Connect with us

Banjaluka

Završeno “Dječije carstvo” u Banja Luci: Uroš Petrović postao novi princ zbog toga što je car

Sedamnaesto izdanje pjesničkog festivala “Dječije carstvo”, u organizaciji banjalučkog “KultArta”, završeno je u danas u Gradskom pozorištu “Jazavac” finalnim takmičenjem djece pjesnika, a u četvrtak uveče u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor nagrada “Princ Dječijeg carstva” dodijeljena je Urošu Petroviću, književniku iz Beograda.

U čast Uroša Petrovića izveden je pjesnički performans na kojem su učestvovali istaknuti pjesnici za djecu Tode Nikoletić, Jovo Čulić, Goran Novakov, Duško Domanović, Bojana Stupar i Vid Vukelić Vicko.

Svi oni kazali su po jednu pjesmu o Urošu i njegovom stvaralaštvu, posebno napisanu ovim povodom i duhovito konstatovali da je starom princu istakao mandat, te da je novi princ “Dječijeg carstva” došao na tu funkciju zbog toga što je car.

Naravno, ni ovogodišnja manifestacija, kao ni performans nisu prošli bez Branka Rosića, “leteće gitare”, muzičara, animatora i voditelja dječjih emisija na Radio-televiziji Srbije i Televiziji Vojvodina.

Uroš Petrović rođen je 1967. godine u Gornjem Milanovcu, a od 1975. godine živi u Beogradu. Književnik je čija djela pomjeraju granice u savremenoj literaturi za djecu i mlade. Autor je više od 20 knjiga i dobitnik većeg broja najprestižnijih nagrada za književnost za mlade.

Njegove knjige su do sada objavljene i u Italiji, Mađarskoj, Grčkoj, Sloveniji, Rumuniji, Sjevernoj Makedoniji i Češkoj, kao i na engleskom jeziku. Po njegovom nagrađenom romanu “Peti leptir” snimljen je prvi (i zasad jedini) dugometražni 3D film u istoriji srpske kinematografije. Petroviću je nagradu uručio Slobodan Stošić, direktor festivala, koji se ovom prilikom obratio i publici.

“Otkud Uroš ‘Princ Dječijeg carstva’? Otud! Jer Uroš je magnet za djecu. On razigra najmirnije i smiri najnemirnije. Njegova zagonetna pitanja i priče ih tjeraju na razmišljanje, nadmetanje, dokazivanje… I kad pogriješe, nije im teško, nije im glupo, traže rješenje dalje. A on ih mami i nagrađuje rijetkim unikatnim nagradama, (lopticama, koje mu je dao mudrac iz Kine, a ima ih pun šleper u kući, ili karticama, zlatnim, koje ničemu ne služe, ali su nagrada!) koje njima znače, jer su ih dobili od Uroša”, istakao je Stošić.

On je dodao da su sve priče Uroša Petrovića poučne, misaone, kreativne, te zahtijevaju punu dječju pažnju, a bogami i starijih.

“Iz svih njih, ali i iz svakog njegovog nastupa zrači duhovitost. I to ne vještačka, usiljena, već prirodna, urođena. I to se djeci dopada. I da poentiramo na kraju: Na vaše pitanje: Otkud Uroš ‘Princ Dječijeg carstva?’ odgovaramo: Otud! Jer je Uroš jedno pravo veliko, odraslo dijete, radoznalo, kreativno, srećno i, naravno, pametno! A ‘Dječije carstvo’ mu je prirodno stanište. I zaslužuje da bude princ”, obrazložio je Stošić, nakon čega je svoj nastup imao i sam Petrović.

On je i ovaj put održao jedno interaktivno književno veče postavljajući djeci zagonetke u stihovima, a onima koji su znali tačne odgovore dodjeljivao je čuvene kineske loptice. Voditelj programa bio je novinar Željko Opalić Opa.

Pored afirmisanih pjesnika za djecu, na ovogodišnjem, sedamnaestom “Dječijem carstvu” učestvovali su i djeca pjesnici iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, a novina je da su se ovaj put pojavili i mladi pjesnici iz Bugarske.

“Ove, 2023. godine ‘Dječije carstvo’ je prigrlilo mališane iz još jedne države, privilo ih je u svoje skute. To su mali pjesnici iz Bugarske. Zahvaljujući časopisu ‘Štrkel’ i njegovoj urednici Margariti Drumevoj, koji su naš konkurs proslijedili i djeci iz bugarskih osnovnih škola, Bugarska se pridružila ‘Dječijem carstvu’. Interesovanje je bilo veliko! Stiglo je preko 250 važećih radova, jer su stizale i pjesme srednjoškolaca, koje nismo mogli da prihvatimo. Bilo je puno posla za našu divnu drugaricu, saradnicu, poznatu pjesnikinju iz Dimitrovgrada, Elizabetu Georgiev, koja je iščitala u originalu sve radove (na bugarskom), napravila uži izbor i prepjevala te pjesme. Žiri festivala je pročitao te prepjeve i izabrao po pet pjesama iz obje kategorije za zbornik, i po jedno dijete (mlađe i starije) za finale”, kazao je Stošić, uz napomenu da je “KultArt” objavio i sedamnaesti Zbornik “Dječijeg carstva” sa pjesmama finalista.

Finaliste, koji su se borili za nagradu “Ključar Dječijeg carstva”, izabrao je selekcioni žiri u sastavu Slobodan Stanišić, Tode Nikoletić i Jovo Čulić, a ove godine prvi put dodijeljena je i nagrada “Čika Peđin kačket”, koja je za najduhovitiju pjesmu ustanovljena u znak sjećanja na Peđu Trajkovića, umjetničkog rukovodioca festivala. Podsjećamo, Peđa Trajković, istaknuti pjesnik, satiričar, karikaturista i ilustrator, napustio nas je prošle godine.

(Nezavisne novine)

Banjaluka

RADOVI U TOKU: Nova LED rasvjeta u Debeljacima

Na području mjesne zajednice Debeljaci, u ulicama Riste Kremenovića, Stojana Milekića, Diane Budisavljević, Spomenka Gostića i Uroša Milakovića u toku su radovi na zamjeni postojeće rasvjete novom LED rasvjetom.

Naime, Grad Banja Luka u cilju primjene mjera energetske efikasnosti planira zamjenu kompletne javne rasvjete sa energetski efikasnom LED rasvjetom, čime bi se smanjila potrošnja električne energije za više od 65 odsto.

Iz Odjeljenja za komunalne poslove ističu da trenutno u gradu ima oko 28 hiljada svjetiljki, od čega je 6 hiljada LED.

Nastavi čitati

Banjaluka

BANJALUČKO PROLJEĆE STIŽE U GRAD: Veliko otvaranje zakazano za 20. april

Banjalučko proljeće stiže u naš grad i sa sobom donosi mnoštvo zanimljivih dešavanja za sve generacije.

Ovogodišnja manifestacija započeće velikim proljećnim druženjem uz muziku, ples i sjajnu zabavu, koja vas već u subotu, 20. aprila očekuje na ulicama našeg grada.

Već od 10.30 časova očekuje vas proljećna zabava u „Parkiću“ i ispred Gradske uprave uz “Baba Djex Tribe”, nakon čega slijedi zabava za najmlađe sugrađane uz animatore i koncert Dječijeg hora “Vrapčići”.

Program će biti nastavljen u Gajevoj ulici gdje vas od 12.00 časova očekuje sjajna atmosfera uz nastupe plesnih animatora i koncert banjalučkog umjetnika Andreja Pucarevića.

Nakon velikog otvaranja priređenog u čast proljeća naše sugrađane i sve posjetioce očekuje prava proljećna bajka uz bogat program koji će trajati sve do kraja juna.

Podsjećamo, sjajni koncerti, obilježavanje Dana grada, Vaskršnji piknik, Banjalučki karneval, Banjdan, Festival uličnih zabavljača „TrotoArt“ samo su neki od događaja koji će zasigurno donijeti fenomenalnu atmosferu u grad na Vrbasu i zato ne propustite priliku da budete dio jedinstvene proljećne priče.

Nastavi čitati

Banjaluka

SJAJNA ZABAVA I DRUŽENJE NA DVA TOČKA! Stotine bajkera prodefilovalo Banjalukom

Zvuk dvotočkaša juče je navladao centrom, ali i drugim dijelovima Banjaluke. Više od 500 motorista okupilo se na Trgu Krajine u predahu od defilea kroz centralno gradsko jezgro.

Iz Moto kluba “Istok” kažu da je april mjesec kada je na ulicama primjetan povećan broj motociklista kao i vrijeme da se ukaže na važnost poštovanja saobraćajnih propisa.

“Topliji dani mame vožnje, druženja i putovanja. Podsjećamo bajkere na poštovanje obaveze nošenje kaciga i korišćenje druge moto opreme. Isto tako, podsjećamo vozače automobila na važnost međusobnog uvažavanja i propisnog korišćenja retrovizora i pokazivača smjera, kako bismo unaprijedili kvalitet, sigurnost, ali i uživanje u vožnji za sve učesnike u saobraćaju”, posjećaju bajkeri.

 

Nastavi čitati

Aktuelno