Connect with us

Društvo

Prošlogodišnji izvoz rekordan, SKORO 7,5 MILIJARDI KM

Metalski i elektrosektor BiH ostvario je u prošloj godini rekordan izvoz od skoro 7,5 milijardi KM, što je za 1,5 milijardi KM ili 25 odsto više u odnosu na 2021. godinu, ističe se u analizi Spoljnotrgovinske komore BiH.

“Izvozni rezultati u periodu 2014-2022. godine daju jasnu sliku o kretanju i trendovima u proteklom periodu, a dužnu pažnju treba posvetiti činjenici da je u posljednje dvije godine izvoz ovog sektora privrede povećan za skoro 100 odsto, sa četiri milijarde KM u 2020. godini na 7,5 milijardi KM u 2022”, pojašnjava se u analizi.

Najveći rast izvoza lani zabilježen je u kategoriji proizvoda od aluminijuma, gdje je sa 941 milion KM u 2021. godine porastao na 1,5 milijardu KM, zatim proizvodi od željeza i čelika, čija je vrijednost izvoza porasla za 30 odsto.

Iz Spoljnotrgovinske komore navode da je pad izvoza zabilježen kod naoružanja i vojne opreme, bez kategorije eksploziva TB36, a računavajući i tu kategoriju, namjenska proizvodnja bilježi rast.

“Ova kategorija je sve do prošle godine bilježila kontinuiran rast, prvenstveno zbog povećane potražnje na svjetskom tržištu. Međutim, kapaciteti postojećih kompanija su puni i neophodna su dalja ulaganja i investiranje u širenje kapaciteta i/ili novi proizvodni program kako bi i izvozni rezultati bili bolji”, ističe se u analizi.

Iz Spoljnotrgovinske komore navode da je izvoz elektroindustrije lani premašio 1,3 milijarde KM i veći je za 20 odsto u odnosu na 2021. godinu, te dodaju da pozitivan trend rasta bilježi i auto-industrija, sektor koji je prije tri godine bio izuzetno ranjiv usljed promjena tržišta.

Najvažnija izvozna tržišta metalske i elektroindustrije BiH su Njemačka, na koju se odnosi 16,34 odsto ukupnog izvoza, zatim Austrija 15,46 odsto, Italija 12,33 odsto i Slovenija 11,03 odsto.

Metalski i elektrosektor je u prošloj godini ostvario uvoz u vrijednosti od oko 10,15 milijardi KM, što je za 2,2 milijarde KM ili 28 odsto više u odnosu na 2021. godinu, a najveći rast je zabilježila kategorija aluminijuma.

To se, kako navode iz Komore, povezuje sa povećanim potrebama domaćih prerađivača tog metala, te činjenicom da su u posljednje tri godine, gašenjem elektrolize u jedinom kombinatu BiH za proizvodnju aluminijuma, prerađivači primorani uvoziti sirovinu.

“Ukoliko se ponovo pokrene pogon elektrolize i proizvodnje aluminijuma u BiH, ova stavka bi sigurno bila značajno umanjena. Ukoliko bi se pronašla rješenja za snabdijevanje električne energije po povoljnim cijenama za ponovno pokretanje pogona elektrolize, statistika razmjene ove kategorije, sektora, pa i cijele privrede BiH bi bila rekordno uspješna”, ističe se u analizi.

Iz Komore navode da kategorije automobila, mašina i električnih aparata kao i u prethodnim godinama učestvuju sa velikim uvoznim vrijednostima, što je karakteristično za sve manje zemlje bez vlastite proizvodnje visoko zahtjevnih proizvoda poput automobila, računara i slične robe.

“Ukoliko bi se ova stavka izuzela iz analize spoljnotrgovinske razmjene, BiH bi ostvarivala zasluženi suficit u ovom sektoru”, pojašnjava se u analizi.

Najvažnija uvozna tržišta metalske i elektroindustrije su Srbija sa učešćem od 10 odsto, Slovenija, Njemačka i Švajcarska sa po devet odsto, Hrvatska i Italija sa po osam odsto, te Austrija sedam odsto i Turska šest odsto.

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Nestabilno uz kišu, pljuskove i grmljavinu

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ se očekuje nestabilno vrijeme uz čestu kišu i pljuskove sa grmljavinom, a ponegdje će biti i lokalnih nepogoda uz jače pljuskove.

Jutro će biti oblačno uz više suvog vremena, a povremena kiša padaće ponegdje na sjeveru i istoku, a na krajnjem jugu Hercegovine ostaje pretežno suvo i promjenljivo oblačno uz sunčane periode, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.
Duvaće slab i promjenljiv vjetar u prvom dijelu dana, poslije podne i uveče umjeren, na jugu i planinima povremeno jak, sjeverni.

Jutarnja temperatura vazduha iznosiće od 10 do 14, u višim predjelima od sedam, a dnevna od 17 do 24, u višim predjelima od 13 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

UPOZORENJE METEOROLOGA! Sutra moguće lokalne nepogode

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ sutra se očekuje nestabilno vrijeme uz čestu kišu i pljuskove sa grmljavinom, a ponegđe će biti i lokalnih nepogoda uz jače pljuskove.

Jutro će biti oblačno uz više suvog vremena, a povremena kiša padaće ponegđe na sjeveru i istoku, a na krajnjem jugu Hercegovine ostaje pretežno suvo i promjenljivo oblačno uz sunčane periode, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Duvaće slab i promjenljiv vjetar u prvom dijelu dana, poslije podne i uveče umjeren, na jugu i planinima povremeno jak, sjeverni.

Jutarnja temperatura vazduha iznosiće od 10 do 14, u višim pređelima od sedam, a dnevna od 17 do 24, u višim pređelima od 13 stepeni Celzijusovih.

Danas u Srpskoj i FBiH preovladava umjereno do pretežno oblačno vrijeme, u pojedinim područjima zabilježena je kiša ili lokalni pljuskovi sa grmljavinom, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha u 14.00 časova: Bjelašnica devet, Drinić, Sokolac, Han Pijesak i Čemerno 16, Mrakovica 17, Bijeljina i Srebrenica 18, Banjaluka, Gacko, Novi Grad i Ribnik 19, Bileća, Mrkonjić Grad, Rudo i Trebinje 21, Prijedor, Srbac, Foča i Neum 22, Doboj i Sarajevo 23, Zvornik i Mostar 24 i Višegrad 25 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

POJAČANO KRETANJE: EUFOR intenzivirao aktivnosti u BiH

U naredne dvije sedmice građani će moći vidjeti pojačano kretanje vozila EUFOR na putevima i željezničkim prugama širom BiH.

Kako je saopšteno iz EUFOR, te aktivnosti vezane su za povratak strateških rezervnih snaga EUFOR i njihovih pridodatih elemenata iz BiH u Francusku, Italiju i Rumuniju.

– Elementi rezervnih snaga EUFOR redovno se raspoređuju u BiH radi obuke (na primjer za našu godišnju vježbu “Brzi odgovor”) – saopšteno je iz EUFOR.

Dodali su da ovaj sistem rotacije rezervnih snaga dodatno jača napore EUFOR na pružanju podrške vlastima u BiH pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

– Kao i kombinovanu obuku sa Oružanim snagama BiH – navodi se u saopštenju.

Podsjećamo, pripadnici EUFOR u BiH u aprilu su imali brojne aktivnosti u sklopu vojne vježbe “Meleager” koja se izvodila na teritoriji BiH.

U vježbi su učestvovale Oružane snage BiH te pripadnici Strateških rezervnih snaga EUFOR, odnosno vojnici iz Francuske, Holandije i Italije.

Vojnici su vježbali bojevo gađanje kombinovanim naoružanjem, a izvršena je i prezentacija oružja kao i razmjena znanja.

Vojnici su takođe vježbali precizno gađanje na okretnim metama s različitim kalibrima naoružanja.

– Vježba “Meleager” ima za cilj da simbolizuje snažne veze između EUFOR i Oružanih snaga BiH. Tokom svog boravka u BiH, ove Strateške rezervne snage će provoditi obuku i patroliranje sa snagama EUFOR, što će omogućiti EUFOR da uvježba efikasnu integraciju Strateških rezervnih snaga u strukturu snaga EUFOR. Oni će takođe provoditi obuku zajedno sa EUFOR i OS BiH. Ovo će dodatno povećati saradnju i interoperabilnost između EUFOR i OS BiH – naveli su ranije iz EUFOR, prenosi Klix.

Nastavi čitati

Aktuelno