Connect with us

Banjaluka

Đoković igra prvi meč na Srpska openu, tribine krcate FOTO, VIDEO

Banjaluka

BANJALUKA TRADICIONALNO OBILJEŽILA DUKOVSKI UTORAK! Defile kočija oduševio građane (FOTO, VIDEO)

Poštujući tradiciju i običaje, u sklopu obilježavanja praznika Duhovi, i ove godine održan je defile kočija sa konjanicima koji su prodefilovali ulicama Banje Luke.


Veliki broj sugrađana dočekao je defile kočija i konjanika, koji se kretao se od tvrđave Kastel prema Hramu Hrista Spasitelja, a u defileu je učestvovao i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je rekao da je Banja Luka već treću godinu zaredom uz defile kočija i fijakera obilježila Duhovski utorak, baš onako kako se to nekada obilježavalo u našem gradu.

– Duhovski vašar dio je identiteta naše Banje Luke i ponosan sam što smo ovu tradiciju obilježavanja Duhovskog utorka staru gotovo jedan vijek, nakon pet decenija pauze, vratili na ulice našeg grada. Riječ je o manifestaciji koja će 2027. godine napuniti jedan vijek – poručio je gradonačelnik Stanivuković.

Gradonačelnik je istakao, da je ponosan što već treću godinu zaredom Grad priređuje ovu manifestaciju i što smo se vratili staroj tradiciji i našem identitetu.

– Duhovski utorak obilježavali su naši preci, a ulicama grada i tada su defilovali najljepši konji, kočije i fijakeri, međutim ova tradicija je silom prilika bila prekinuta. To smo ispravili i danas uz bogat kulturno-umjetnički program i defile kočija ponovo praznujemo Duhovski utorak – podsjetio je on.

Stanivuković je iskoristio priliku i da se zahvali banjalučkoj „Tržnici“ na saradnji u organizaciji događaja koji doprinosi da naši običaji opstanu i žive.

Učesnik današnjeg defilea – vlasnik ergele „Mitraković“ iz Srbca Luka Mitraković je istakao da je današnji događaj pokazatelj da ima budućnosti za ljude koji se bave uzgojem konja.

On je zahvalio Gradu Banjoj Luci i banjalučkoj „Tržnici“ na odličnoj organizaciji, istakaši da je važno da se na ovaj način čuva stara duhovska tradicija.

Učesnik je i Adem Mudrov iz Jelaha, kazao je da već 12 godina učestvuje u defileu i da ga to raduje jer ulažu veliki trud i rad koji ovdje mogu predstaviti.

SrpskaCafe

Nastavi čitati

Banjaluka

“Najteže su uradili” Pogledajte kako napreduje izgradnja MOSTA u Česmi (VIDEO)

Izgradnja mosta u Česmi napreduje, te se već sada vide počeci ovog objekta, njegova širina i dužina.

Mještani Mjesne zajednice Česma zadovoljni su onim što vide na, po njih najznačajnijem gradilištu, te se raduju što će nakon dugog čekanja, konačno dobiti most.

– Ovo će biti najveći most u Banjaluci – rekao je jedan mještanin sa uzbuđenjem na licu, te je dodao kako se nada da će ovaj most biti izgrađen ovog ljeta.

– Mislim da su najteže uradili, ostao je lakši dio posla, koji bi trebao ići brže – rekao je on.

Rade Radonjić, predsjednik Savjeta MZ Česma, istakao je za “Nezavisne”, da radovi teku ustaljenom dinamikom.

– Srušene su kuće koje su isplaćene tako da su stvoreni uslovi za završetak pristupnog puta ka mostu sa česmarske strane. Počeli su redati nosači od stuba do stuba – rekao je Radonjić.

Kako dodaje u četvrtak se dovoze ostali nosači koji će dalje povezivati nosive stubove.

– Upredo sa radovima na mostu radi se na izgradnji glavne ulice i kanalizacione mreže – potvrdio je on.

Podsjećamo da je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković održao, početkom juna, radni i operativni sastanak na kojem su sagledani svi detalji u vezi sa izgradnjom mosta u Česmi, kao i izgradnjom glavne saobraćajnice kroz ovo naselje.

– Dinamika radova nam donosi radosne vijesti, a to je da će tokom ljeta biti završeni najvažniji infrastrukturni projekti za ovo naselje, a to su most, pristupni put i nova glavna saobraćajnica kroz naselje Česma – istakao tada on.

Kako je kazao, nastavljaju da razvijaju ovo predivno banjalučko naselje, u kojem grade i dječije igralište, šetalište na ušću Vrbanje u Vrbas, vodovodnu mrežu, javnu rasvjetu, ali i mnoge druge projekte.

Nastavi čitati

Banjaluka

KRESOJEVIĆ O AKTUELNIM PITANJIMA: Sve o vodosnabdijevanju, cijeni vrtića i parkinzima u Banjaluci

U prethodne tri godine preduzeli smo vrlo jasne korake kada je u pitanju problem vodosnabdijevanja u ljetnom periodu. Tako smo riješili problem vodosnabdijevanja u Donjim Kolima, zajedno sa Evropskom unijom investirali smo 1,3 miliona KM u projekat izgradnje novog rezervoara i cjevovoda.

Rekao je ovo za ELTA TV i SrpskaCafe portal gradski menadžer Bojan Kresojević.

– Postoje oni u čijem interesu nije rješavanje ovakvih problema. Prije par godina smo u Bronzanom Majdanu pronašli dokaze da je cjevovod presječen sjekirom. Radi se o opstrukciji koja je politički motivisana. Dok god imamo ovakve pojave teško je govoriti o stavljanju sistema pod kontrolu – izjavio je Kresojević.

Kresojević je pojasnio i ko od građana ima pravo na pomoć u vidu cisterne sa vodom.

– Ko god ima problem u vodosnabdijevanju koji nije potrebno posebno dokazivati dobiće pomoć naših službi, a kada ima pojedničanih slučajeva, građanima je na raspolaganju i moj mejl: [email protected] i u najkraćem roku ćemo otkloniti takve probleme – rekao je Kresojević.

Naglasio je i da je ova gradska administracija pokrenula sasvim nove politike koje ranije nisu postojale u Banjaluci.

– Najjaču poruku, posebno u oči Vidovdana ima Centralno spomen-obilježje koje se gradi punom parom. Od 10. jula započinjemo sa radovima i u naredna dva do tri mjeseca riješićemo problem vodosnabdijevanja mještana na relaciji do Brankovca – kazao je Kresojević.

Osvrnuo se i na trenutnu aktuelnu temu po pitanju cijene vrtića.

– Uvijek postoje pojedinci koji se ne odnose konstruktivno prema zajednici. Ipak, došli smo do konkretnog rješenja, svaki roditelj čije dijete ide u vrtić „Zvjezdica“ ima mogućnost da u kancelariji 23 Gradske uprave, preuzme obrazac zahtjeva koji će uputiti prema predškolskoj ustanovi, čime će zahtijevati da snizi cijenu na 380 KM i da snižavanje cijene stupi na snagu najkasnije 1. oktobra – naglasio je on i dodao:
– Ako se takav zahtjev ne ispuni u roku od 15 dana, po sporazumu koji će u istoj kancelariji roditelji moći da potpišu sa gradonačelnikom, grad će obezbijediti mjesto u javnoj predškolskoj ustanovi. Tako ćemo imati situaciju da oni koji su odlučni da ne pristanu na ucjene i neopravdano povećanje cijene, imaće pojeftinjenje, jer kada pređu u javni vrtić plaćaće 165 KM- rekao je gradski menadžer.

Po pitanju prirodnih nepogoda, Kresojević je naglasio da se vrlo često nalaze u situaciji kada u jednom danu moraju riješiti problem suše, a već nakon par sati ih zadese obilne padavine.

led nevrijeme

PRINTSKRIN

– Grad je proizveo veliku materijalnu štetu na mnogobrojnim automobilima. Ipak, informacije sa terane govore da nije bilo veće materijalne štete na stambenim objektima, te da nije došlo do ugroženosti svakodnevnog funkcionisanja građana – rekao je Kresojević.

Naglasio je da grad Banjaluka finansira 50% renoviranja fasada na stambenim zgradama.

– Mi biramo nove zajednice etažnih vlasnika, nakon što završimo sa prethodnim ZEV-om. Treba naglasiti da smo imali situaciji da je skupštinska većina smanjila sredstva za milion KM koja su bila namijenjena za sanaciju fasada, što nam je dodatno otežalo posao. U narednom periodu pripremamo novi projekat u saradnji sa bankama, gdje će grad Banjaluka sufinansirati kamatu. Iz ZEV-a bi obezbijedili kreditna sredstva sa bankama koje su u saradnji sa gradom, a grad bi obezbijedio da nema kamate i na taj način bismo pomogli svim zajednicama etažnih vlasnika da riješe ovaj problem- pojasnio je on.

Naglasio je da je ovo mjera energetske efikasnosti, kojom bi se dodatno riješio problem grijanja u gradu.
Pored toga, dodao je i da je pitanje parkinga jedno od značajnijih za mještane naselja Borik.

– Regulacionim planom će biti predviđena izgradnja parking garaža, a kakva će biti konačna forma, to ćemo ostaviti za kraj, da zajedno sa građanima pronađemo najbolje rješenje – rekao je Kresojević.

Nastavi čitati

Aktuelno