatno plaća i prošle godine nas je rođendan sa svim tim izašao 700 KM. Zanimljivo je pomenuti da ni pokloni nisu kao nekada čokolade i plišane mede – rekla je ova majka.

Cijene torti

U Kozarskoj Dubici je za tortu sa fondanom u prosjeku po kilogramu potrebno odvojiti 35 KM, a sa šlagom oko 25 KM po kilogramu.

-Cijena se uređuje po količini ukrasa i vrsti torte, tačnije sastojaka koji idu u nju. Najčešće se kupuju torte sa fondanom u količinu od 3-4 kg, a likove prate trenutne aktuelne crtiće, to se svaki čas mijenja – rekla je ona.

Rođendan u dvorištu

Radeći na ovoj temi, ekipa Srpskinfo je saznala da roditelji sve češće zovu i Hidrometeorološki zavod RS (HMZ) da ih pitaju za vrijeme, jer se mnogi odlučuju za proslavu tokom ljetnjih mjeseci u parku ili dvorištu.

To nam je potvrdila i Jelena S. iz Banjaluke, koja je nećaki organizovala rođendan u dvorištu.

-Roditelji moje nećakinje (moja snaja i brat) su teška srca odlučili da našoj djevojčici ne slave rođendan, jer im se to nikako nije moglo uklopiti u kućni budžet. Onda smo se nas dvije tetke organizovale i napravile smo djevojčici rođendan u dvorištu naše kuće (srećom bilo je lijepo vrijeme). Curica već ima u dvorištu ljuljašku, trampolinu, tobogan… Mi smo napravile tortu u kućnoj radinosti i sve ostalo oganizovale, proizvod je bio “top”, a sve je koštalo oko 200 KM – rekla je ova ponosna tetka.

Prednost ovakvih rođendana je, kako kaže, i to što na ovaj način niste vremenski ograničeni, dok se u igraonici može biti svega tri sata.

-Kao mama sam dječje rođendane slavila prije 20-tak godina i moram reći da je u to vrijeme sve bilo i bolje i jeftinije. Igronice su bile veće, bolje provjetrene, imale su animatore i boravak nije bio vremenski ograničen, pa bi klinci ostajali na rođendanu satima. Danas je za proslavu dječjeg rođendana u igraonici potrebno i do 1.000 KM – rekla je ona.

Psiholozi smatraju da megalomanskim proslavama dječjih rođendana roditelji više dokazuju i ostvaruju sebe i svoje neostvarene snove nego li je to samoj djeci zaista neko veliko veselje.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Ujutru oblačno, popodne KIŠA

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH će u prvom dijelu dana biti oblačno vrijeme, a tokom popodneva i uveče nestabilno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Na jugu će biti pretežno suvo vrijeme.

Ponegdje uz rijeke i po kotlinama tokom ranih jutarnjih časova moguća je magla, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vjetar će biti slab do umjeren istočni i jugoistočni, u Hercegovini će duvati jugo.

Po podne će vjetar u Hercegovini biti jak, a pri jačim pljuskovima ponegdje i na sjeveru može biti jakog vjetra.

Jutarnja temperatura vazduha biće od devet do 14, u višim predjelima od šest stepeni Celzijusovih.

Maksimalna dnevna temperatura biće od 20 do 26, u višim predjelima od 15 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

POMEN VOJNICIMA JNA UBIJENIM U TUZLI: Stradali dok su se mirno povlačili

Obilježavanje 32 godine od zločina muslimanskih snaga nad kolonom JNA u Tuzli, kada su ubijena 54 vojnika, biće organizovano danas u Tuzli i Bijeljini.

Nebojša Vidaković, pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, podsjetio je da su 15. maja 1992. godine paravojne muslimanske formacije počinile zločin nad vojnicima JNA koji su se mirno povlačili iz tuzlanske kasarne.

“U ovom teškom zločinu, direktno emitovanom na lokalnoj televizijskoj stanici, ubijena su 54 vojnika, 78 je ranjeno, a zarobljena su 44 pripadnika vojske, od kojih je pet ubijeno po zarobljavanju”, rekao je Vidaković, dodajući da za ove zločine niko nije pravosnažno osuđen.

Naveo je da je od 1992. do 1995. godine ubijeno 1.265 Srba sa područja tuzlanske regije, dok je oko 80.000 protjerano sa tog prostora.

I ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić prisustvovaće obilježavanju 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA u Tuzli.

Radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije RS, rekao je da nekažnjavanje zločina nad Srbima širom BiH ukazuje na apsurd pravosudnih institucija BiH.

“Izgleda da je u proteklom ratu bilo dozvoljeno ubijati samo Srbe i na početku rata pripadnike JNA. Nama u svakom slučaju ostaje da nastavimo borbu i nadam se da će nevino postradale žrtve i njihove porodice jednog dana dobiti satisfakciju i da će pravda stići počinioce zločina nad Srbima”, rekao je Ostojić i dodao da su u ovom zločinu poginula 54 vojnika, od kojih 51 na licu mjesta, a trojica poslije nekoliko dana od posljedica teškog ranjavanja, dok je 78 ranjeno.

“Oko 80.000 Srba je pod terorom moralo napustiti svoja vjekovna ognjišta, od kojih su se mnogi priključili Vojsci Republike Srpske, a u nastavku odbrane srpskog naroda još oko 1.300 je poginulo”, kazao je Ostojić.

U Bijeljini će u 12.30 časova kod Spomen-kosturnice ubijenim u Tuzlanskoj koloni na groblju na Pučilama biti služen parastos, a u 12.45 časova polaganje vijenaca i cvijeća, te obraćanje zvaničnika.

Nastavi čitati

Aktuelno