Connect with us

Društvo

Stiže voda u jedno od rijetkih sela gdje još radi osnovna škola

U selu Baljci kod Bileće, za čije su vodosnabdijevanje dvije vlade, Srbije i Republike Srpske, donirale blizu milion maraka, započeto je izvođenje radova na distributivnom cjevovdu po zaseocima.

Trenutno se radi na polaganju i povezivanju cijevi, izlijevanju šahtova i iskopavanju kanala, ali je za konačni završetak kompletnih radova potrebno još oko 500.000 KM.

Od novca koji su donirale vlade Srbije i Republike Srpske, što iznosi oko 940.000 maraka, urađen je glavni dio primarnog cjevovoda koji je podrazumijevao dovođenje vode iz grada na visinu od oko 800 metara, odakle će se voda prepumpavati još jednom i razvoditi po zaseocima.

“Prvi dio je urađen još 2019. godine, sa dva bazena sa vodom, gdje se, zbog potrebe prepumpavanja, iz jednog voda mora prepumpavati u drugi, a odatle se dalje odvodi prema zaseocima, tako da trenutno, da bismo što više smanjili troškove, fizički dio posla obavljaju sami mještani”, kaže načelnik opštine Bileća Veselin Vujović.

Napominje da će opština Bileća nastojati pomoći ovom selu, koliko to bude u njihovoj mogućnosti, da svaka kuća na Baljcima dobije vodu, pa će za završetak poslova tražiti i donatore, očekuju i pomoć Vlade RS, a dio će snositi i sami mještani.

U opštini Bileća se nadaju da će do kraja ljeta završiti i ove radove, kako bi se, ukoliko se iznađu potrebna sredstva, odmah nastavili i poslovi sa sekundarnom mrežom i rješavanjem vodosnabdijevanja svakog od stotinak ovdašnjih domaćinstava.

Baljci su selo u kome stanovništvo živi od poljoprivrede i stočarstva, pa će vodovod doprinijeti poboljšanju uslova života i rada, ali, kako tvrde mještani, i ponovnom povratku nekadašnjih stanovnika.

U ovom selu ima više od 400 stanovnika, dosta je naseljeno mlađom populacijom koja ovdje formira svoje porodice, gradi nove kuće, pa su Baljci jedno od rijetkih sela gdje još radi osnovna škola.

Društvo

BUDITE STRPLJIVI! Kolone na graničnim prelazima

Na graničnim prelazima Rača, Šepak, Karakaj i Pavlovića most na izlazu iz BiH u Srbiju duge su kolone putničkih vozila, saopšteno je iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske.

Intezitet saobraćaja je pojačan i sa Crnom Gorom na graničnom prelazu Deleuša na izlazu iz BiH, kao i sa Hrvatskom na prelazima Kozarska Dubica i Donja Gradina na izlazu iz BiH.
Frekvencija vozila povremeno je pojačana i na graničnim prelazima Gradiška i Brod.
Iz AMS-a mole vozače sa strpljenje.

Nastavi čitati

Društvo

EVO ZAŠTO JE VASKRŠNJI UTORAK najsrećniji dan u godini

Postoje običaji za Vaskršnji utorak koje svaki vjernik treba da ispoštuje.

Prema starom narodnom vjerovanju, utorci važe za baksuzne dane. Ali, ne i ovaj! U narodu se Svetli (ili Vodeni) utorak smatra najboljim utorkom u cijeloj kalendarskoj godini! Stari kažu da je ovo dan koji, kao i Vaskrs, svima donosi radost i veselje.

Takođe, ako se dijete rodi na ovaj dan, biće srećno i dugovječno. Zbog toga se ponegdje u selima, baš na današnji dan održavaju svadbe, jer se vrijeme praznovanja Uskrsa smatra posebnom blagodati, pa se ta blagodat želi prenijeti i na nove supružnike i njihovu novoosnovanu porodicu.

Po vjerovanju u Gruži, na Svijetli utorak nije dobro da se bilo šta radi (da se pere, šije, krpi…) sa muškom odjećom, pogotovu onom budućih vojnika.

Stari kažu da je na današnji dan dobro ići u posjetu ili na put. Ako planirate da baš danas krenete, običaj nalaže da zamislite i želju. Ona će se ostvariti, a na putovanju će vas pratiti sreća.

U Šumadiji se praznuju tri Vodena utorka. To su, osim današnjeg, utorak poslije Đurđevdana i onaj poslije Trojice. Kako im i samo ime kaže, posvećena su vodi i praznuju se da bi pala kiša, neophodna za rast i rod usijeva, prenosi Stil.

Zbog toga jedina stvar koju pravoslavni vjernici treba da ispoštuju u ova tri dana jeste da se vesele i raduju i da tu radost dijele i sa svojim najdražima i najbližima.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Pretežno oblačno uz pljuskove!

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, u drugoj polovini dana lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom.

Ujutru će biti umjereno do pretežno oblačno. Tokom prijepodneva slaba kiša će početi ponegdje na zapadu, a od sredine dana i tokom popodneva biće nestabilno uz čestu kišu i pljuskove sa grljavinom koji će se širiti od zapada preko sjevernih predjela ka istoku.
Ponegdje će biti i lokalnih nepogoda uz jače pljuskove i moguću pojavu grada. Na jugu i jugoistoku ostaje suvo i promjenljivo oblačno uz sunčane periode, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Vjetar slab do umjeren južnog smjera. Jutarnja temperatura vazduha većinom između osam i 13, a najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 19 i 26 stepeni Celzijusovih, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Nastavi čitati

Aktuelno