Connect with us

Banjaluka

Podrška Grada: Gradonačelnik Stanivuković obišao Hram u Ramićima, čija je obnova u toku

Gradonačelnik Banja Luke, Draško Stanivuković sa saradnicima obišao je Hram Svetog proroka Ilije u naselju Ramići, čija je obnova u toku.

-Trudimo se i molimo da nam Bog da mudrosti da prepoznajemo potrebe u moru potreba grada, naše vjerske zajednice i čovjek treba da smogne snage da odredi prioritete. Ovdje postoji potreba i za grobljem i moramo i o tome da razmišljamo. Razvoj svakog dijela našeg grada, ali i posvećen i kontinuiran pristup Grada, naše Srpske pravoslavne crkve je prioritet – rekao je gradonačelnik Stanivuković.

Kako je istakao, Grad je pružio određenu podršku, ali s obzirom na to da je riječ o velikim radovima želi posebno da se posveti i da za ove izazovne radove pruži maksimalnu podršku.

-Imao sam priliku da budem i kum povodom slave Hrama i to je važna uloga, tako da ću i lično da pružim podršku za obnovu ovog hrama – naglasio je Stanivuković.

Grad misli generalno o parohiji, tako da, kako je istakao – trenutno se rade i neki od najvećih radova.

-Vjerujem da ćemo biti u mogućnosti da do kraja godine postavimo kamen temeljac za parohijski dom u samom centru grada, to je pitanje na koje crkva čeka tri decenije. S druge strane, naša želja je da kada uđete u bilo koji dio Banje Luke da vas dočekaju naše svetinje. U svakom smislu, sa našim sveštenstvom razgovaramo, sagledavamo prioritete i pružamo podršku. Svakako, otvoreni smo i za druge vjerske zajednice – zaključio je Stanivuković.

 

Sveštenik parohije u Ramićima, Željko Tošić kazao je da je došlo vrijeme da se obnovi ovaj hram i da su započeli obimni radovi.

-Zadovoljni smo da što je naš gradonačelnik ovdje, koji nam je velika podrška od samog početka, na čemu smo mu zahvalni. Planirali smo ove godine da završimo grube građevinske radove, a dogodine da završimo hram i da to bude svečanost povodom hramovne slave – kazao je sveštenik Tošić.

Banjaluka

DANAS NIKAKO NE PROPUSTITE! “Konferenciji beba” i “Velika porodična šetnja”

Zabavan program i sjajna atmosfera očekuje sve mališane i njihove roditelje danas, 1. jula u sklopu manifestacije “Konferencija beba” i “Porodična šetnja” 2024.

Ovogodišnja manifestacija će započeti velikom porodičnom šetnjom, koju realizuju Udruženje porodica sa četvoro i više djece „Četiri plus“, uz podršku Grada Banje Luke, a koja će početi u 17.30 časova, te će se kretati od Narodnog pozorišta Republike Srpske sve do Parka „Petar Kočić“.

Kao i prethodnih godina, glavna misija porodične šetnje jeste da se pokaže sva ljepota i snaga porodice, te dodatno da se podigne svijest o značaju djece i njihovog mjesta u zajednici.

Zabavni program za sve prisutne počeće od 18.00 časova u Muzičkom paviljonu u Parku „Petar Kočić“.

Kao i svake godine, na manifestaciji „Konferencija beba“ planirane su četiri nagrade i to za: najmlađu bebu, za najstariju bebu, za bebu sa najviše braće i sestara (rodni listovi djece služiće kao dokaz o broju djece u jednoj porodici) i za najbržu bebu u takmičenju u puzanju.

Prijave će se vršiti 1. jula u Parku „Petar Kočić“ u periodu od 17.30 do 18.30 časova za djecu koja su rođena u periodu od 1. jula.2023. godine do 1. jula 2024. godine, a roditelji koji odluče da prijave svoju djecu za navedene nagrade treba da ponesu rodni list ili zdravstvenu knjižicu djeteta.

Podsjećamo, zbog održavanja manifestacije na snazi je izmjena u režimu odvijanja saobraćaja u ponedjeljak, 1. jula.

Nastavi čitati

Banjaluka

BANJALUKA JE PORODICA! Podršku pri rođenju djeteta ostvarilo 5.800 porodilja

Isplata podrške koju Grad Banja Luka isplaćuje pri rođenju djeteta odvija se u kontinuitetu, a od uvođenja ove mjere podršku je dobilo 5.800 porodilja, saopšteno je iz Gradske uprave.

Od početka godine zaprimljeno je 800 zahtjeva za ovaj vid podrške, a kako su naveli iz Odjeljenja za društvene djelatnosti zahtjevi sa kompletnom dokumentacijom se isplaćuju u skladu sa ustaljenim procedurama.

Važno je podsjetiti da je rok za podnošenje zahtjeva za jednokratnu novčanu pomoć prilikom rođenja djeteta šest mjeseci od rođenja djeteta.
Iz Odjeljenja napominju da zahtjev za isplatu novčane podrške u iznosu od 500 KM do 2.000 KM, porodilje koje ispunjavaju uslove mogu predati u Gradskoj upravi, u Prijemnoj kancelariji (soba 16) šalter 1 ili 2.

Potrebna dokumentacija
Uz popunjen zahtjev, potrebno je priložiti sljedeću dokumentaciju:

uvjerenje o prebivalištu na teritoriji grada Banja Luka u neprekidnom trajanju dvije godine i duže za majku, odnosno oca djeteta ukoliko majka nema prijavljeno prebivalište na teritoriji grada Banja Luka u neprekidnom trajanju dvije godine i duže, odnosno hranitelja ili staratelja; kopiju kartice tekućeg računa;

kućnu listu;

uvjerenje o prebivalištu na teritoriji grada Banja Luka za dijete.Za sve dodatne informacije, zainteresovani se mogu obratiti Odjeljenju za društvene djelatnosti, putem telefona broj: 051/244-444, lokal 494 ili lično u kancelariju broj 24.

Nastavi čitati

Banjaluka

JUTRANJI POGLED SA BANJ BRDA! Radovi na vidikovcu USKORO GOTOVI!

Banjalučani će uskoro moći da uživaju u najljepšem pogledu na Banjaluku koji će se pružati sa novog vidikovca na Banj brdu.
Radovi na izgradnji su pri kraju, a sa visinom 15 m i dužinom platforme 35 m ovaj impresivni vidikovac obezbijediće najljepši pogled na naš grad.

Homepage

Nastavi čitati

Aktuelno