Connect with us

Svijet

Papa Franja primljen u bolnicu sa respiratornom infekcijom

Papa Franja ima respiratornu infekciju i moraće da provede “nekoliko dana” u bolnici u Rimu, saopštio je Vatikan.

Papa je posljednjih dana imao poteškoće sa disanjem, ali nema kovid, dodaje se u saopštenju, prenosi BBC.

„Papa Franja je dirnut mnogobrojnim porukama koje je primio i izražava zahvalnost na bliskosti i molitvi“, navodi se u saopštenju.

Očekuje se da njegovo najbliže osoblje, uključujući i bezbjednosno, provede noć u bolnici Đemeli, kazala je ranije za BBC osoba direktno upućena u slučaj.

Izvor je naveo da će medicinske provjere biti nastavljene koliko bude potrebno.

Ranije je portparol Vatikana Mateo Bruni rekao da je papa primljen u bolnicu zbog „ranije zakazanih pregleda“.

Ovo je vrijeme godine kada papa ima mnogo aktivnosti, sa mnogo događaja i službi pred uskršnji vikend.

Takođe bi trebalo da posjeti Mađarsku krajem aprila.

Jutros je predvodio nedeljnu opšte obraćanje na Trgu Svetog Petra u Rimu. Mada je djelovao da je dobro raspoložen, videle su se grimase kada je uz pomoć sedao u svoja invalidska kolica, prenosi Frans pres

Svijet

TRAMPU SVEGA PREKO GLAVE “Ma radije ću u zatvor”

Donaldu Trampu, bivšem američkom predsjedniku i predsjedničkom kandidatu na predsjedničkim izborima u novembru, sudi se u Njujorku zbog sporne isplate bivšoj zvijezdi filmova za odrasle Stormi Danijels.

Tokom ovog suđenja, sudija Huan Merčan je čak 10 puta upozorio Trampa da ne smije da govori o procesu van sudnice, takozvanoj naredbi o gegu.

Merčan je na posljednjem ročištu 10. put upozorio bivšeg predsjednika SAD i dodao da će sljedeći put sud razmatrati i potencijalnu zatvorsku kaznu. Tramp je odgovorio samo nekoliko sati po završetku saslušanja, i rekao da ne planira da poštuje odluku suda i da je spreman da ide u zatvor.

– Iskreno, naš Ustav je mnogo važniji od zatvora – rekao je Tramp novinarima u hodniku zgrade suda na Menhetnu.

Za nepoštivanje ove sudske odluke, Tramp je već platio 10 puta po 1.000 dolara, što je maksimalna kazna, a sud može da izrekne i kaznu do 30 dana iza rešetaka.

B92

Nastavi čitati

Svijet

ZAHAROVA TVRDI “Naoružanje koje je Zapad poslao Ukrajini već je PREPLAVILO CRNO TRŽIŠTE”

Naoružanje koje je Zapad poslao Ukrajini već je preplavilo crno tržište i to će dovesti do katastrofalnih posljedica za Evropu, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Prema njenim riječima, na teritoriji Ukrajine je nekontrolisano prisustvo i cirkulacija zapadnog oružja i “niko ne zna gdje su i koje su to količine”.
Ona je istakla da je Vašington pokušao da pošalje komisiju u Ukrajinu kako bi utvrdili gdje i kako se distribuira pomoć u oružju vrijedna više miliona dolara, prenosi ruska novinska agencija TASS.
Zaharova je napomenula da niko ne zna gdje i koliko Kijev šalje to oružje i da je očigledno da se pojavljuje u raznim dijelovima svijeta, uključujući zapadnu Evropu.

“Zar London ne shvata da je to oružje već preplavilo crno tržište raznih država i da postoje ekstremisti prerušeni u ukrajinske izbjeglice i raseljene u zemljama NATO-a, te će to dovesti do katastrofalnih posljedica za zapadnu Evropu i NATO u cijelosti?” upitala je Zaharova.

Ona je podsjetila da su se slični slučajevi dešavali i ranije i navela je primjer Al kaide i da je njen lider Osama bin Laden isprva bio prijatelj Amerike i Zapada, te da su mu pružali podršku, nazivali ga u medijima “ratnikom demokratije” i “ratnikom svjetla”, a potom su ga proglasili za najtraženijeg teroristu.

Nastavi čitati

Svijet

STRAHOTA U KALIFORNIJI! U bunaru pronađena tijela trojice muškaraca

Identifikovana su tri surfera čija su beživotna tijela izvučena iz bunara u gradu Santo Tomas na sjeverozapadu Baja Kalifornije.

Potvrđena je sumnja da je riječ o nestalim mladićima – Džejku (30) i Kalumu Robinsonu (33) i Amerikancu Džeku Karteru Roudu (30).

Braća Robinson i njihov prijatelj Karter Roud nestali su 27. aprila 2024. godine, a u Meksiko su došli da surfuju i dobro se provedu.

Prije Meksika prijatelji su boravili u Kaliforniji. Događaje sa putovanja vrijedno su bilježili na društvenim mrežama, uključujući i posljednje trenutke prije nego što im se gubi svaki trag.

Najnovija fotografija objavljena na Kalumovom Instagramu prikazuje grupu koja stiže do plaže San Migel u Ensenadi prije nego što su nestali sa radara. Na slici je njihov bijeli Ševrolet kamionet snimljen na plaži Rosarito. Isti kamionet je kasnije pronađen zapaljen u oblasti Santo Tomasa.

Glavni državni tužilac Marija Elena Andrade Ramirez rekla je da su osumnjičeni počinioci prošli pored njihovog kampa, vidjeli njihove šatore i kamionet. Vidjevši vozilo, došli su na ideju da im ukradu gume.

“Mora da su pružili otpor“, rekla je ona o žrtvama. “Lopovi su ih upucali i ubili”, dodala je.

Ubice su zatim otišle na „mjesto do kojeg je izuzetno teško doći“ i bacile tijela trojice muškaraca u bunar. Ona je rekla da istražitelji ne isključuju mogućnost da su isti osumnjičeni ranije bacili četvrto tijelo koje je pronađeno u bunaru i nije povezano sa ovim slučajem.

Zbog povezanosti sa njihovim nestankom, policija je saslušala jednu ženu i dva muškarca. Identifikovali su jednog osumnjičenog za ubistvo po imenu Hesus Gerardo.

Nastavi čitati

Aktuelno