Connect with us

Društvo

Neprijatna situacija na granici, policija pretresla auto u nadi da će nešto pronaći

Nakon 1.1.2023. godine Republika Hrvatska je ušla u Šengen zonu čime su joj ukinute unutrašnje granice sa državama Evropske unije.

Građani koji iz Bosne i Hercegovine putuju u Hrvatsku i druge evropske zemlje očekuju pojačane kontrole na granici sa BiH.

Donosimo vam ispovijest porodice iz BiH koja je 25. januara krenula na porodični put prema Beču i koji su doživjeli neugodnu situaciju na GP Gradiška.

– …i tako prešli smo granicu prvi puta kako su nam komšije u Šengenu. Izgledalo je ukratko ovako – počinju oni.

Dobar dan, Dobar dan. Gdje putujete? U Beč. Tamo radite? Ne, idemo turistički. Stanite malo sa strane dok dođe kolega. Nakon par minuta dođe kolegica. Dobar dan. Nosite li meso i mesne prerađevine? Ne. Mlijeko i mliječne proizvode? Ne Alkohol cigarete? Ne. Voće povrće? Ne. Ništa ne nosite? Nosimo nešto grickalica, vodu, lične stvari i to je to – priča ova porodica.

– Sa podignutim, začuđenim obrvama kaže nam da pričekamo kolegu. Čekamo kolegu, čekamo i dolazi policajac. Molim Vas gospodine da izađete iz auta i otvorite gepek. Otvorite kofere, pa stvari iznesite… Gleda pretitrava, traži nesto (dječak kaže da li to čiko traži drogu?). Zaviruje ispod sjedišta i onda se obraća djeci: Imate li pite? Sigurno imate, vi ste Bosanci i mama vam pravi pitu. Kćerka kaže da mama ne pravi pitu jer pitu pravi nana – nastavljaju.

– Nastavlja da gleda njene torbe, moju torbu , pretince ispred suvozača, ispod vozačevog sjedišta itd. Na kraju nista nije našao, osim što nas je 15ak minuta pretresao i prilično uvrijedio sa opaskom “da Bosanci moraju imati pite” – priznaju ogorčeni članovi ove porodice, prenosi Krajina.ba.

– Ne moraju imati, a ovi Bosanci su i prije prelazili granicu Šengena pa nas nikad niko nije pretresao, istresao i tražio nam sendvič i pitu. Drugi puta je možda trebamo i ponijeti pa mu dati da pojede jer takve dobre pite nije u životu vidio, a tek jeo – završavaju ovu pomalo smiješnu, ali tužnu priču.

Društvo

Federalna “Elektroprivreda” traži POSKUPLJENJE STRUJE

Federalna “Elektroprivreda” uputila je prijedlog Regulatornoj komisiji za energiju Federacije BiH (FERK) za linearno povećanje cijena električne energije za 10 odsto za domaćinstva i 8,1 odsto za ostalu potrošnju, u šta je uključena mrežarina.

Iz ovog preduzeća navode da je to predloženo nakon što je FERK odbio prijedlog o posebnom cjenovnom modelu sa tri tarife, koji nije predviđao poskupljenje za najveći dio kupaca – oko 60 odsto.

“Da bi se očuvao integritet energetskog sistema, s obzirom na hitnost situacije, `Elektroprivreda` smatra nužnim da odmah djeluje kako bi se obezbijedila operativna stabilnost sistema, a time i kontinuirano snabdijevanje električnom energijom svih kupaca”, ističu iz ovog preduzeća.

Generalni direktor “Elektroprivrede” Sanel Buljubašić rekao je da će, uprkos FERK-ovom odbijanju modela sa tri tarife, “Elektroprivreda” u razgovoru sa Vladom FBiH pronaći najbolja rješenja i načine za subvencionisanje ugroženih kategorija stanovništva.

“Cjenovni model sa tri tarife je bio dobar i održiv prijedlog za sistem snabdijevanja električnom energijom, ali i dobar model za naše građane. I uz povećanje, naši kupci će plaćati najnižu cijenu električne energije u regionu”, tvrdi Buljubašić

Iz “Elektroprivrede” su naveli da su prilikom predlaganja linearnog povećanja cijena vodili računa o trenutnim ekonomskim i tržišnim uslovima, te da je prijedlog usmjeren na postizanje balansa između potrebe za obezbjeđenjem održivosti sistema i pogonske spremnosti postrojenja za proizvodnju električne energije.

“Elektroprivreda” FBiH električnom energijom snabdijeva više od 800.000 kupaca.

Nastavi čitati

Društvo

NAJLJEPŠE VIJESTI! Srpska bogatija za 27 beba

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 27 beba, 16 djevojčica i 11 dječaka.

U Banjaluci je rođeno 10 beba, u Foči četiri, tri u Prijedoru, po dvije u Doboju, Trebinju, Gradišci i Nevesinju, a po jedna u Bijeljini i Istočnom Sarajevu, rečeno je Srni u porodilištima u ovim lokalnim zajednicama.

Četiri djevojčice i šest dječaka rođeno je u Banjaluci, tri djevojčice i jedan dječak u Foči, tri djevojčice u Prijedoru, po dvije djevojčice u Trebinju i Nevesinju, djevojčica i dječak u Gradišci, dva dječaka u Doboju, jedna djevojčica u Bijeljini i jedan dječak u Istočnom Sarajevu.

U Zvorniku nije bilo porođaja u protekla 24 časa.

Nastavi čitati

Društvo

ŠTA TI JE SUDBINA! Čekajući u redu na šalteru PRONAŠLA MAJKU nakon 23 godine

Bekira se iz BiH u Hrvatsku doselila se kao dijete. Kad su se rastali roditelji, izgubila je kontakt s porodicom.

Te 1992. obećala samoj sebi da će pronaći i skupiti svih svojih osmoro braće i sestara. Uspjela je prije sedam dana. Bekira nije imala lako djetinjstvo. Nekad su živjeli u BiH, u Velikoj Kladuši. Njeni roditelji Džemila i Ahmet imali su osmoro djece, najstarija je Bekira. Još dok su djeca bila malena, preselili su se u Hrvatsku u Cetingrad.

Roditelji su se rastali, Džemila je sa sinom Emirom i svojim bratom Mujom otišla u Irsku, a ostala djeca su ostala sa ocem.

Djeca koja su ostala s ocem, takođe su se razišla na sve strane. Najstarija Bekira zaklela se da će kad-tad ponovno skupiti svu svoju braću i sestre. Troje je našla sama, a troje joj je 2008. godine našao novinar 24sata.

Ni nije znala što je s onima koji su otišli u Irsku.

Prije sedam dana Bekira je iz Zadra došla u Veliku Kladušu sa suprugom Ivanom (40) i sinom Alenom (2) iz Zadra, gdje živi, da produži pasoš. Pred šalterima su bili dugi redovi, a mali Alen je počeo plakati. Svi su ih gledali, no odjednom je žena koja je bila prva u redu ponudila da je zbog djeteta pusti preko reda.

Bekira joj je zahvalila i pogled joj se zaustavio na njenom licu. Crte lica su joj se odjednom učinile tako poznate i shvatila je da bi to mogla biti njena majka. No, nesigurna i u dvojbi nije znala što učiniti. Zaključila je da će se poslije kajati ako ništa ne poduzme, pa je pitala ženu za ime. Kad je čula da se žena zove Džemila Ćufurović, djevojački Nadarević, Bekira je uspjela izustiti: “Ti si moja majka! Ja sam Bekira!”

Obje su počele plakati, grliti se i ljubiti. Policajci, službenice i stranke bili su u čudu, a neki ljudi zaplakali su zajedno s njima. Mladić u zelenoj košulji i trapericama koji je bio iza majke progurao se do njih i rekao Bekiri:

“A ja sam ti brat Emir!”

Opet iznenađenje. Zagrlili su se i izljubili, a onda još jedno iznenađenje, čovjek koji je stajao iza Emira progovorio je:

“Što, zar nećeš pozdraviti i mene, ja sam ti dajdža Mujo”.

Čuđenju i iznenađenjima jedva da je bilo kraja. Otišli su na kavu u robnu kuću preko puta policije da nastave druženje na koje je Bekira čekala godinama, pitajući se gdje joj je porodica. I eto, Bekira je zaokružila svoju priču i odradila sve što je još davno planirala.

Kada se sve sagleda, da se mali Alen nije rasplakao, prema svemu sudeći, njegova majka nikad ne bi stupila u razgovor sa starijom gospođom. Obje bi toga dana obavile svoj posao i otišle svaka na svoju stranu, prenosi Dijaspora.info.

Dok ne budu gotovi pasoši, viđaće se svaki dan i pokušaće nadoknaditi izgubljeno, a onda će Džemila, Mujo i Emir nazad u Irsku, a Bekira, Ivan i Alen u Zadar. A budućnost je tek pred njima, prenosi Krajina.ba.

Nastavi čitati

Aktuelno